2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Folyamatosan zajlik a Richter Gedeon Nyrt. új székházának építése
Fotók: EBH INVEST

Folyamatosan zajlik a Richter Gedeon Nyrt. új székházának építése

magyarepitok.hu

2022.11.30. 10:15 - Kolinek Nóra

Az EBH INVEST kivitelezésével megvalósuló projekt számos műszaki érdekességet tartalmaz, ami nagyon magas szintű műszaki tudást követel meg.

Hirdetés

A tavalyi év végén számoltunk be arról, hogy az új székházzal gazdagodik a Richter Gedeon Nyrt. Az épületet a 2007-ben átadott Kémiai Kutató- és Irodaépület (KKI) melletti területen építik fel a főváros X. kerületében. A shell and core kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végzi el.

A vállalat feladata az új székház irodatömb- és rendezvényház szerkezetének kivitelezése, illetve a két különálló tömb között parkolószint, valamint egy felszíni, üvegezett közlekedő folyosó és elemes üveghomlokzat kialakítása.

A munkák 2021. szeptember végén kezdődtek meg a földkiemeléssel és a lavírsík kialakításával, melyet a résfalazás, cölöpalapozás és a cölöpfejek készítése követett. Ezután a vízzáró beton alaplemezbe lefektették a gépészeti csöveket, melyet villámvédelemmel láttak el.

Fotók: EBH INVEST

Elkészültek a vízzáró bélésfalak, a pinceszinti vasbeton falak, a pillérek és a pince feletti födém. Ezután a vasbeton falak készültek el, illetve a pörgetett eljárással készült előregyártott vasbeton pilléreket helyezték el. Ebből a legmagasabb több mint 15 méter magas. A monolit pillérek és födémek, továbbá a konferenciaterem zárófödémje is betonozásra került. A külső közműveket érintő munkálatok is a feladat részét képezik, ami 3-5 méteres mélységben dúcolással készül. Megkezdődött a mélygarázs rámpa földmunkája is, a helyi víztelenítéssel párhuzamosan.

A 2. és 3. emeleten az üvegek elhelyezésre kerültek. A pinceszinten elvégezték a falazási munkákat és az utólagos faláttörések kivágását. A homlokzaton folyamatban van az üvegezés, a 2., 3., és 4. emeleten, valamint a földszint és az 1. emelet jelentős részében az üvegszerkezetek is elhelyezésre kerültek.

A feladatot a különböző szakágak tevékenységeinek összehangolásával végzik

Októberben a 3. emeleten elemes üveghomlokzati panelek behelyezése zajlott. Ezzel párhuzamosan az 5. emeleti vasbeton falak is elkészültek, illetve a födém zsaluzása és vasszerelése is. A 4. emelet feletti födémrészen az acélgerendákat beépítették, illetve ezek bennmaradó trapézlemez zsaluzata is elkészült.

Novemberben a 4. emeleten az elemes üveghomlokzati paneleket helyezik be, illetve a földszinti és az 1. emeleti strukturális, üvegpengés üvegszerkezetek beépítése zajlik. Ezzel párhuzamosan a 6. emeleti vasbeton falak és pillérek, a zárófödém, valamint a tetőszinti attikák készülnek.

A 6. emelet feletti födémrészen az acélgerendák beépítését és a bennmaradó trapézlemez zsaluzat elhelyezését végzik.

„Jelenleg a lejtésképzés kialakítása és a pinceszinti válaszfalazási munkák zajlanak, illetve november végén megkezdődik az egyik homlokzati hullámot formázó acélgerenda szerelése is”

– ismertette velünk Kolozsvári Tamás, a EBH INVEST egyik projekten dolgozó munkatársa.

A frissen becsatlakozó szakágakkal folyamatosak az egyeztetések

A továbbiakban a szigetelési és a lejtésképzési munkák, acélgerenda szerelések, illetve a homlokzati szerkezet beépítése következik. Mindezek mellett összehangoltan folytatódik az elemes üveghomlokzat paneljeinek beemelése, valamint az üvegpengés falak üvegtábláinak beépítése is.

A kivitelezés hatalmas munkaterületen zajlik, melynek szakmai, munkavédelmi felügyelete, és az épület mindennapi dokumentálása nagy odafigyelést igényel.

Süveges Imre, a projekten dolgozó egyik építésvezető tájékoztatása szerint,

„a generáltervezés számos műszaki érdekességet tartalmaz. Az egyedi tervek rendkívül sok részletezést és gyártmánytervi kidolgozást igényelnek, ami nagyon magas szintű műszaki tudást követel meg a kivitelező és az alvállalkozók részéről egyaránt.”

Galéria

Mi épül?EBH INVESTBudapestirodaépítés

Hírlevél

Hirdetés