2024.04.19, Péntek
Újjászülethet a Badacsony kikötője melletti jellegzetes műemlék és környezete
Fotók: Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (memdk.hu)

Újjászülethet a Badacsony kikötője melletti jellegzetes műemlék és környezete

magyarepitok.hu, memdk.hu

2023.01.02. 08:15 - Szabó Ákos

A Tátika vendéglő a kikötő közvetlen szomszédságában található a kedvelt észak-balatoni nyaralóhelyen.

Hirdetés

Callmeyer Ferenc, a hazai modern építészet jelentős alakja tervezte a Tátika vendéglőt, mely a Balaton partján található Badacsonytomaj nyugati részének egyik fontos kulturális emléke. A 2011-ben műemléki védelmet elnyert épületet és környezetét felújítanák: az állami tulajdonú BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. megbízásában végezhetik el a feladatot az uniós közbeszerzési értesítő szerint.

Az épület eredetileg közvetlen a vízparton állt, konzolja a víz fölött feküdt, azonban a jég támadásárt telente nem bírta az épület, így később feltöltötték az előtte található területet és ma itt terasz található. Az épület az 1980-as években is kapott egy átépítést, szintén Callmeyer Ferenc tervei alapján.

 

Az archív kép a korábbi, vízparti állapotot tülkrözi

 

Több mint fél évszázados emlék

Az 1962-ben elkészült és rá egy évvel felépült Tátikát az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával élesztenék újjá. Maga az emeletes épület a kikötő mólója közelében található, a teljes felújítás mintegy 960 négyzetmétert érint majd. A projekt része lesz az építészeti, tartószerkezeti munkákon kívül a gépészeti szerelés is (hőszivattyús fűtési rendszert terveznek, illetve az áram, ivóvzíz- és szennyvízhálózatokat is fejlesztik és felvonót is építenek várhatóan a meglévő épületszerkezeten belül.

 

Több ezer négyzetméternyi megújult zöldterületet is kaphat Badacsony

A projekt másik részében az épület környezete kaphat fejlesztést. Ennek során többek között mintegy 3500 négyzetméternyi zöldterület felújítására kerülhet sor, és 3200 négyzetméternyi természetes kőburkolatot is lefektetnek (ezt a számot nagyrészt gyalogutak teszik ki). A kiírás szerint összesen 2961 négyzetmétert füvesítenek és öntözőrendszerrel is ellátják majd.

Végül két feszített víztükörű kültéri látványmedence átadása is része még a terveknek, illetve kialakítanak még két ivókutat is a móló és a 71-es út csatlakozási pontja közelében.

Mi épül?Badacsonyműemlékfelújításturisztikai fejlesztésBalaton

Hírlevél

Hirdetés