2024.04.20, Szombat
Négy évtizede várta ezt a beruházást ez a Vas megyei iskola
Fotók: magyarepitok.hu/Erdei Mihály, 2F Bau Kft.

Négy évtizede várta ezt a beruházást ez a Vas megyei iskola

magyarepitok.hu

2021.09.30. 19:30 - Füzi Nikolett

Új sportközponttal gazdagodott a Rumi Rajki István Általános Iskola, az új tornaterem a 2F Bau Kft. kivitelezésében valósult meg.

Hirdetés

Régóta tervezett iskolai beruházás valósult meg a Vas megyei Rum község területén: átadták a Rumi Rajki István Általános Iskola új tornatermét. Az új épület nem csak az iskola, hanem az egész település számára nagy jelentőségű, ugyanis lényeges megoldást kínál a testnevelés, sportolás és az egészséges életmódra nevelés feltételeihez, ami eddig nehézséget jelentett az iskola számára, ugyanis nem volt a létesítménynek saját tornaterme.
 

Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - A képre kattintva képgaléria nyílik meg.


Az iskolához kapcsolódó új, 764 négyzetméteres sportlétesítmény a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Program keretében, több mint 600 millió forintos kormánytámogatás által, a közbeszerzési pályázaton nyertes 2F Bau Kft. kivitelezésével valósult meg. Az építkezési munkák 2020 februárjában kezdődtek.

A „Rumi Rajki” sportközpont átadó ünnepségen köszöntőt mondott:

  • Dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár,
  • Sárfalvi Péter sportigazgatásért és sportágfejlesztésért felelős helyettes államtitkár,
  • V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő,
  • Beni Ferenc, Rum polgármestere,
  • valamint Wiedemann Viktor a 2F Bau Kft. projektvezetője.
     

A beruházás jelentőségéről, illetve az elkészült állapotról Beni Ferenc, Rum polgármestere megosztotta gondolatait, és elmondta milyen régóta vártak a projekt megvalósulására.

„Településünknek egy réges-régi álma vált valóra, évtizedeket kellett várnunk, hogy a település magas színvonalú sportlétesítménnyel gazdagodjon. 2017-ben jött ki a várva-várt kormányrendelet, ezáltal teljesen a magyar kormány támogatásával épülhetett meg ez az „A típusú” tornaterem. Ezt követően 2020-ban, végre ki tudtuk hirdetni a projekt kivitelezőjét is.”

Hozzátette, eddig egy számukra ismeretlen cég nyerte a beruházást, akikkel sikerült megfelelő kapcsolatot kialakítani annak érdekében, hogy egy jövőbeni sikeres együttműködés is létrejöhessen.

„A 2F Bau Kft., mint a Rumi tornacsarnok építtetője, teljesen a partnerünk volt jövőnk építésében, hálásak vagyunk nekik a szakértelmükért, tudásukért.

– fejtette ki a polgármester.
 

Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály 

 

Szélfogó előtérrel is rendelkezik az új épület

A projekt során a jelenleg meglévő oktatási tömböt bővítették a tornateremmel, amit összekapcsoltak az iskola épületével: a diákok egy szélfogó előtéren át juthatnak el a testnevelés órák új helyszínére. A bejárat előtt továbbá egy fedett-nyitott várakozó tér is létesült.

Az épület egy 7 m szabad belmagasságú, 18x30 méteres küzdő részből, egy 551 négyzetméteres sportpadlóból, és a hozzá tartozó földszintes kiszolgáló blokkból áll. A tanulók a végleges kész állapotban vehették át a tornatermet, ugyanis azt teljesen felszerelték sporteszközökkel is.

Az előtérből közvetlenül nyílik a küzdőtér, amiben találhatóak a 26 négyzetméteres mosdók, valamint elsősegélynyújtó helyiséggel is rendelkezik. A létesítményhez tartozik ezen felül egy kazánház, ami külön bejáraton, a kültérből közelíthető meg. Itt található a füstelvezető, illetve a használati melegvíz tároló tartályok is.

A projekt során a kivitelező feladatát képezte többek között a műszaki engedélyek megszerzése, illetve - a megrendelő által jóváhagyott kiviteli tervdokumentáció alapján - a hagyományos szerkezetű tornaterem megvalósítása, teljes körű kulcsrakész kivitelben. Ide tartoztak továbbá a kapcsolódó közművesítések és az ingatlan környezetének rendezése.
 

Fotó: 2F Bau Kft.

Speciális munkafolyamatok is felmerültek

A kivitelezés során felmerült speciális munkákról Wiedemann Viktor, a 2F Bau Kft. projektvezetője számolt be lapunknak:

„a tetőszerkezet rétegelt ragasztott fa tartókból áll, melynek a legyártása az üzemben, viszont a pontos méretre vágása a helyszínen történt, és csak több méretpróba után tudtuk beemelni a helyére.”

Azt is kiemelte, hogy mivel a sportlétesítmény a meglévő iskola mellé épült, ezért speciális tűzvédelmi szabályoknak kellett megfelelniük:

  • 30 köbméteres tűzivíz tartály helyett 100 köbméter térfogatút kellett a föld alá telepíteni,
  • a fa felületeket pedig speciális égés késleltető festékkel kellett feljavítani az előírt tűzvédelmi osztály eléréshez.
Fotó: 2F Bau Kft. - a száz köbméteres víztartály elhelyezése

Biztonság mellett természetközeli érzést is nyújt

A projektvezető bemutatta a helyszínen azokat az elemeket, amelyek a biztonság érdekében speciálisan lettek kialakítva. Elmondta, ha betekintünk a tornaterem belsejébe, egyből szembetűnő, hogy a falak nem vakolt technologiával készültek, hanem egy téglarakás minta alkotja a megjelenését, amit úgy kellett kialakítaniuk, hogy a tűzvédelem mellett, egy nagyon szép felületet tudjanak adni.

Kifejtette azt is, milyen lett a tetőszerkezet:

„ha feltekintünk egy rétegelt, ragasztott fatartóból áll tetőszerkezet látunk, közte hajópadló burkolattal, ami által a sportcsarnok egy természetközeli érzést nyújt."

Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály

 

A kivitelező számára is jelentős a projekt

Wiedemann Viktor kifejtette, a beruházás több szempontból is nagy jelentőséggel bír számára. Egyrészt a cég elkötelezett híve a sportos életmód iránt és nagyon fontos számukra az, hogy a saját dolgozóik is közeli kapcsolatba legyenek a sporttal.

Másrészt elmondta, a cég fő irányvonalai közé tartozik a magasépítés és a gépészeti hőszigetelés, ezáltal részt vesznek más olyan projektekben is, ami a Rumihoz hasonlóan, szintén az életminőség javításért szolgáló beruházás. Példaképp kiemelte, hogy ezek közé tartozott más iskolák, vagy akár kórházak energetikai felújítása is.

„Mindig öröm számunkra olyan beruházásokat és kivitelezéseket csinálni, ami kifejezetten segíti az azt használó lakosok, emberek életszínvonalát, javítja a körülményeit, ilyen ez a sportcsarnok is”

- emelte ki a projekt jelentőségét a projektvezető.

Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály - A képen Wiedemann Viktor a 2F Bau Kft. projektvezetője.

Óriási szükség volt már a tornateremre

Az új épületnek köszönhetően megoldódott az iskolában évtizedek óta nehézséget jelentő testnevelés órák helyszín biztosítása. Kraft Béla László intézményvezető tavaly számolt be az iskola honlapján, hogy saját tornaterem hiányában a diákok rossz idő esetén az 1 kilométer távolságra lévő művelődési ház nagytermében kellett megtartsák a testnevelés óráikat.

Örömmel számolt be róla, hogy az önkormányzat végül támogatta a helyszín kijelölésével kapcsolatos javaslatát, így lett a beruházás helyszíne az iskola területén, ezáltal nem kell majd a több mint 170 tanulónak ilyen távolságra mennie az óráik megtartásának érdekében.

Az átadó ünnepségen V. Németh Zsolt is örömmel tekintett az új sportcsarnokra. Elmondta, a projekt azért jelentős, mert ezáltal a mostani generációnak már nem kell a tornaórák során megküzdenie a szűk folyósókkal, praktikát bevetve annak érdekében, hogy teljesítsék a mindennapi testnevelés elvárásait. Emellett elismerte a tervezők és kivitelezők munkáját is:

"egy praktikus és emellett szép tornacsarnokot kaptunk, ami illeszkedik az iskola épületéhez, így úgy vélem, nem csak fizikai fejlődésen mehetnek át az itteni gyerekek, ebben a környezetben könnyebben megtörténhet az esztétikai fejlesztésük is."

- foglalta össze az eredményeket a képviselő.

Az iskolába egyébként 19 településről járnak diákok, az intézményvezető úgy fogalmazott, hogy a projekt által az iskola léte, tevékenysége és működése nyert hosszú távú megerősítést.
 

Fotó: magyarepitok.hu/Erdei Mihály

 

Galéria

Mi épül?2F Bau Kft.új iskolaépületsportcsarnokoktatási beruházásRumVas megyeNemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program

Hírlevél

Hirdetés