2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Átadták a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza teret

Átadták a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető Blaha Lujza teret

magyarepitok.hu

2022.12.10. 14:02 - Gyöngyösi Klaudia

Szélesebb járdák, megújult burkolatok, korszerű közvilágítás jött létre a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. munkájával.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított budapesti Blaha Lujza teret december 10-én – derült ki a helyszíni sajtótájékoztatón.

A képre kattintva galéria nyílik!

Ahogy azt már korábban megírtuk: Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja és találkozóhelye 55 év után, a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésével nyerhette el megújul külsejét, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában.

Az eseményen részt vett:

  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere,
  • dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója,
  • Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere,
  • valamint Pikó András, a VIII. kerület polgármestere.

A projekt részeként a Blaha Lujza tér mellett, az aluljáró és a Somogyi Béla utca is megújult. Mindezek mellett új, nyilvános WC nyílt az utcaszinten, akadálymentesítették a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével, továbbá modernizálták a közvilágítási rendszer is.

Egyebek mellett a téren egykor álló Nemzeti Színházra emlékeztető elemeket is kihelyeztek, ugyanis a színház egykori székeire utaló köztéri székek és asztalok várják a megpihenni vágyókat, valamint restaurálták a Színházi emlékkövet is. Ugyancsak újjászületett a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút és megszüntették a teret jelenleg széttagoló szervizúthálózatot és parkolókat is.

 

Külön hangsúlyt fektettek a zöldfelületekre

A tér egységes arculatú belvárosi közösségi térré alakult a belső részen gyalogosbarát, találkozóhelyekkel, kerékpártárolókkal, két MOL Bubi gyűjtőállomással és szökőkúttal.

A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 80 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jött létre. A fatelepítés során speciális gyökércellákat alkalmaztak a szakemberek, melyek célja, hogy segítsék a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljanak a térburkolatnak.

Látványterv: bkk.hu

Az így ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

Galéria

Mi épül?BudapestStrabagSTR Mély- és Magasépítő Kft.Blaha Lujza tér

Hírlevél

Hirdetés