2024.03.29, Péntek
Új berendezésekkel fejlesztette kapacitásait ez a magyar útépítő vállalat
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új berendezésekkel fejlesztette kapacitásait ez a magyar útépítő vállalat

mti, magyarepitok.hu

2023.04.12. 11:45 - Hegedűs Gergely

A különféle felületeket tömörítő munkagépek beszerzése mellett többek közt egy alkatrészraktárt és gumiszervizt is létre hoztak.

Hirdetés

Új munkagépek beszerzésével uniós támogatással, mintegy 553 millió forintos beruházással korszerűsítette kivitelezői technológiáját Algyőn az út- és közműépítéssel foglalkozó Délút Kft. - tájékoztatta Juhász Lóránt gazdasági ügyvezető igazgató szerdán az MTI-t.


Valós idejű adatok teszik hatékonyabbá a kivitelezést

A szakember elmondta, a fejlesztés költségeiből mintegy 388 millió forintot feltételesen vissza nem térítendő támogatás fedez. 

A beruházásban a földmunkákhoz, közmű- és útépítéshez szükséges új berendezéseket állított üzembe a vállalkozás. Különféle felületek, anyagok tömörítéséhez használatos négy munkagépet vásároltak, amelyek valós időben képesek adatokat gyűjteni a föld vagy az aszfalt pillanatnyi állapotáról, így hatékonyabbá teszik a kivitelezést.

Emellett beszereztek egy aszfalt- és betonrétegek terítésére alkalmas berendezést is, amely a tervek digitális állományai alapján tudja  változtatni - a többi közt - a lefektetett anyag vastagságát.

 

Megduplázzák a cég karbantartási kapacitását

A vállalkozás algyői telephelyén építettek egy alkatrészraktárt és gumiszervizt, ahol a saját járművek mellett külső megrendelők számára végeznek teljes körű gumijavítást.

Őszre elkészül egy új szervizépület is, amellyel megduplázzák a cég karbantartási kapacitását. Az épületek fűtését és hűtését korszerű hőszivattyús rendszer biztosítja - ismertette az igazgató.


A 83-as úton és a sajószentpéteri elkerülőn is dolgoznak

A jelenlegi formájában 1996 óta működő cég kezdetben homokbánya műveléssel, szóródó tömegáruk fuvarozásával, rakodásával, földmunkák végzésével foglalkozott. A vállalkozás idővel a térség meghatározó út- és közműépítő társaságává fejlődött. Kivitelezőként dolgoztak a mórahalmi és hódmezővásárhelyi elkerülő utak építésén, alvállalkozóként közreműködtek az M43-as, illetve az M44-es autópálya-beruházásban. Jelenleg Győrnél a 83-as út és a kazincbarcikai elkerülő építésén dolgoznak - mondta Juhász Lóránt.

A Délút Kft. az út- és mélyépítés mellett csatornázási munkálatokat, rekultivációs munkákat, külszíni építőanyag bányászatot, árufuvarozást végez, akkreditált minőségvizsgáló laboratóriumot, valamint 2008 óta aszfaltkeverő üzemet is működtet.


A tavalyi nettó árbevételük meghaladta a 10 milliárd forintot

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú Délút Kft. 2021-ben - az előző évit több mint 60 százalékkal meghaladó -  nettó 7,655 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 906 millió, 2021-ben 1,181 milliárd forint volt.   

A több mint 230 alkalmazottat foglalkoztató cég tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot - az üzemanyag- és alapanyagárak extrém emelkedése ellenére - eredményessége a 2021-eshez hasonló volt - tájékoztatott az igazgató.

A társaság vezetőivel legutóbb akkor beszélgettünk, amikor története legnagyobb fejlesztésével új aszfaltkeverőt létesített a Délút. A cég gazadasági ügyvezető igazgatója, Juhász Lóránt pedig korábban ebben az interjúban mutatta be lapunknak a vállalat történetét és stratégiáját.

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.AlgyőGINOP

Hírlevél

Hirdetés