2024.04.16, Kedd
Infrastrukturális fejlesztéssel reagál a munkaerőpiaci igényekre a Debreceni Egyetem Műszaki Kara
Fotó: unideb.hu

Infrastrukturális fejlesztéssel reagál a munkaerőpiaci igényekre a Debreceni Egyetem Műszaki Kara

magyarepitok.hu, TED

2023.01.07. 08:00 - Kolinek Nóra

A beruházás szükségességét a város járműiparban betölteni kívánt meghatározó szerepe, és az ezáltal generálódó magas munkaerőpiaci elvárások indokolják.

Hirdetés

Infrastrukturális fejleszt kaphat a Debreceni Egyetem Ótemető utcai Campusán lévő Műszaki Kar A és B épülete. Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent kiírás szerint az egyetem a két épület komplex felújítását és bővítését tervezi, illetve fedett folyosós hídszerkezettel kötnék össze azokat.

A Műszaki Karon folyó oktatás jelenleg két különálló épületben, a kar A és B épületében történik:

  • az A épület jelenlegi formájában egy U alakú hatszintes épület, melyben a Műszaki Kar központi vezetői és adminisztrációs egysége, a tanszékek (építészmérnöki, építőmérnöki, gépészmérnöki, épületgépész mérnöki, környezetmérnöki, műszaki menedzsment és vállalkozás, műszaki alaptárgyi), különböző befogadóképességű szemináriumtermek és gyakorlati laborok, hallgatói tanuló terek, éttermi blokk, könyvtár, tornatermi blokk és az egyéb kiszolgálóterek kaptak helyet;
  • a B épület egy L alakú, háromszintes épület, ahol a Mechatronikai Mérnöki Tanszék, illetve az oktatáshoz szükséges laborok és elméleti oktatótermek vannak kialakítva.

 

A kivitelezés ideje alatt a folyamatos oktatást biztosítani kell

A beruházás során megtörténik az épületek komplex felújítása, bővítése, energetikai korszerűsítése és teljes funkcionális átszervezése, illetve a két épület összekötése.

A fejlesztés célja, egy olyan infrastrukturális háttér létrehozása, mely megfelelő mértékben és színvonalon tudja kiszolgálni a műszaki mérnök képzést, mind elméleti mind gyakorlati szempontból. Az ajánlati felhívás szerint ennek szükségességét a város járműiparban betölteni kívánt meghatározó szerepe, és az ezáltal generálódó magas munkaerőpiaci elvárások indokolják.

A DE Műszaki Karának épületeit érintő fejlesztés közel 12.300 négyzetméter nettó hasznos alapterületen valósul meg. A kivitelezés során az épületegyüttesben biztosítani kell a folyamatos oktatási tevékenységet, így a munkafolyamatok csak ütemezetten valósulhatnak meg.

Az ajánlatokat 2023. február 7-ig várják.

Mi épül?DebrecenDebreceni Egyetemoktatási beruházásfelsőoktatás

Hírlevél

Hirdetés