2024.04.23, Kedd
Székesfehérvár kórházépítkezése: jól halad a projekt, az alapozás a következő lépés
Látványtervek: Székesfehérvár MJV önkormányzata

Székesfehérvár kórházépítkezése: jól halad a projekt, az alapozás a következő lépés

magyarepitok.hu

2022.05.31. 18:02 - Szabó Ákos

A nagyszabású projektben egy 6000 négyzetméteres épületet adnak majd át: mindezt lépésről lépésre követhetik az érdeklődők lapunk segítségével a Fejér B.Á.L.-Épkar konzorcium folyamatos tájékoztatásának köszönhetően.

Hirdetés

Immár a második alkalommal beszélgettünk Pető Anitával, az Épkar Zrt. építésvezetőjével, aki lapunkat rendszeresen tájékoztatja Székesfehérvár talán egyik legfontosabb fejlesztéséről, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új belgyógyászati tömbjének építkezéséről. (A cég a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel konzorciumban dolgozik ezen a projekten, ami által, fejlődik az egészségügyi ellátás infrastruktúrája a megyeszékhelyen és Fejér megyében is.)

 

A Beruházási Ügynökség megbízásából, a Modern Városok Programban elkészülő új kórháztömb háromszintes lesz, 112 ágyas kialakítással: belgyógyászati kezeléseket kaphatnak majd benne a fehérváriak,

különös tekintettel az tüdőgyógyászatra, illetve a fertőzéses és rákbetegségek gyógyítására.

Egy nettó 6366 négyzetméteres épületet fognak átadni.

 

 

Minden szoba egy-, vagy kétágyas lesz és saját vizesblokkot kap

 

Mindehhez egy- vagy kétszemélyes kórtermeket alakítanak majd ki, hogy a kezelés komfortosabb legyen, valamint minden szobához önálló fürdőszoba és WC is tartozik majd.  Mindemellett korszerűsítik és fejlesztik majd azt a mintegy 1000 négyzetméteres fedett folyosót is, ami közvetlenül fogja összekötni a most készülő  belgyógyászati tömböt

  • mind a sürgősségi fogadóhellyel,
  • mind pedig a diagnosztikai részlegekkel is.

Ezzel a betegek szállítása, közlekedése gyorsabb, és egészségügyi szempontból is előnyösebb lesz.

 

Összetett projektben dolgoznak egyszerre több folyamaton

 

Mint korábban Pető Anita kifejtette a magyarepitok.hu-nak a kivitelezés több szakaszból áll, ezek pedig egymásra épülnek. A listát most megismételjük, ezek időbeli sorrendben:

 

  • az eddig elvégzett és folyamatosan zajló előkészítő tervezési munka,
  • a jelenleg a kivitelezők feladatát képező közműkiváltási és bontási feladatok,
  • illetve az elavult épületek helyén felépülő tömb tervezett munkálatai.

 

 

Már bontják a régi „L” épületet

A bontásokat és és a közműkiváltásokat egyszerre kell, hogy elvégezzék a szakemberek és a az utóbbi feladatok kis részben meg is előzik magát a bontást gyakran. Így az elmúlt hónapban a régi "L” épületben területén és a kapcsolódó részeken kiváltották mind a távhőt, mind az orvosi gázt, mind pedig az IT hálózatot és így

elrajtolhattak az épület bontási munkái is.

Az új, a munka befejeztével elkészülő, modern L épület földmunkáinak megkezdéséhez az Épkar és a Fejér-B.Á.L. munkatársai elkészültek a távhő és erősáramú kiváltásokkal is, és már folyamatban van a régi helyett egy új ivóvízhálózat kialakítása is.

Mindezek elkészülte után várhatóan júniusban megkezdődnek a földmunkák és az alapozás is, amiről fotóriporttal számolunk majd be. 

 

A terveket folyamatosan a kórház igényeihez igazítják

 

A kiviteli terveken is folyamatosan dolgoznak, ami rugalmasságot ad a beruházásnak: ezeket pedig heti rendszerességgel mutatják be a kórháznak és a beruházónak, illetve egyeztetik a szükséges változtatásokat is.

Végezetül az építésvezető hangsúlyozta azt is, hogy nagyon magas prioritás a konzorcium számára, hogy hogy a kórház mindennapi életét ne zavarja meg semmilyen módon és az intézményben a megszokott és elvárt szinten biztosítani tudják az ellátást. „Még a lehetőségét is el akarjuk kerülni, hogy üzemzavar fordulhasson elő” – tette hozzá.

 

 

Mi épül?Épkar Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.Székesfehérvári kórházFejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházkórházfejlesztésegészségügyi fejlesztésFejér megye

Hírlevél

Hirdetés