2024.04.18, Csütörtök
Nem hagyományos technológia szerint épül az Együtt az Autistákért Alapítvány konferenciahelyszíne, teljes tartószerkezete Leier előregyártott elemekből áll össze

Nem hagyományos technológia szerint épül az Együtt az Autistákért Alapítvány konferenciahelyszíne, teljes tartószerkezete Leier előregyártott elemekből áll össze

magyarepitok.hu

2022.06.21. 20:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A többfunkciós pavilonépület konferenciahelyszínként szolgál majd, ahol azt is bemutatják, hogy a családok hogyan tudják otthonukat autizmus-baráttá alakítani.

Hirdetés

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében 2022 márciusában nyitotta meg kapuit az Autista Mintaház – Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületben. A közel 1000 négyzetméteres Mintaház az autizmus spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztését és családjaik segítését szolgálja.

A Mintaház mellett, a projekt második fázisában már épül a többfunkciós pavilonépület, amely amellett, hogy

a jövőben képzéseknek és foglalkozásoknak otthont adó konferenciahelyszínként szolgál majd, azt is bemutatja, hogy a családok hogyan tudják otthonukat autizmus-baráttá alakítani.

A Mintaház és a Pavilon projekt megvalósulásához több szereplő is hozzájárul, többek között a Kulcsár Építészstúdió építésziroda, a kivitelező Koronaház Bau Kft., akik régóta építenek előregyártott technológiával, valamint a Leier Hungária Kft., akik a Pavilon épület felépüléséhez járulnak hozzá építőanyagokkal és a teljes vasbeton szerkezet biztosításával.

A helyszínre szállított termékeket - Leier kéregfal, Leier mesterpanel, Leier Kaiserstein térkő - támogatás formájában biztosította a Leier Hungária Kft. az Együtt az Autistákért Alapítvány részére, továbbá a Kulcsár Építészstúdió szintén ellenszolgáltatás nélkül dolgozott a projekt megvalósításán.

A kéregfalak töltik be a függőleges tartószerkezet szerepét

Muzslay András, a Leier Hungária Kft. termékmenedzserével és Darab Krisztián statikus tervező segítségével tekintettük át a kivitelezés jelenlegi munkafázisait, illetve a projekt egyedi részleteit.

Muzslay András a Leier Hungária szerepvállalására kitérve elmondta, az épület szerkezetének gyártmánytervezésére, gyártására és szállítására kaptak megbízást az Együtt az Autistákért Alapítványtól. „A több mint egy éve tartó tervezési folyamatban is segítséget nyújtottunk a Kulcsár Építészstúdiónak, hogy a készülő építész tervek összhangba legyenek az előregyártott technológiával” – tette hozzá.

Az építkezésre 236 négyzetméter Leier kéregfal és 200 négyzetméter Leier mesterpanel érkezett, a kéregfalak töltik be a függőleges tartószerkezet szerepét, melyre ferde síkban helyezik el a Leier mesterpanelt, megadva az épület lezárását. Az épület megjelenéséhez hozzájárulnak a Leier által gyártott térkövek és szegélykő elemek, amelyek az épület átadása előtt kerülnek a helyükre.

„A Leier kéregfalakból 30 darabot szállítottunk az építkezésre, a legkisebb 2 négyzetméter, a legnagyobb 11.5 négyzetméter felületű volt. A falpanelek előre beépített elektromos dobozokkal és gégecsövekkel, valamint gépészeti áttörésekkel készültek. A Leier mesterpanelből 12 darabot szállítottunk, többségük 8.1 méter hosszú, 2.7 tonna tömegű. Ezenfelül a felülvilágítókat és a gépészeti berendezéseket előre leegyeztetett méretű födémáttöréssel gyártottuk le.”

A falak és födémek beemelése, majd beállítása mindössze három napot vett igénybe

Darab Krisztián a Koronaház Bau Kft.-vel együtt dolgozik a tartószerkezet kivitelezésén. Az alépítményen kívül a felszerkezet tartószerkezeti tervezése, a gyártmánytervek ellenőrzése, az organizáció és az elemek beemelésének irányítása alkotta a feladatait, vagyis a tartószerkezeti munkálatok teljes körű ellátása.

„Jelenleg a zárófödém építése zajlik, melyet július közepéig szeretnénk abszolválni. A ferde térelhatárolás befejeztével a vállalásunk is teljesül” – mondta el a statikus tervező.

A közelmúltban került sor a szerkezeti falak leszállítására, beemelésére, majd rögzítésére, ezután a kiegészítő zsaluzási munkák következtek, valamint a falak kibetonozása is megtörtént. Június 17-én a födémelemek beemelése is lezajlott az előre elkészített alátámasztásra, a mesterpanel a kiegészítő betonacél szerelés után kapta meg a felső szerkezeti betonréteget – összegezte Muzslay András.

Darab Krisztián a projekten alkalmazott technológia egyediségét hangsúlyozta, hiszen a teljes tartószerkezet előregyártott elemekből áll össze, és helyszíni kibetonozással lesz komplett a váz.

„A falak és födémek beemelése, majd beállítása mindössze három napot vett igénybe. Tekintve a ferde zárófödémet, az alaprajz tompa és hegyesszögű töréseit, valamint az áthidaló elemek miatti többletmunkát, ez nem mindennapi teljesítmény. A hagyományos technológiákhoz képest több, mint versenyképes”

– állapította meg.

A statikus tervező emellett kiemelte a gondos előtervezés és a precíz, magas színvonalú gyártás meglétét. A technológia vitathatatlan előnyének tartja, hogy szinte hulladékmentes a szerelés, ezáltal tiszta munkaterület biztosítható.

Továbbá az előregyártás során az elektromos szerelvényeket és a csövezés egy részét már a gyárban beépítik. „Az áttörések és kizárások kialakítása egyértelműen meghatározzák a gépészeti nyomvonalakat. A megtámasztások eltávolítása után glettelés és festés szükséges a végleges felületképzéshez. Igény szerint akár végső látszófelület is készíthető kis hozzáértéssel” - fűzte hozzá Darab Krisztián.

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.BudapestKulcsár ÉpítészstúdióKoronaház Bau Kft.előregyártás

Hírlevél

Hirdetés