2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Hamarosan több száz tehetséges diák táborozhat egyszerre Révfülöpön - kihirdették a gyermektábor tervpályázat győzteseit
Az eseményen készült fotók és látványtervek: Mathias Corvinus Collegium

Hamarosan több száz tehetséges diák táborozhat egyszerre Révfülöpön - kihirdették a gyermektábor tervpályázat győzteseit

magyarepitok.hu, Mathias Corvinus Collegium

2022.12.09. 17:05 - Füzi Nikolett

Féléves folyamatot követően kihirdették a Révfülöp üdülőtelep megújítására és fejlesztésére kiírt tervezési pályázat eredményeit, amely által a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozásnak, sportra történő nevelésnek és közösségépítésnek is megfelelő, többszáz fiatal elszállásolására is alkalmas oktatási központot alakít ki a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor területén. (x)

Hirdetés

Újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi tehetséggondozó intézményének fejlesztése: egy korábbi cikkünkben hírt adtunk arról, hogy még az idén jelentős felújításon esett át a létesítmény parthoz közeli része, ezúttal pedig az MCC a főút északi oldalán elhelyezkedő révfülöpi gyermeküdülő területének teljes körű felújítására, átalakítására és bővítésének megtervezésére kiírt országos, nyílt építészeti tervpályázaton hirdetett eredményt.

 

Az eseményen készült fotók forrása: Mathias Corvinus Collegium

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a több mint 25 éves tehetséggondozó alapítvány számos kiemelt építészeti projektet is elindított a közelmúltban, hogy ingyenes tehetséggondozási programjait minél több fiatal számára elérhetővé tegye, ezért fokozatosan bővíti tevékenységét a legfontosabb regionális központokban.

A Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor tervezési pályázatát még júliusban hirdették ki, melynek keretén belül az alapítvány ingatlanfejlesztő társaságaként az ajánlatkérő Pelso Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. a 8253 Révfülöp, Kacsajtosi út 1-3. alatt található ingatlanokon üdülőterület kialakítását és a hozzá kapcsolódó szálláshelyek, sportlétesítmények és szolgáltató egységek átfogó komplex fejlesztését határozta el 107.275 négyzetméter összterületen.

Az MCC célja, hogy a beruházásnak köszönhetően a Balaton mellett egy minden évszakban használható, korszerű és többszáz fiatal elszállásolására, oktatására, sportra nevelésére és játékos foglalkoztatására alkalmas központ jöjjön létre, ami ingyenes táboroztatási és nyári oktatási lehetőséget nyújt a tehetséggondozó programokban tanuló fiatalok számára.

 

 

Két építész stúdió pályamunkája is az első helyen végzett

A szeptember 27-ig beérkező pályaműveket a szakma kiválóságaiból álló bírálóbizottság értékelte, a pályázatok elbírálásánál pedig kiemelt szempont volt az, hogy az épület illeszkedjen a természeti tájba, reflektáljon a Balatonfelvidék egyedi és meghatározó építészeti karakterére, magas építészeti minőség mellett alapvetően környezettudatos szemlélet érvényesüljön a fejlesztési koncepcióba.

A bírálóbizottságban Révfülöp Nagyközség Polgármestere, Kondor Géza és Főépítésze, Epres Róbert biztosították, hogy a helyi lakosok és település érdekei is érvényesüljenek, a magas építészeti minőség zálogát pedig a szakma kiemelkedő képviselői jelentették:

  • Csóka Balázs DLA, a bizottság társelnöke, 
  • Sándor János a Magyar Építész Kamara képviseletében,
  • Krizsán András DLA, Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
  • Epres Róbert Révfülöp főépítésze,
  • Kálmán Ernő DLA, Ybl-díjas építész,
  • Lamos Péter, a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa - Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft. ügyvezetője, és
  • Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA tagja.

A pályázatra összesen 18 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság három pályaművet ítélt megvételre, ötöt pedig kiemelt megvételre.

A három megvételre ítélt pályázatra a DAW Építész Stúdió Kft., az S73 Tájépítész Tervező Iroda Kft., illetve a BIVAK studio Kft. terveit ítélték meg, kiemelt megvételre pedig a Hetedik Műterem Kft., a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt., a Kulcsár Építészstúdió Kft., az ALFATERV-2000 Kft., valamint a TH-Stúdió Építész Iroda Kft. terveit választották ki.

A második helyezett a Hello Wood pályázata lett, a megosztott első helyen pedig az UNITEF’83 és az A Fiúk Építész Stúdió pályázata végzett, akik közül a bírálóbizottság az utóbbi stúdiót javasolja a továbbtervezésre irányuló hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás lefolytatására.

 

 

Hamarosan indulhatnak az építkezési munkálatok is

A tervpályázat eredményhirdetésén Valentinyi Pál, a bírálóbizottság elnöke elmondta, hogy a révfülöpi beruházás az MCC kiemelt projektje, hiszen az egész alapítvány közösségépítését szolgálja. Kiemelte, jelenleg 6000 diák tanul az intézményben, néhány éven belül azonban 10 000 tehetség oktatását is szeretnék biztosítani, ehhez pedig a révfülöpi központ páratlan helyszínt nyújt majd ahhoz, hogy a diákok a szakmai programok mellett egymással is megismerkedjenek Szombathelytől Sepsiszentgyörgyig és a balatoni központban egy közösséggé kovácsolódhassanak.

Az eseményen felszólalt Krizsán András is, aki révfülöpi gyökereinek köszönhetően igazán szívügyének tekinti a beruházást. Az Ybl-díjas építész hangsúlyozta,

a Balaton-környéki építészetnek jellegzetes karaktere van, melyet a díjazott pályázók figyelembe vettek a tervezés során.

„A mai esemény egy féléves folyamat vége, ami az építési munkálatok rajtköve is egyben” – hangzott el Csóka Balázs beszédében. A szakember szerint a bírálóbizottság célja az volt, hogy megtalálja a Révfülöphöz igazodó legjobb megoldást, melyhez nagy segítség volt az alaposan végig gondolt, részletes pályázati kiírás is.

 

 

A fejlesztés meghatározó pontja volt a kikötő korszerűsítése

Hamarosan tehát kezdetét veheti a gyermeküdülő területének teljes körű felújítása és bővítése, az MCC ugyanakkor az elmúlt időszakban is jelentős fejlesztéseket végzett a létesítményen és környezetén annak érdekében, hogy megfelelő körülmények között fogadhassák a diákokat.

Az itt megvalósult fejlesztések első részeként július 9-én került sor a diáktábor parthoz közeli részének megnyitására.

 

 

A felújítás részeként megújult a kikötő valamint a csónakház, mindemellett létesült egy oktatási, közösségi és rendezvényhelyszínként is használt pavilon, a kikötő fejlesztésével párhuzamosan pedig a helyi közösséggel és Önkormányzattal szorosan együttműködve a Révfülöp Nagyközség közösségi gyalogos felüljáró hídját is felújította az MCC.

 

 

A felújításnak köszönhetően rendkívül eredményesen zárult a 2022-es szezon

A révfülöpi központban ezáltal teljes kihasználással valósult meg a nyári szezon a Gyermek- és Ifjúsági kikötő, diáktáborban:

a 2022-es szezonban immáron az intézmény minden képzési programja képviseltette magát, a tábor végeredményeit tekintve pedig idén a fejlesztéseket megelőző évhez képest 350%-kal több diák vett részt a programokban.

A révfülöpi központban 2022 május vége és október eleje között összesen 1014 diák, képzésben részt vevő fiatal, hazai és külföldi oktató vett részt programokon: a Fiatal Tehetség Program több mint 100, a Középiskolás Program közel 400, az Egyetemi Program pedig mintegy 300 diákkal volt jelen a nyár folyamán.

Hozzátették, a határon túli képviseletekből, Erdélyből és Kárpátaljáról is mintegy 200 diák érkezett, de a balatoni helyszín számos oktatási-csapatépítő és szakmai programnak is otthont adott az elmúlt hónapok során.

 

 

A cikk megjelenését a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány támogatta.

Galéria

Mi épül?MCCRévfülöpkikötőBalatontervpályázat

Hírlevél

Hirdetés