2024.04.20, Szombat
A MOL-csoport meghatározó beruházásán a PERI zsalu- és állványtermékeit alkalmazza a Merkbau Zrt. Tiszaújvárosban
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A MOL-csoport meghatározó beruházásán a PERI zsalu- és állványtermékeit alkalmazza a Merkbau Zrt. Tiszaújvárosban

magyarepitok.hu

2022.12.19. 12:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A PERI mérnökei kiválóan megoldották az eltérő keresztmetszeti méretekkel és zsaluzási síkokkal rendelkező vasbeton gerendák és pillérek zsalujának összehangolását. Ezen túlmenően, a PERI több funkciót is lefedő moduláris állványrendszere a legmagasabb munkavédelmi előírásoknak megfelelve járult hozzá az építés gazdaságosságához.

Hirdetés

A propilén üzem a MOL Petrolkémia Zrt. tiszaújvárosi telephelyén mintegy három hektáros területen valósul meg a Merkbau Zrt. mélyépítés, közműrendszerek és vasbetonszerkezetek kivitelezésével, és illeszkedni fog a már meglévő gyártási infrastruktúrába, alapanyagot biztosítva a poliol üzemnek, ezzel bővítve a cég vegyipari termelő kapacitását. A MOL Petrolkémia új propilén üzeme százezer tonna propilént állít majd elő, így jelentős mértékben fedezi a MOL vegyipari alapanyagigényét.

A PERI a beruházás vasbeton szerkezeteinek kivitelezési munkálataihoz biztosítja a szükséges zsalu- és állványmennyiséget.

A MOL Petrolkémia belső területén, 26.000 négyzetméter építési területből megközelítőleg 5000 négyzetméteren épül a technológiának szükséges vasbeton teherhordó keretszerkezet, a további területen kiszolgáló technológiai berendezések, továbbá épületek és megközelítő utak létesülnek.

Az épület keretrendszerét 8 méter szintmagasságig monolit vasbeton pillérek, valamint fő- és fióktartó gerendák alkotják, az e fölött lévő szinteken az építmény már acélszerkezetű.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Könnyedén lekövethető gerenda méretek PERI DOMINO falzsaluval

A tervezés során kihívást jelentett az eltérő keresztmetszeti méretekkel és zsaluzási síkokkal rendelkező vasbeton gerendák és pillérek zsalujának összehangolása. Megoldásként a legalacsonyabb gerenda zsaluzási síkja jelentette a referenciasíkot, a magasabban lévő gerendákat erről a síkról, fabetétek segítségével zsaluzták.

Az egy ütemben 45 folyómétert betonozott gerendák magassága 60 és 100 centiméter között változott. A méretek mindegyikét könnyedén lekövethették a PERI DOMINO falzsalu rendszer kis méretű tábláival. A 125 centiméter magas elemek közbenső átkötési helyeik révén a feszítőacélok könnyen elhelyezhetőek voltak, a táblákat elfektetve is problémamentesen lehetett használni.

A kivitelezést tovább gyorsította a rendszer másik nagy előnye, hogy minden elemcsatlakozás egy típusú kapcsolóelemmel, a DRS kapoccsal történt. Segítségével az elemek egy lépésben összehúzhatók, síkba rendezhetők, valamint tömören összekapcsolhatók voltak.

„Kiemelném, hogy a tavalyi évben vásárolt, saját készletű PERI DOMINO rendszert használjuk, amelyet széles körben változékony hossz- és keresztmetszetekre lehetett kiosztani hatékony felhasználást eredményezve a projekt teljes időtartama alatt” – mondta el Kádár-Németh Krisztián főépítésvezető-helyettes.

A Merkbau munkatársa hozzátette, az alátámasztó állványzat optimális forgatása a tervező és a kivitelező együttműködésének eredménye, melynek során megvizsgálták, mekkora betonszilárdságot követően lehetséges a gerendázat alátámasztásának elbontása.

Multifunkcionális moduláris állványrendszer a gazdaságos építés érdekében

A PERI UP Flex moduláris állványrendszer sokoldalúságának köszönhetően számos kialakításban megtalálható volt az építkezésen. Legnagyobb mennyiségben teherhordó tornyokként – a gerendák fenékzsalujának alátámasztásaként – használták, de ugyanazon rendszerelemek felhasználásával lépcsőtornyok és vasszerelő állványok is kialakíthatók voltak.

A 25 centiméteres, illetve 50 centiméteres méretlépcső lehetővé tette az állványzat optimális igazítását a vasbeton szerkezet változó raszterméretéhez. A rendszer fő jellemzője a szárak rozettái és a vízszintes hevederek közötti mereven kiképzett nyomatékbíró csomóponti kapcsolat,

amely az ékes kialakításnak köszönhetően nemcsak a könnyű szerelést és a tornyok merevségét biztosította, de a rúdelemeket biztosítódugaszokkal összekapcsolva lehetővé tette a tornyok nagyobb egységekben való mozgatását.

A tornyok daruzhatósága és tipizálása hozzájárult ahhoz, hogy azokat a kivitelezés későbbi ütemeiben is, szétszerelés és plusz elemek beépítése nélkül tudták használni.

Nagyfokú munkabiztonság a PERI rendszerek révén

A tornyokba integrálható tűzihorganyzott, billenésbiztos és csúszásmentes UDG járótáblákról a rendszert biztonságosan, fokozatosan építhették, eleget téve a projekt egész területén érvényben lévő magas fokú munkavédelmi előírásoknak és követelményeknek.

Ugyancsak ezeket az előírásokat szolgálta a körülbelül hétméteres magasságban lévő gerenda munkaszinteknél alkalmazott, leesés elleni védelmet biztosító PROKIT rendszer is. A 110 centiméter magas oldalvédő rácsokat gyorsan hozzá lehetett rögzíteni a korlátoszlopokhoz és egyben kombinálni a gerenda fenékzsaluzatát képező, fatartós MULTIFLEX rendszerrel, ezáltal megkönnyítve a kivitelezést.

Már készül a felszerkezet

A főépítésvezető-helyettes tájékoztatása szerint a Merkbau szakemberei bontási munkálatokkal kezdték meg a kivitelezést, majd mélyépítési munkákat követően folytatódhatott a projekt szerkezetépítése. A szerkezetépítést követően feladatuk közé tartozik a többféle infrastruktúra kivitelezése, majd a térbetonozás és a végső tereprendezés.

Jelenleg a felszerkezet kivitelezése és a készülékalapozási munkarészek folynak - párhuzamosan a területek felosztásával. A felszerkezet kivitelezésénél

  • 126 darab pillér készül 6x6, illetve 6x8 méteres raszterekben, melyek egyenként csaknem 6 köbméteresek, betonacél armatúráik pedig majdnem 1,5 tonnás súlyúak,
  • valamint 1250 fm gerenda betonozás készül el 6-8 méter magasságban, javarészt a Merkbau saját dolgozóinak foglalkoztatásával.

Továbbá az infrastruktúra építési feladatok is hamarosan megkezdődnek.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.MOLTiszaújvárosüzemépítészsaluzatállványzat

Hírlevél

Hirdetés