2024.03.19, Kedd
Elérte szerkezetkész állapotát a kunszigeti szenzorgyártó cég új gyártócsarnoka

Elérte szerkezetkész állapotát a kunszigeti szenzorgyártó cég új gyártócsarnoka

magyarepitok.hu

2022.08.10. 16:00 - Füzi Nikolett

A Merkbau kivitelezésében közel egy éve zajlanak a munkálatok a szenzorgyártó cég telephelyének bővítésén, amely során mostanra már elérték szerkezetkész állapotuk az üzemi és raktározási céllal létrejövő új épületrészek.

Hirdetés

Jelentős mérföldkövéhez érkezett a SICK Kft. Győr-Moson-Sopron megyei telephelyét bővítő beruházása: Elérte ugyanis legmagasabb pontját az üzemi és raktározási céllal épülő új üzemépület, melyet a hagyománynak megfelelően, az épület tetején elhelyezett bokrétával ünnepeltek 2022. augusztus 10-én.

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Merkbau Zrt. által kivitelezendő projektben közel 10 ezer négyzetméterrel bővül a 25 éves múltra visszatekintő gyártóegység. A SICK Kft. a német érdekeltségű SICK AG magyar leányvállalata: a SICK cégcsoport világszinten piacvezető szerepet tölt be az intelligens szenzorgyártás területén. A Győrtől 18 km-re található kunszigeti telephelyen 1996 óta gyártanak szenzorokat.

A Merkbau által mostanra már szerkezetkész állapotot elért projektben üzemi és raktározási céllal is egyaránt kialakítanak épületrészeket. Egyrészt megépül egy mintegy 6100 négyzetméteres üzemépület, további 3700 négyzetméteren pedig raktározási területek jönnek létre.

A létesítmény műszaki átadás-átvétele 2022. október 7-re tervezett, a hiba- és hiánymentes állapotot pedig 2022. november 7-én érik el a Merkbau szakemberei.

 

 

Több egységből álló épületkomplexum jön létre

A projekt során a kapcsolódó kiszolgáló épületfunkciók is megvalósulnak: vagyis öltözők, irodák, műhelyek, technikai helyiségek jönnek létre. A beruházás részeként ugyanakkor az új üzemi területeket belső közlekedésre alkalmas módon kapcsolják össze a már meglévő üzemi területekkel.

A termékek előállítására szolgáló üzemépület a homlokzata mentén végig műhelyekkel, irodákkal, étkezővel épül meg, emellett az emeletén irodákat, tárgyalókat, valamint öltözőrészt és gépészeti kiszolgáló egységeket is kialakítanak.

 

 

A projekt további fő elemeiként létrehoznak

  • egy raktárépületet a beérkező áruk számára, logisztikai elosztóval, irodákkal és sofőrfogadóval,
  • a logisztikai elosztóhoz kapcsolva megépül egy magasraktár, amiben a gyártáshoz szükséges, valamint elkészült kiselemek raktározása történik majd,
  • megépül egy kerékpártároló, továbbá
  • a projekt része két korábban épített raktár áthelyezése is, a bővítéshez szükséges hely felszabadítása érdekében.
     

 

Közel egy év alatt elkészültek a létesítmény háromnegyedével

A projekt aktuális előrehaladásával kapcsolatban Varga Gábor, a Merkbau Zrt. létesítményfelelőse informálta lapunkat. A fejlesztés alapkőletételére még 2021. októberében került sor, ezt követően pedig a nagytömegű földmunkák elvégzése következett. A szakemberek a 2. ütemben stabilizálták, illetve bevédték a bővítmények nettó területeit, hogy a téli időszakban, 2021. novemberi kezdéssel is zavartalanul végezhessék az alapozási munkákat.

A tájékoztatásából kiderült, az építkezés aktuális fázisában jelenleg párhuzamosan zajlanak a szociális fejrészeken a befejező szakipari, a csarnokterekben pedig a gépészeti, technológiai és villamos rendszerek szerelési munkálatai. A működő és termelő gyáregységekben pedig zökkenőmentesen sikerült elvégezni az előkészítő átalakítási munkákat az új gyáregységet bekötő 5 db nyaktag összenyitásához, bekapcsolásához. Varga Gábor kiemelte,

A létesítmény jelenleg 75%-os készültséget mutat: augusztus és szeptember hónapban már a befejező szakipari munkák folynak, ezután pedig a csarnokterek műgyantázása, a szerelvényezések, továbbá a berendezések telepítése és beüzemelése következik.

 „Ezzel együtt jelenleg már a kiszolgáló és beközlekedő utak, valamint a tárolási területek kiviteli munkái is elindultak, melyeknek a befejezését szintén szeptember végére ütemeztük” – tette hozzá a létesítményfelelős.

 


Több mint 12 ezer négyzetméteren szerelnek be padlófűtést

Varga Gábor a kivitelezés egyik különleges elemével kapcsolatban elmondta, a bővítmények teljes területén padlófűtést készítenek a szakemberek:

ez nem csak az irodai és a műhely területeket érinti, hanem a három csarnok bővítmény ipari padlóját is padlófűtéssel látják el, összesen mintegy nettó 12.264 négyzetméteren.

Mindemellett a létesítményfelelőstől azt is megtudtuk, hogy az előregyártott vasbeton szerkezeteket Szerbiában gyártották le, melyeket a szerkezetépítés ütemterv szerinti előrehaladásának érdekében a kivitelezők jól szervezett, illetve folyamatos szállítással biztosították a helyszínre.

 

 

A projekt nagyságrendjét a beépített mennyiségek is bizonyítják

A helyszínen megrendezett sajtóbejáráson Knáb József, a Merkbau Zrt. vállalkozási igazgatója számadatokkal is ismertette az eddig megvalósult munkálatokat. Ezek alapján a szakemberek az alábbi mennyiségeket építették be a nagyvolumenű fejlesztés során:

  • 21.000 m3 megmozgatott föld,
  • 5.500 m3, beépített beton,
  • 90 tonna beépített acélszerkezet,
  • 270 tonna betonacél,
  • 10.200 m2 beépített trapézlemez, 
  • 6.800 m2 beépített panel, valamint
  • 2.700 m3 beépített hőszigetelést végeztek el.
  • Jellemző gépészeti adat: (pl. padlófűtés cső hossz) 53 km / 53.000 m,
  • Jellemző elektromos adat: (pl. kábelek behúzása, fektetése) 40 km / 40.000 m, kábeltálcák 4,5 km / 4500 m
  • Mindemellett beépítettek 134 db felülvilágítót és dongát,
  • 212 db homlokzati és belső nyílászárót, valamint
  • 21 db ipari kaput is.

 

Knáb József

 

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.Kunszigetüzemépítéscsarnoképítés

Hírlevél

Hirdetés