2024.04.20, Szombat
Elkészült az M4-es gyorsfogalmi út új rendőr- és mérnökségi központja - galéria

Elkészült az M4-es gyorsfogalmi út új rendőr- és mérnökségi központja - galéria

magyarepitok.hu

2023.02.23. 09:50 - Szabó Ákos

A fővárosi agglomerációban, Monoron készült el az a beruházás a 2x2 sávos gyorsforgalmi út mellett, melynek során a HÉP Csoport – Horváth Építőmester Zrt. végezte el a generálkivitelezői munkákat.

Hirdetés

Többször is írtunk már arról a hazai gyorsforgalmi közlekedést támogató beruházásról, melynek nemrég lezárult a kivitelezése és így immár funkcióját is elláthatja. A monori közúti mérnökség és rendőrség új közös központjának projektjéről először 2021 őszén számoltunk be, amikor kiderült, hogy a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) fogja elvégezni a kivitelezést. A beruházó a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. volt, mely 2022 végén megszűnt és feladatait átvette az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Az összetett beruházási projekt elemei

Most egyrészt friss fotók segítségével, illetve a HÉP főmérnöke, Szilágyi Antal tájékoztatása alapján tudunk beszámolni az M4-es a fővárostól közvetlenül délkeletre futó szakaszát kiszolgáló projektről. Ennek során kialakítottak többek között:

  • egy szociális-műhelyépület mintegy 1.800 négyzetméteren,
  • egy több mint 1.700 négyzetméteres garázsépületet,
  • egy hidegraktár- és egy sótároló épületet,
  • egy üzemanyagtöltő állomást (melynek részeként 2 duplafalú, földalatti acéltartály beépítésére is sor került),
  • valamint egy fedett kisbusz parkolót és egy kerékpártárolót,
  • illetve egy különálló telken rendőrségi épületet és parkolót is létesítettek közel 600 négyzetméteren.

 

 

Nem volt új a feladat, viszont különösen összetett szervezést igényelt

A létesítmény kivitelezését a Szilágyi Antal főmérnök irányításával Kutasi Mihály projektvezető mérnök és Kovács Bence építésvezető irányították, valamint a munka a véghajrában Penderik Balázs és Konyári Gergely mérnökök segítségével fejeződött be.

 

 

Nem az első alkalommal dolgozott pályamérnökségen a Horváth Építőmester, a monori a negyedik ilyen komplexum, amit felépítettek. A kardosi, a berettyóújfalui és a lakiteleki projekteken is dolgoztak korábban, magasépítési feladatokat ellátva. Mindazonáltal Szilágyi Antal elmondása szerint új feladat a cég számára az épületek közműfejlesztését és a közlekedési kapcsolatait kialakítani.

 

 

„Ami ebben az építkezésben ritkaság volt számunkra, az inkább a mértéke: kifejezetten nagy volumenű és szerteágazó feladatot végeztünk el. A település infrastruktúrájától ezúttal távolabb, külterületen, mezőgazdasági területekkel határolt ingatlanok teljeskörű közmű ellátását kellett megépíteni, illetve a közműszolgáltatókkal megvalósítani.”

Összefoglalja:

  • az ivó és tűzivíz igényt ellátó vízvezetéket Monor belterületéről,
  • a gázellátást, valamint az elektromos energiaellátást Monor város határáról, a
  • nyomott szenyvízvezetéket pedig a közeli, településeket összekötő vezetékből kapcsolták be az új épületekbe.

 

 

Külön országúti csomópontot építettek

„Önmagában is nagy feladat volt a mérnökségi telep és a rendőrség autós megközelítéséhez országúti csomópont és lehajtó megtervezése, engedélyeztetése és kivitelezése.

- mondja el és hozzáteszi: „emellett a projektterület saját belső közmű- és útépítési feladatai is jelentős volumenűek voltak, a közművek kivitelezésének nagy részét ráadásul talajvízben, vagyis víztelenítés mellett kellett elvégeznünk.”

 

 

Mindezt ráadásul úgy szervezte meg a HÉP, hogy a fent említett feladatok szüneteiben, valamint azokkal párhuzamosan dolgozva végezték el az épületek és a mélyépítésű műtárgyak munkálatait is. Az épületek szerkezetépítésében az Épszerk-Pannónia Invest Kft. is szerepet vállalt.

 

Ütemterv szerint haladtak mindvégig

 

 

A főmérnök szavaiból kiderül: a projekt összetettsége ellenére a munka ütemterv szerint haladt, külön dicséri mind kollégái, mind az alvállalkozók munkáját is. Hozzáteszi azt is, hogy az összes közreműködővel, így a beruházóval, a mérnökszervezettel, a tervezőkkel, illetve a közműszolgáltatókkal is minden szempontból konstruktív kapcsolat volt mindvégig.

 

 

Végül arra kérdésre felelve, hogy mit emelne ki a beruházásból, rámutat, nem szeretné a feladatok nehézségét rangsorolni. A beszélgetést lezárva összefoglalja: „komplex projektet valósítottunk meg, épületekkel, utakkal, közművekkel, magán a telepen belül igen nagy felületen aszfaltburkolatokkal.  Az épületeken belül a teljeskörű technológiát, a műhely- és raktárfelszerelést, a festő-fényező üzemet és még több más elemet szintén átadtunk.”

„Két, az autópályafenntartáshoz és üzemeltetéshez kiemelten fontos szervezet, az autópálya mérnökség és az autópálya-rendőrség feladatellátását teljeskörűen biztosító objektumot hoztunk létre. Azt gondolom, ez önmagában is figyelemre méltó.”

 

 

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Építési és Közlekedési MinisztériumNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MonorM4-esmérnökségrendőrségÉpszerk-Pannónia Invest Kft.

Hírlevél

Hirdetés