2024.03.19, Kedd
Újabb fontos lépés a zalaegerszegi hadiipari gyár óriásprojektjében
A főkép és a gyár főépületét kívülről ábázoló fotó a nyár elején készült. Az esemény fotói: Vigh László Facebook-oldala

Újabb fontos lépés a zalaegerszegi hadiipari gyár óriásprojektjében

magyarepitok.hu, mti, zaol.hu

2022.07.06. 15:27 - Szabó Ákos

A ZÁÉV Zrt. és a KÉSZ Csoport szakértelméről a hatalmas gyárépület, a Duna Aszfalt Zrt. és Szabadics Zrt. kivitelezésének minőségéről pedig a speciális off-road tesztpálya tesz bizonyságot.

Hirdetés

Sajtóbejárást tartottak a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályához kapcsolódó, világszínvonalú hadiipari üzemben és az ahhoz tartozó off-road tesztpályán július 6-án. A projekt, melynek munkálatait  a magyarepitok.hu is végigkövette, a német Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának beruházásaként valósul meg.

 

 

Így indulhat el a gyártás 2023-ban a komplexumban

A komplexum több mint százmilliárd forintból épül 2020 vége óta. A 30 ezer négyzetméteres harcjármű-gyártócsarnok első pillérét tavaly márciusban emelték be, a gyár közvetlen szomszédságában működő ZalaZONE járműipari tesztpálya mintegy 30 hektáros területén pedig az off-road járművek speciális igényeihez igazodó tesztkörnyezetet alakítottak ki.

 

 

A gyárépületet és a három tesztmodult tavasszal adták át, most pedig a 14 tesztpálya-elem is elkészült. Június utolsó hetében pedig elkezdődött a gyártási technológiai telepítése, a tervek szerint 2023 elején a gyártás is megkezdődik.

Az üzem kivitelezésére a ZÁÉV Építő Zrt. ás a KÉSZ Csoport konzorciuma, a tesztpályáéra pedig a Duna Aszfalt Zrt. és Szabadics Zrt. társulása szerződött. Illetve egyes, a tesztpályához kapcsolódó létesítmények is a ZÁÉV és a KÉSZ Csoport közös munkájával valósulnak meg.

Ahogyan azt korábban is megírtuk, a termelés 2023-tól indul el majd el, az üzem a beszállítókkal együtt mintegy 500 embert fog foglalkoztatni, és a gyártáson kívül fejlesztéssel is foglalkoznak majd. A gyár beszállítóinak keresése, a kapcsolódó kutatás-fejlesztési projektek már korábban elindultak. 

 

 

A Rheinmetal képviselője a zöldmezős beruházás gyorsaságát  értékelte

Az eseményen Kutnyánszky Zsolt, Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára kifejtette: kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai cél, hogy Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon. A high-tech védelmi iparnak a következő évben a legalább 500 milliárdos éves forgalmat kell elérnie, valamint jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs képességgel kell rendelkeznie – derült ki szavaiból.

 

 

Marco van Lieshout, a Rheinmetall cég ügyvezetője beszédében

a tervektől a megvalósításig eltelt idő rövidségére utalva köszönetet mondott a zöldmezős beruházási munkálatokat rekordgyorsasággal végzőknek, hiszen ez ritkaságszámba megy a tapasztalatai szerint. Intenzív időszak után vehet lendületet a termelés

- mondta a német vállalat képviselője.

 

Nemcsak katonai járművek tesztelésére alkalmas

Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgató rámutatott: a tesztkörnyezet nemcsak az itt készült Lynx gyalogsági harcjárművek, hanem egyéb off-road járművek tesztelésére és fejlesztésére is lehetőséget ad.

 

 

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt többek között, hogy a beruházásnak azért van nagy jelentősége, mert a következő időszakban felértékelődik az ország védelmének kérdése, míg Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntőjében azt hangsúlyozta: az új üzem erősíti a zalai megyeszékhely gazdasági pozícióját.

Mi épül?ZalaegerszegZÁÉV Építőipari Zrt.KÉSZ CsoportDuna Aszfalt Zrt.Szabadics Zrt.ZalaZONEüzemépítészöldmezős beruházás

Hírlevél

Hirdetés