2024.03.19, Kedd
Három óriáscsarnokkal bővül még idén Pest megye raktárkapacitása
Fotók: magyarépítők.hu/Nagy Mihály

Három óriáscsarnokkal bővül még idén Pest megye raktárkapacitása

magyarepitok.hu, Noguchi

2022.05.17. 13:33 - Hegedűs Gergely

A három HelloParks-fejlesztés értéke meghaladja a 130 millió eurót, miközben Fóton, Maglódon és Pátyon további épületek előkészítése zajlik.

Hirdetés

Három raktárcsarnok átadását is tervezi idén a logisztikai és ipari ingatlanfejlesztéssel foglalkozó HelloParks – derült ki a Futureal-csoporthoz tartozó cég május 17-i sajtóeseményén.

A fóti telken júniusban adják át az első 45.000 négyzetméteres raktárcsarnokot. Ugyanakkor már folynak a munkálatok, a második, 26.000 négyzetméteres City Flex típusú épületen, melyet év végén terveznek átadni Fóton.

Maglódon szintén megkezdődtek az előkészületek a 45.000 négyzetméteres épülethez (MG3), amelyet a Market Építő Zrt. kivitelez, és az átadását az év végére tűzte ki a beruházó. A három fejlesztés értéke meghaladja a 130 millió eurót, miközben Fóton, Maglódon és Pátyon további épületek előkészítése zajlik.

A Futureal-csoport által 2020 októberében elindított HelloParks három megapark-fejlesztést végez az egyaránt Pest megyei Fóton, Maglódon és Pátyon. 

Fóton egy 76 hektáros területen az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központja épül, ahol összesen 330.000 négyzetméter raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség. Pátyon egy több mint 100 hektáros területen az első épülettel 58.000 négyzetméter alapterületű, összeségében pedig 400.000 négyzetméter bruttó bérbeadható területű modern raktár- és gyártási területet alakítanak ki több fázisban.
 

Fotók: magyarépítők.hu/Nagy Mihály

 

A HelloParks Maglód első épülete a BREEAM Excellent minősítést is megszerezte

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, mindezek mellett a HelloParks Maglód első, 46.000 négyzetméteres raktárcsarnokát már átadták: ezt a Market Építő Zrt. mindössze 6 hónap alatt építette fel. A létesítmény a csatlakozó út- és közműrendszerrel együtt mintegy 50 millió euró értékű beruházás révén valósult meg.

A mindössze pár hónap alatt, közel teltházat elért épület rendkívül magas fenntarthatósági követelmények szerint épült, ennek köszönhetően pedig hazánkban elsőként szerezte meg a BREEAM New Construction Excellent minősítést, amelyet a vállalat minden újabb raktárcsarnok fejlesztésnél is szintén célul tűzött ki.

A fenntarthatóság ráadásul olyan fontos szempont lett a cégnek, hogy a legújabb maglódi (MG3) csarnoknál már az Excellent szintet is meghaladó Outstanding minősítés elérése a cél.

 

 

A legújabb fóti létesítmény akár az 1000 négyzetméteres bérleti igényeket is képes lesz kielégíteni

A tájékoztatásból az is kiderült, hogy a HelloParks Fót első csarnoka (FT1) körül már az átadás előtti utolsó simítások zajlanak, amely az első maglódi épülethez hasonlóan, a BREEAM New Construction kategória Excellent szintjét célozza meg. A területen ezzel párhuzamosan ugyanakkor már megkezdődtek a HelloParks legújabb létesítményének, a 26.000 négyzetméteres FT6-os épületnek a földmunkálatai is. Kiemelték:

Az utóbbi a HelloParks első City Flex típusú épülete lesz, amely a nagyobb Big Box csarnokokhoz hasonlóan szintén rendelkezik dokkoló és drive-in kapukkal, de azokhoz képest alacsonyabb a belmagassága és kisebb a mérete, így akár az 1000 négyzetméteres bérleti igényeket is képes kielégíteni.

Hozzátették, a fejlesztés érdekessége, hogy nagy méretben itthon senki nem fejleszt ilyen jellegű raktárakat. Ez egyfajta inkubátorházként működik majd, ahol a bérlők a HelloParks-szal együtt tudnak bővülni és növekedni épületen vagy parkon belül. Az FT6-os létesítmény már a BREEAM New Construction kategória elérhető legmagasabb, Outstanding minősítés megszerzését tűzte ki célul.

 

 

Fenntartható megoldásokat vár el a hazai piac

A fenntarthatóságot hangsúlyozva rámutattak: a jó minőségű, bérlői szempontok szerint is alaposan átgondolt és energiahatékony raktárberuházásra komoly igény mutatkozik, többek között ezért is fontos a HelloParks számára a fenntarthatósági minősítés.

Ezt erősíti az is, hogy a cég minden projektjét a BREEAM New Construction kategória követelményei szerint fejleszti és építi.

Ez azért is fontos, mert így a követelményrendszer a koncepciótervezéstől a megépítésen át az üzemeltetésig szerves részét képezi a fejlesztéseknek, így biztosítva a legmagasabb fenntarthatósági követelményeknek való megfelelést. Hozzátették, a maglódi megaparkot már most számos olyan meghatározó bérlő választotta, akik számára kiemelten fontos a fenntartható működés, többek között ezért is esett a választásuk a HelloParks-ra.

Az épületek a legmodernebb műszaki specifikáció szerint valósulnak meg, ami hosszú távon csökkenti a bérlők operatív költségeit, és összhangban van a környezetvédelmi trendekkel, valamint a cég széndioxid lábnyom-csökkentéssel kapcsolatos elvárásaival. A HelloParks előnye a BREEAM mellett, hogy a nagy parkok elépítése sokkal költséghatékonyabb, mint az úgynevezett egyedülálló épületeké, az üzemeltetési költségek különösen versenyképesek a piacon - fejtik ki a közleményben.

 

 

A jövő az okos megaparkoké

Mindemellett azt is hangúlyozták, hogy az új ipari park okos megoldásokkal és különböző szolgáltatásokkal is támogatja a bérlőket: a közös területeken okoslámpák világítanak, a tetőkre napelemparkot telepítenek, amelynek mérete a tényleges bérlői igény ismeretében bővíthető, emellett pedig gépészeti oldalon is energiahatékony rendszereket alkalmaznak.

A beruházó elektromosautó-töltőket is kiépített az épületek előtti parkolókban, az ezek bővítéshez szükséges infrastruktúrát pedig folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy az elektromos töltőállomások iránti növekvő igényt rugalmasan és gyorsan kielégíthesse. Kiemelték, 

az egyik legjelentősebb újítás a HelloParks applikációja, amelynek segítségével a bérlők maguk gazdálkodhatnak az energiával. Az alkalmazáson keresztül elérhető a csarnokokba épített épületfelügyeleti rendszer, amelyben a fejlesztők a bérlők számára külön felületet alakítottak ki.

A bérlők az applikáción keresztül hozzáférnek az általuk bérelt területek műszaki adataihoz, így folyamatosan felügyelhetik közüzemi fogyasztásaikat, illetve bármikor módosíthatják fűtési, szellőztetési vagy világítási beállításaikat, időprogramokat hozhatnak létre, vagy éppen ellenőrizhetik, minden villanyt lekapcsolt-e a rendszer – akár az irodából, akár otthonról, vagy egy távoli szigetről.

Ezek a lehetőségek mind hozzájárulnak a hatékonyabb energiagazdálkodáshoz, a fenntarthatóbb üzemeltetéshez, így a költségcsökkentéshez is.

„Fontosnak tartjuk, hogy fejlesztéseink hosszú távon is értéket teremtsenek partnereinknek, ennek megfelelően megaparkjainkat úgy alakítjuk ki, hogy fenntartható üzemeltetést, jövőbemutató digitális megoldásokat és emberközpontú szolgáltatások biztosítsanak bérlőink számára. Mindezeket pedig rugalmas bérleti konstrukciókkal tesszük még vonzóbbá.” – mondta el végezetül Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.HelloParksFuturealcsarnoképítésMaglód

Hírlevél

Hirdetés