2024.04.16, Kedd
Látványos újjászületést hozott a Kinizsi-vár felújítása – galéria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Látványos újjászületést hozott a Kinizsi-vár felújítása – galéria

magyarepitok.hu

2022.03.31. 19:30 - Hegedűs Gergely

Az ötszintes torony, a palotaszárny és a tetőszerkezet is megújult a Cemix Hungary termékeivel véghezvitt fejlesztésben, amelyet az SZ-L Bau Kft. kivitelezett.

Hirdetés

Laikus szemmel is érzékelhető, látványos előrelépést hozotta 14. században épült nagyvázsonyi vár teljeskörű felújítása. Az építmény valamennyi területét érintő beruházásról a kivitelező SZ-L Bau Kft. és a projekthez számos terméket biztosító Cemix Hungary Kft. segítségével tájékozódtunk.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Az ötszintes lakótorony Kinizsi idején épült

A vár története a 14. és 15. század fordulóján kezdődött, amikor a Vezsenyi-család felépítette az akkor még csak udvarház méretű épületet. Ennek helyén emeltette 1463-64 körül Vezsenyi László, Mátyás király lovászmestere Vázsonykő várát, amely a mai belső várral volt azonos.

Az épület egyik leghíresebb tulajdonosa Mátyás király molnárlegényből lett parancsnoka, Kinizsi Pál volt, akinek 1473-ban a király adományozta oda az erődöt, melyet átépített és kibővített. Ekkor készült el az ötszintes lakótorony és a nyugati szárny második emelete.

Az évszázadok alatt a Kinizsi vár végvári szerepet is betöltött, volt Bocskai István, Bethlen Gábor és Thököly Imre kezén is, majd a Rákóczi-szabadságharc után elvesztette hadi jelentőségét.

Az első helyreállító munkák 1954-ben kezdődtek; majd 2018-ban indultak meg a mostani projektet előkészítő régészeti, művészettörténeti és falkutatások; a most lezárt fejlesztés pedig visszaadta az erőd egykori küllemét.


Az ötszintes torony, a palotaszárny és a tetőszerkezet is megújult

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházása a Nemzeti Várprogram keretében zajlott le.  A célja az volt, – ahogy más hazai várak és kastélyok esetében – hogy a Kinizsi-vár történelmi helyszínként látogatóközponttá váljon, akár egész napos programot nyújtva az érdeklődőknek. Ennek megfelelően a vár emeletein a múltat megidéző kiállítási tereket alakítottak ki, melyek egész évben látogathatók.

Lapunk a kivitelező SZ-L Bau Kft.-től úgy értesült, hogy a munkák a vár minden részét érintették. Szencz Lajos ügyvezető, aki egyben a munkálatok felelős műszaki vezetője is volt, többek közt az alábbi projektelemek megvalósulásáról számolt be:

  • a vár bejárati szakaszán egy terméskő burkolatú új út épült;
  • a várfalon a kőfalak felülvizsgálata után injektálásos szerkezet megerősítést végeztek, majd kiegészítések is készültek;
  • az ötszintes lakótorony teljes külső homlokzati beállványozása után teljes mértékű felújítás következett, és a meglévő kőelemek kiegészítésre kerültek;
  • A vár épülete rendezvény- és kiállítóterekkel, vetítőteremmel és mosdóblokkal bővült;
  • a vár faszerkezetű nyílászáróit a kőtokokkal együtt felújították és kiegészítették: új nyílászárók is készültek egyedi acélszerkezetű tokokkal, tölgy és üveg szárnyakkal;
  • az évszaktól független látogatás jegyében fejlesztették a fűtést: a földszinti és az emeleti terekben padló-, fal- és mennyezetfűtés került épült ki, ugyanakkor a nagytermet modern légtechnikai rendszerrel látták el;
  • a vár és a mellette álló kápolna egyaránt új csapadék- és szennyvízelvezetést kapott;
  • a várhoz tartozó fogadó épületben pénztárt, kávézót és mosdókat alakítottak ki.

A beruházásban a vár fa tetőszerkezete is megújult, továbbá a kaputorony és vár mellett álló kápolna kőfalai magasítását követően a kápolna épülete új tetőszerkezet kapott. Mindezek mellett jelentős lépés volt a palotaszárny rekonstrukciója, amelynek keretében az új tereket eltolt szintű lapostető, rétegelt ragasztott gerendás födémekkel fedték le.


A legnagyobb kihívást a várfalakon keresztüli anyagmozgatás hozta

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a projektben nagy hangsúlyt kapott a több évszázaddal ezelőtti elemek helyreállítása. „Az egykori palotaszárny részleges rekonstrukciójátvégeztük el a belső udvart övező emeletes szárnyainak elkészítésével” – árulta el az ügyvezető.

Hozzátette, a palotaszárny és lakótorony összekötésére egy árkádíves monolit vasbeton loggiasort építettek: ezt a rekonstrukciótaz eredeti kőelemek másolatának beépítésével végezték. „Mindezt kiegészítette, hogy a történelmi korokat megidézve a rekonstruált terekbe kőkeretes nyílások kerültek, kiegészítéssekkel és az eredeti töredékek felhasználásával” – tette hozzá Szencz Lajos. „A belső udvari famedence és a falépcsők is megújultak.”

Az ügyvezető arra is kitért, hogy a legnagyobb kihívás a várfalakon, falszorosokon és váron keresztüli anyagmozgatás volt, melyet emelőgépekkel és anyagmozgató rámpákkal sikerült megoldaniuk. „Sokat segített, hogy hogya nagyvázsonyihoz hasonló Szigligeti Vár és a korábban felújított Sümegi Vár rekonstrukciós munkáinál a cégünk sok tapasztalatot gyűjtött.”


A helyszínen mutatták be a korábban nem használt anyagok beépítési módját

Szencz Lajos szavaiból az is kiderült, nagymértékben segítette munkát, hogy már hosszú ideje jó kapcsolatot ápolnak a projekthez fontos termékeket biztosító Cemix Hungary Kft.-vel. „Gyakran alkalmazzuk az általuk gyártott anyagokat falazási és belső hidegburkolási munkákhoz” – árulta el. „Továbbá homlokzatképzési munkákhoz: vakoláshoz, homlokzati hőszigetelő rendszerek építéséhez és felületképzéshez. ”Hozzátette, a gyártó céggel közös projektjeik között egyaránt szerepel kórházak, iskolák és műemléképületek fejlesztése.

Az ügyvezető a Cemix általi nyújtott műszaki támogatást magas színvonalúként értékelte. „A felhasznált anyagok mintáztatása, bemutatása időben és gördülékenyen ment” – emelte ki. „Az is fontos számunkra, hogy az általunk korábban nem használt anyagok felhasználási módját a gyártó több alkalommal helyszínen is bemutatta” – tette hozzá.


Speciális Cemix-termék segítette a mennyezetfűtés kialakítását

A két cég együttműködéséről Grósz Gergő, a Cemix projektfelelőse is beszámolt a lapunknak, aki elárulta, a gyártó vállalat vakolatokat, homlokzatfestéket és homlokzati javító anyagokat, továbbá falazó habarcsokat szolgáltatott a vár felújításához. Hozzátette, az általuk támogatott munkák mind a külső, mind a belső részét érintették a várnak.

Azzal folytatta, hogy a belső munkák során az új funkciókat kapó részeket segítették. „Itt többek közt olyan különleges, műemlék esetében kevésbé szokványos elemek is bekerültek, mint a mennyezetfűtés.

Ennek megvalósításához egy speciális Cemix-terméket, a ThermoWand vakolatot biztosítottuk: ezt a szálerősített alapvakolatot kifejezetten falfűtéshez és mennyezetfűtéshez fejlesztették ki. Ebbe nem kell bele külön vakolaterősítő hálót rakni, ha az összvastagság nem nagyobb 30 milliméternél, mert anélkül is tudja kezelni a hőingadozás feszültségeit. Így összességében munkát és költséget lehet vele megspórolni”

– árulta el a projektfelelős. Hozzátette, a ThermoWandhoz kapcsolódóan előfröcskölőként az Eurosan VS gúzolót alkalmazták.


Külön figyelni kellett az érdes felületre a korhű homlokzat érdekében

További fontos elem volt a projektben, hogy az épület lábazati zónáit kívül-belül szárító vakolatokkal látták el. Ehhez a Cemixtől a WTA Eurosan szárítóvakolat rendszert alkalmazták, amely, ahogy azt a korábbi cikkünkben is jeleztük, egy kiváló megoldásnak számít a nedves, sóval terhelt épületek számára.

„Ezeken túl a belső terekben a meszes glett és a beltéri festék volt a végső felületképző réteg, a külső homlokzatra pedig szilikát festékek kerültek” – tette hozzá Grósz Gergő.

A Szencz Lajos által említett mintakészítésre a Cemix szakembere is kitért: „Mind a szín, mind a felületi struktúra tekintetében készültek minták a mintakészítő mesterünk által. Ahogy a Magyar Építők által korábban bemutatott soproni műemlékfejlesztés esetében, itt is a Renti Fein nevű anyagunk befejező rétege került a homlokzatra.”

Hozzátette, a Renti esetében ebben a projektben az volt az eltérés, hogy itt már egy anyagában színezett verziót kért a beruházó. „A Renti javító habarcsunk alapvetően fehér színben készül, így javasolni szoktuk, hogy lássák el egy végső felületi festékkel. Ugyanakkor van neki egy egyedi hidrofobizált változata, amelyik úgy is működik, hogy nincs külön homlokzatfestékkel ellátva a felület.” Emellett arra is figyelniük kellett, hogy a homlokzat struktúrája korhű legyen. „Vagyis ne teljesen simára, hanem érdesre alakítsák ki. Mi ehhez az anyagok szemcse összetételével tudtunk hozzájárulni.”


Már húsvétkor látogatható lesz a vár udvara

További érdekesség volt, hogy a homlokzat magasabban fekvő felületein – ahol a szárítóvakolatra már nem volt szükség - a Trassputz trasszvakolatot és a hozzá tartozó gúzolót használták. „Ez is kifejezetten a műemlékeknél használatos, speciális anyag, miután nem cementtel készül, hanem mésszel és a természetes trasszcementtel, ami kedvezőbb ezen épületek számára.”

Grósz Gergő megerősítette a Szencz Lajos által elmondottakat: „Régóta kapcsolatban vagyunk az SZ - L Bau Kft.-vel, és szinte minden projektjükön kapnak szerepet a termékeink. Ez a kölcsönös elégedettséggel együtt járó kapcsolat alapozta meg a mostani együttműködésünket is. Állandó kapcsolatban vagyunk, és ezáltal igyekszünk megtalálni minden feladatra a legjobb megoldást és a legjobb terméket.”

A projektfelelős zárásként elmondja, a projekt számára nem teljesen ér véget a lezárásával. „Az átadás után évekig nyomon szoktam követni egy-egy épület sorsát, és jó érzéssel tölt el, hogy a kialakított megoldás hosszú távon működik, így megtérül az abba belefektetett gondolkodás, fáradozás és a megrendelő részéről az anyagi ráfordítás.”

Az MTI híre szerint a vár felújított udvarát a tervek szerint már húsvétkor megnyitják a látogatók előtt.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.műemlékfelújításNagyvázsonyNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti VárprogramSZ-L Bau Építőipari Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés