2024.03.19, Kedd
Megújult a legendás törökverő Balaton-felvidéki vára
Fotók: Vasvári Tamás / MTI

Megújult a legendás törökverő Balaton-felvidéki vára

magyarepitok.hu. MTI, nof.hu

2023.03.16. 13:54 - Kolinek Nóra

Az erősség megújulása hozzájárul a település gazdasági fellendüléséhez.

Hirdetés

2023. március 16-án átadták a megújult nagyvázsonyi Kinizsi-várat. A Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára nevét a törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) 1,6 milliárd forintból megvalósult beruházása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajlott le. A kivitelezést az SZ-L Bau Kft. végezte, a projekthez számos terméket biztosított a Cemix Hungary Kft.

Fotók: Vasvári Tamás / MTI

A gyártó vállalat vakolatokat, homlokzatfestéket és homlokzati javító anyagokat, továbbá falazó habarcsokat szolgáltatott a vár felújításához. Az általuk támogatott munkák mind vár külső és belső részét egyaránt érintették.

Ahogy korábban beszámoltunk róla a munkák belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát érintették.

A nagyközönség péntektől látogathatja a várat, ahol megújult a rendezvénytér, a kiállítótér és a lakótorony. A lakótoronyban Magyar Benigna, Kinizsi Pál feleségének lakosztálya van berendezve, aki ott élt mintegy 25 évig. Látható itt egyebek mellett egy sakk-készlet, melyet három megtalált sakkfigura alapján rekonstruáltak.

A vár környezete is megújult

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a megnyitón örvendetesnek nevezte, hogy a térség történelmi középpontjában megújulhatott a vár, és ezzel esélyt kapott a település, hogy ott legyen a magyar kultúrtörténet jelenében.

Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti örökségvédelem feladata méltó módon fenntartani mindazt, amit őseink ránk hagytak.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere felidézte, hogy a vár névadója, Kinizsi Pál akaratereje számos esetben megmutatkozott. Mint mondta, Nagyvázsony történelmére is jellemző ez az akaraterő, ami képes volt a semmiből újjáépíteni a települést. Hetven ingatlan újult meg a vár környezetében, 22 vállalkozás indult vagy újult meg - hangsúlyozta a polgármester.

Az erősség építésének pontos ideje homályba vész, a vár és a lakótorony a XV. század elején épülhetett az akkori földbirtokos a Vezsenyi család megbízásából. A család kihalása után 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a várat Kinizsi Pálnak, aki jelentős átalakításokat hajtott végre az erődítményen, ekkor alakult ki 48×65 méteres területe, a mély várárkok, a palota és a várkápolna.

Később a 16. századtól a Zichy család birtokába került. Az utolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején történt, majd börtönként használták a lassan pusztuló épületet, utána csak a lakótoronyban laktak kiöregedett cselédek. 1955-ben kezdődött el régészeti feltárása és helyreállítása.

 

Galéria

Mi épül?SZ-L Bau Építőipari Kft.Cemix Hungary Kft.Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti VárprogramNagyvázsonyépítőipari cégekműemlékfelújításNÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft.

Hírlevél

Hirdetés