2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Különleges kivitelezésű iroda készült el a zalai tesztpályán

Különleges kivitelezésű iroda készült el a zalai tesztpályán

magyarepitok.hu

2022.09.06. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A Szabadics Zrt. munkájával megvalósult épület bástyaként helyezkedik el egy medencében.

Hirdetés

A zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályához kapcsolódik a német Rheinmetall hadiipari üzem és az ahhoz tartozó off-road tesztpálya. A 30 ezer négyzetméteres harcjármű-gyártócsarnok első pillérét 2021 márciusában emelték be, a gyár közvetlen szomszédságában működő ZalaZONE járműipari tesztpálya mintegy 30 hektáros területén pedig az off-road járművek speciális igényeihez igazodó tesztkörnyezetet alakítottak ki. A gyárépületet és a három tesztmodult tavasszal adták át, júliusban pedig a 14 tesztpálya-elem is elkészült.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az üzem kivitelezésére a ZÁÉV Építő Zrt. és a KÉSZ Csoport konzorciuma, a tesztpályáéra pedig a Duna Aszfalt Zrt. és a Szabadics Zrt. társulása szerződött.

Most újabb elem készült el a Szabadics Zrt. munkájával: a ZalaZONE off-road tesztkörnyezet menedzsmentjének irodaépület generálkivitelezését végezte el a vállalat a ZalaZONE Ipari Park Zrt. megbízásából.

 

A különböző szerkezetek tökéletes felületmegoldást kívántak

Ekler Krisztina területi főmérnök lapunk érdeklődésére elmondta, a projektet 11 hónap alatt valósították meg, 2021 szeptemberétől 2022 augusztusáig tartott a munka.

Az épület irodák és tárgyalók otthonául szolgál, az irodaház különlegességét az épület elrendezése szolgáltatja, ugyanis a létesítmény körüli térkőburkolat, illetve a padok kiadják a ’ZALA’ feliratot, az épület maga pedig szintenként a ’ZONE’ feliratot.

A tervező elképzelése szerint alakították ki a 405 négyzetméter homlokzati üvegburkolatot csúsztatott zsalugáterekkel. A tető és a 2. emelet acélszerkezet kialakítású, alatta monolit vasbeton szerkezet található. A belső nyílászárók esetében DEKO üvegfalakat, míg a homlokzati nyílászáróknál alumíniumot használtak.

A földszint + 2 szintes épület bástyaként helyezkedik el egy medencében. Homlokzata üvegburkolatú, szálcement burkolattal kiegészítve. Az irodaházon belül üvegkorlátok és gránit lépcsőlapok találhatók. „Az épület kialakításánál nem volt elég a szabványok betartása, tökéletes felületeket kellett létrehoznunk, hogy a különböző szerkezetek illeszkedjenek egymáshoz” – tette hozzá a főmérnök.

Ekler Krisztina tájékoztatása szerint befejező szakaszában tart a kivitelezés, az átadás előtti utolsó simításokat végzik a szakemberek:

  • befejezik a térkövezési munkákat és aszfaltoznak,
  • zárják a kültéri álpadló elemeit, illetve felszerelik a szerelvényeket,
  • valamint javítási, takarítási munkákat végeznek.

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.KÉSZ CsoportDuna Aszfalt Zrt.ZalaegerszegZalaZONE

Hírlevél

Hirdetés