2024.04.19, Péntek
Kiderült, ki építi át gimnáziummá Kecskemét leromlott historizáló laktanyáját - galériával
Fotók: magyarepitok.hu

Kiderült, ki építi át gimnáziummá Kecskemét leromlott historizáló laktanyáját - galériával

magyarepitok.hu

2022.04.10. 09:08 - Hegedűs Gergely

A Lechner Ödön keze nyomát látványosan magukon viselő műemléki épületek felújításával és bővítésével nyer új otthont a Kada Elek Szakgimnázium.

Hirdetés

A Horváth Építőmester Építőipari Zrt. nyerte el a kecskeméti Kada Elek Szakgimnázium kivitelezésére kiírt közbeszerzést. A TED adataiból kiderül, hogy a kecskeméti székhelyű vállalat nettó 9,21 milliárd forintos szerződéses értéken végzi el a munkákat.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a beruházásra azért volt szükség, mert a Kada Elek Szakgimnáziumot elköltöztetik a korábbi helyéről, a Kodály Intézet nagyszabású felújítása miatt. A most szóban forgó projekt a Kecskeméten, az 1887-ben épült Rudolf-laktanya Pártos Gyula és Lechner Ödön által tervezett (akik a kecskeméti városháza építésztervezői is egyben - a szerk.) épületeinek felújítását, átalakítását és bővítését tartalmazza. Itt nyer ugyanis új otthont a gimnázium.

Fotók: magyarepitok.hu


Évtizedeken át romosodott a terület

A 19. században létrejött főépületet kontyolt nyeregtetővel historizáló stílusban építették: látványosan magán viseli a Lechner Ödön első építészi ciklusát jellemző francia reneszánsz kastélyok formajegyeit.

Az épületcsoport felújítása 4500 négyzetméternyi bruttó beépített területen, 8500 négyzetméteres hasznos alapterületen történik. A felújítás a tetőt és a homlokzatot egyaránt érinti, az örökségvédelmi értékek megőrzése kiemelt szempont.

Lapunk értesülése szerint az épületcsoportból 1989-ben költözött ki a szovjet tüzérezred, amely meglehetősen rossz állapotban hagyta maga után az ingatlant. A terület azóta teljesen használaton kívül volt, ami további igen intenzív állagromlást okozott.

Érdekesség, hogy a projektben az épületek kéményeit az eredeti fotó, a korabeli tervek és az altiszti épületen lévő minta segítségével az eredeti állapotban kell megtartani, illetve helyreállítani. Az új kémények és kéményfejek az örökségvédelmi elvárásoknak megfelelően az eredeti téglákból épülnek.


Az első ütemben az épületgépészet is nagy hangsúlyt kap

A közbeszerzés adatai szerint a kivitelezés során

  • a törzsépület
  • a tiszti épület,
  • az altiszti épület felújítása

történik meg.

Ugyanakkor a fentiek mellett a három korábbi legénységi épületen is dolgoznak majd, itt az állagmegóvásra fektetik a hangsúlyt, és számos bontási munkaelem is megvalósul. Az 1. ütemben az épületgépészeti munkák teljes egészében elkészülnek a tiszti, altiszti, törzsépületben. A legénységi épületeket nem érinti gépészeti szerelési munka.

Galéria

Mi épül?KecskemétműemlékfelújításHorváth Építőmester Zrt.

Hírlevél

Hirdetés