2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Átépül a 4-es főút végpontját képező záhonyi határátkelő
Illusztráció - magyarepitok.hu

Átépül a 4-es főút végpontját képező záhonyi határátkelő

magyarepitok.hu

2022.08.25. 08:01 - Hegedűs Gergely

Kihirdették a fejlesztést előkészítő közbeszerzés nyerteseit; többek közt az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a területstruktúra újragondolása.

Hirdetés

A Országos Rendőr-főkapitányság a TED-en közzétette a záhonyi határátkelő megújulását előkészítő közbeszerzés végeredményét. A közúti határátkelőhely fejlesztésével kapcsolatban három feladathoz hirdettek nyertest:

  • az előkészítő tervezői feladatokat az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.;
  • a fejlesztés tervellenőri feladatait a BAKONYCENTRUM Kft.;
  • a műszaki ellenőri feladatokat pedig a Perfektum Mérnöki Kft. végzi el.


A határátkelőhely áteresztőképességének növelése is a célok közt

A beruházást az összegzés azzal indokolja, hogy a határátkelőhely infrastruktúrája a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott: a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyőri állomány munkakörülményei romlottak.

A fejlesztés fő célja a határátkelőhely áteresztőképességének növelése, valamint a külső és belső utasforgalmi és szolgálati terek fejlesztése. Ugyanakkor az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a terület és helyiségstruktúra újragondolása a XXI. századi funkcionális igényekhez illeszkedve.

A projekt tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, valamint az átkelőhelyi környezet (gyalogos és gépjármű közlekedési felületek) rendezését. Az ezekhez szorosan kapcsolódó infrastruktúrát is fejlesztik: többek közt az energiaellátó rendszerek, a térvilágítás és az utastájékoztatás is megújul.


A bontási hulladék magas szintű újrahasznosítását is elvárják

A tervezendő magasépítési létesítmények nettó alapterülete 6000 négyzetméterre rúg. A kiírás szerint többek közt az alábbi feladatok is a munka részét képezik:

  • a tervek hatósági engedélyeztetése;
  • a hatósági, szakhatósági és egyéb (pl.: közműszolgáltatók) egyeztetések;
  • állapotfelmérések, funkcionális felmérések.

Az átkelőhelyi területeken az ingatlanállomány racionalizálása a cél. A funkció átrendezésnél fontos szempont, hogy a személy és teherforgalom számára értékes területek legyenek fölszabadíthatók az átbocsátóképesség - vagyis az átkelő kapacitásának - növeléséért. A bontási terveknél a bontási hulladék magas szintű újrahasznosítása az elvárás.

 

Mi épül?közlekedésfejlesztésZáhonyPerfektum Mérnöki Kft.MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.Bakonycentrum Kft.tervezés4-es főúthatárátkelő

Hírlevél

Hirdetés