2024.03.19, Kedd
Régi épületei átépítésével nyer új innovációs központot Pécs
pte.hu

Régi épületei átépítésével nyer új innovációs központot Pécs

magyarepitok.hu

2023.02.05. 08:52 - Hegedűs Gergely

Az átépítéssel és korszerűsítéssel érintett két épület egyikében adatelemző, szolgáltató-és labor központot alakítanak ki, míg a másikban tudásmenedzsment centert hoznak létre.

Hirdetés

Tudományos és innovációs park létesítését kezdte meg a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) egy közel 4,5 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló fejlesztésben. A PTE sajtótájékoztatóján kiderült, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásából megvalósuló központ az egyetem egykori gyermekkórházának és pulmonológiai egységének átépítésével, korszerűsítésével jön létre.   

A korábban már más helyszínre költöztetett részlegek helyén két épületben összesen 2600 négyzetméter áll majd hét kutatócsoport rendelkezésére. A B Build & Trade Kft. kivitelezésében zajló beruházás idén ősszel zárul.


Az egyik épület új bejárati tömbbel is bővül

A korábbi közbeszerzési adatok szerint az A épület részleges felújításával digitális adatelemző, szolgáltató-és labor központot alakítanak ki. Teljes körű felújítást kap a magasföldszint és az 1. emelet, míg az alagsor, a tetőtér, galéria szint részleges felújításon esik át. Az épületben többek közt irodákat, laborokat, közösségi tereket és szociális helyiségeket hoznak.

A B épület teljes körű felújításával egy tudásmenedzsment centert hoznak létre. Az újonnan kialakított épületben irodákat, közösségi tereket és ezekhez tartozó szociális helyiségeket létesítenek nettó 904 négyzetméter alapterületen. A meglévő épület a keleti oldalról új bejárati tömbbel bővül, itt kap helyet a lift és az újonnan kialakított lépcső.


A PTE szinte mindegyik kara részesülhetett korszerűsítésben

A PTE sajtótájékoztatóján Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára rámutatott,

a leendő 14 magyarországi tudományos és innovációs park egyik zászlóshajójaként, a pécsi központban egymást ösztönözve lesz jelen a felsőoktatási intézmény, a kutatási kapacitás, a gazdasági szereplők és a hallgatók.

Miseta Attila rektor emlékeztetett: az elmúlt több mint tíz év jellemzője, hogy - jelentős részben a magyar kormány támogatásának köszönhetően - dinamikus fejlődésen megy át a PTE, így az intézmény szinte mindegyik kara részesülhetett korszerűsítéseket célzó beruházásokból, kutatóhelyek létesültek, javultak az oktatási feltételek, a klinikai betegellátás. Betlehem József általános rektorhelyettes elmondta, egy gyorsan révbe érő fejlesztésről van szó, amely egyben azt is jelenti, hogy a kutatócsoportok is rövid idő alatt, már jövőre munkába tudnak majd állni új telephelyükön.   

 

Mi épül?PTEoktatási beruházásPécsB Build and Trade Kft.műemlék

Hírlevél

Hirdetés