2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Tatabánya és Környe elkerülését egyaránt segíti ez az új út
illusztráció - Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Tatabánya és Környe elkerülését egyaránt segíti ez az új út

magyarepitok.hu

2021.08.11. 19:33 - Hegedűs Gergely

Az elkerülő három szakaszból tevődik össze, összesen közel 8 kilométeres új út épül Komárom-Esztergom megyében.

Hirdetés

A TED-en közzétették a környei elkerülő út megvalósítását előkészítő közbeszerzés eredményét. A beruházó NIF Zrt. hirdetménye szerint a Via Futura Kft., a TURA-Terv Kft. és az Unitef '83 Zrt. nettó 135 millió forintért végzi el a munkákat. A feladatuk a tanulmányterv, a KBHV és a KHT elkészítése, valamint a környezetvédelmi engedélyek megszerzése lesz.


Közel 8 kilométeres új út jön létre

A kiírásból kiderül, a környei elkerülő három részből tevődik össze:

  • A Környe dél-keleti elkerülő út a 8135-ös és a 8119-es utat köti össze, Környét dél-keletről elkerülve, összesen körülbelül 4,5 km hosszban. Ez a szakasz 1,3 km hosszban a tervezett Tatabánya déli elkerülő úttal halad egy nyomvonalon, ezért 1,3 km hosszban, 2x1 sávos (2x2 sávos kialakítás szükségességét is vizsgálni kell) első rendű főúti paraméterekkel tervezendő.
  • A Környe észak-keleti elkerülő út a 8119-es utat köti össze a 8135-össel mintegy 0,8 km hosszban, és egy nyomvonalon halad Tatabánya elkerülőjével, ezért főútként tervezendő.
  • A Környe észak-nyugati elkerülő út a 8119-es utat köti össze a 8154-es úttal 3,3 km hosszban.


Ezt szolgálja majd a tatabányai elkerülő

Korábbi sajtóhírek szerint a mostani közbeszerzésben szereplő tatabányai elkerülő a Tatabánya és Vértessomló közötti közút csaknem 10 kilométeres szakaszának felújításával készül majd el.

Ezáltal egyrészt a város közlekedése is tehermentesül, másrészt a városban  a Fejér B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. munkája által épülő multifunkcionális sportcsarnok is megközelíthetővé válik Tatabánya belvárosának érintése nélkül azoknak, akik Székesfehérvár, Oroszlány, Környe és Vértessomló felől érkeznek.

A tervezett tatabányai déli elkerülő útnak az M1-es autópálya szárligeti csomópontja lesz a kiindulási pontja, amelyet tavaly nyáron adtak át a Duna Aszfalt Kft. és a Reaszfalt Kft. kivitelezésében, illetve a Magyar Közút Zrt. beruházásában. Ez a lehajtó abban az esetben is segítséget nyújthat, ha az autópályán baleset, torlódás történik.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)KörnyeTatabányaVia Futura Kft.Unitef-83 Zrt.Tura-Terv Kft.tervezésMagyar Közút Nonprofit Zrt.Épkar Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.

Hírlevél

Hirdetés