2024.03.28, Csütörtök
A MEVA zsalurendszereinek segítségével készül el hamarosan Balatonfüred új rendezvényközpontja
(A borítóképen az építkezés 2023 februári állása.)

A MEVA zsalurendszereinek segítségével készül el hamarosan Balatonfüred új rendezvényközpontja

magyarepitok.hu, MEVA Zsalurendszerek Zrt.

2023.05.08. 08:00 - Füzi Nikolett

A Paralelbau Kft. és a Szabadics Zrt. generálkivitelezésében megvalósuló projektben a Péter Építő Kft. a vasbeton szerkezetépítési munkákat vállalta, mindehhez pedig a MEVA Zsalurendszerek Zrt. számos egyedi és innovatív termékeit alkalmazták a gyors és biztonságos munkavégzés érdekében.

Hirdetés

Látványos munkálatokkal közeledik a végéhez a balatonfüredi multifunkcionális konferenciaközpont építkezése: a nagy rendezvények, konferenciák, bálok és kiállítások befogadására is alkalmas konferenciaépület a Paralelbau Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciumában épül fel csaknem 6,3 milliárd forint értékben.

A városközpontban megvalósuló projektről utoljára februárban számoltunk be, a komplexumot a KÖZTI Zrt. tervei alapján alakítják ki, amely során a Péter Építő Kft. a vasbeton szerkezetépítési munkákat vállalta, mindehhez pedig a MEVA Zsalurendszerek Zrt. számos egyedi és innovatív termékeit alkalmazták a gyors és biztonságos munkavégzés érdekében.

 

Látványterv: KÖZTI 
Forrás: balatonfüred.hu

 

A teljes, három részelemből (mélygarázs, konferenciaközpont, közlekedési fejlesztés) álló projekt 2022 áprilisában vette kezdetét, a kivitelezés befejezési határideje pedig 2023 októbere.

A Huray István utcai létesítményben lehetőség lesz a különböző rendezvények, konferenciák és kiállítások lebonyolítására, alatta pedig egy 290 férőhelyes mélygarázs létesült a rendezvényekre érkezők parkolási lehetőségeinek biztosítására. A projekt részeként a város központjában, a 71-es úton két közlekedési csomópontot is kialakítanak a szakemberek.

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.


Több mint 10 méteres magasságból öntötték ki a konferenciaterem beton körpillérjeit

Az elmúlt bő fél évben immáron befejeződött az épület monolit vasbetonból készült tartószerkezete, továbbá elkészült a tető és annak szigetelése is, az ezalatt megvalósult szerkezetépítési munkálatokkal kapcsolatban pedig ezúttal a MEVA Zrt. szakemberei tájékoztatták lapunkat.

Mint kiemelték, a kivitelezés egyik legnagyobb kihívása a komplexum központi terét adó, 650 fő befogadására alkalmas konferenciaterem közel 10,5 méter magas körpillérjeinek látszóbeton kialakítása volt, melyhez a MEVA Circo pillérzsaluzata bizonyult a tökéletes megoldásnak.

 

A képen az építkezés 2023 februári állása

 

Ez a zsaluzat kifejezetten az ilyen hengeres oszlopok és a látványbeton minőségi megalkotását teszi lehetővé, ugyanis az acél zsaluzat két teljesen egyforma, félköríves oszlopelemből áll.

A feladat megvalósításához alkalmazott Circo körpilléreket előzetesen a MEVA telephelyén szerelték elő. Ezalatt teljesen eltüntették a vízszintes illesztéseket, a közel 10,5 méteres egységeket pedig egyben szállították az építkezésre, ahol a CIRCO betonozó állvány használata mellett még ilyen extrém magasságból is biztonságosan lehetett beönteni magát a körpillért.

Hozzátették, amíg az acélszerkezetű födém elkészült, megfelelő merevséget adva a monolit szerkezeteknek, a szabadonálló pilléreket R630-as oldaltámasszal támasztották meg.

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

Moduláris tartóállvány gondoskodott a biztonságos és rugalmas építkezésről

A magasfödémek biztonságos alátámasztásához a Péter Építő Kft. ugyancsak egy sokoldalú és biztonságos tartóállványt, a MEVA MT60 állványrendszerét alkalmazta.

A tartóállvány-torony egyszerűen, gyorsan és szerszámok nélkül összeszerelhető, a lábanként 60 kN teherbírás pedig akár 71 centiméteres födémvastagsághoz is megfelel.

Hozzátették, ez az állványtípus a kevés alapelemének, kerettípusának, illetve a fölösleges szerelési eszközök elhagyásának köszönhetően egyszerűen kezelhető, raktározásuk pedig áttekinthető és a logisztika is hatékonyan megoldható. Mindez hozzájárul, hogy az építkezés helyszínén a legnagyobb biztonságot és gazdaságosságot tudja garantálni.

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

Darufüggetlen, kézi zsaluzat segítette a mélygarázs kialakítását

A fentieken túl azonban az építmény külső területén is komplex megoldásokat alkalmaztak a  szakemberek. A projekt egy másik kihívását jelentette, hogy a mélygarázs 71-es út felöli bejáratánál nem állt rendelkezésre daru, így az itt készítendő szárnyfal egyfajta “névjegykártya” volt a kivitelező számára. Mint kiemelték,

a szárnyfalazatok kivitelezéséhez egy speciálisan erre a célra alkalmazható, rendkívül sokoldalú és könnyű alumínium zsaluzatot választottak a kivitelezők, a MEVA könnyen és egyszerűen összeszerelhető AluFix kézi zsaluzatát.

A darufüggetlen, zárt alumíniumprofilokból készült, moduláris rendszerű AluFix kiváló betonminőséget garantál, így a magas minőségi elvárások és a kivitelezés gyorsítása érdekében is a legjobb választásnak bizonyult.

A termék daruzás nélkül is kiváló eredményeket tud garantálni, ugyanis egy 3 méter magas, 90 centiméter széles elem súlya is csupán 52,9 kilogrammot tesz ki.

 

Fotó: MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.Péter Építő Kft.konferenciaközpontKözti Zrt.Paralelbau Kft.BalatonfüredSzabadics Zrt.

Hírlevél

Hirdetés