2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Megépítik a budapesti Palotanegyedben a Pázmány új campusát
Fotók: pazmanycampus.hu

Megépítik a budapesti Palotanegyedben a Pázmány új campusát

Forrás: MTI, magyarepitok.hu

2024.04.10. 09:24 - Sándor Csilla

Meghallgatják a helyi lakosokat arról, hogyan újuljon meg a környék.

Hirdetés

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Facebook-oldalán – szemlézte a bejegyzést az MTI. Lázár János építési és közlekedési miniszter ennek kapcsán a környék lakóival folytatott párbeszéd fontosságát is hangsúlyozta. Azt írta, a helyiekkel egyeztetve teszik meg ezt, "annak ellenére is, hogy a bíróság elutasította a beruházás ellen tiltakozók azonnali jogvédelemre vonatkozó kérelmét".
 

Fotó: pazmanycampus.hu


A tárcavezető közlése szerint számukra az a fontos, hogy a helyi lakosok mondják el, a környék mely homlokzatai vagy utcái újuljanak meg, parkolóházat vagy mélygarázst építsenek, vagy még több parkot létesítsenek.

 

 

Műemléki környezetben épül az új egyetemi tömb

A tervek szerint a Palotanegyedben a Magyar Rádió egykori, 18 ezer négyzetméteres gyártóbázisán kapna helyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új Campusa - olvasható a projekt hivatalos oldalán.

A tervezett új épülettömb műemléki környezetben valósul meg, közvetlen szomszédságában három 19. századi műemléki palota áll: a Festetics-palota (az Andrássy Egyetem otthona), az Esterházy- és a Károlyi-palota. Utóbbi kettő az új campusnak is része. Ezeket az épületeket a műemléki szempontok figyelembevételével felújítják, hasonlóan a Magyar Rádió korábbi épületének homlokzatához.
 




Egy másik, környéken zajló, úgynevezett Bródy-projekt keretében a Szentkirályi utca 26. szám alatt épülne egy új oktatási célú épület, az intézmény adminisztrációs működését biztosító irodákat pedig a Bródy Sándor utca 15. szám alatt műemléki épületben helyeznék el.

Az új campusban a Bölcsészet- és Társadalomtudományi és részben az Információs, Technológiai és Bionikai Kar lel otthonra, az épület terveit, ahogy azt 2021 novemberében bejelentették Tima Zoltán és Kruppa Gábor, a KÖZTI és a Hamburg C. vezető tervezői közösen készíthetik el.


Közösségi helyszínek és zöld felületek létesítése is a projekt része

Az egyetemi épületek a tervek szerint vöröstégla homlokzattal valósulnának meg. Az épületegyüttes mind léptékében, mind stílusában illeszkedik a környék nagyvárosi, eklektikus építészeti miliőjébe, miközben új közösségi helyszínekkel és zöld felületekkel gazdagítja a környéket. A területrendezéssel a Paloták szépsége is láthatóvá válik a jelenlegi ráépítések eltüntetésével. A létrejövő terek jelentős része gyalogosan átjárható és a hallgatókon túl, az egész város számára látogatható lesz a fitnesz-központtól a konferenciatermekig.
 


A beruházás keretében a Campushoz föld alatti parkolóhelyet és kerékpártárolót is terveznek. A jelenlegi minimális zöld felülettel szemben 3600 négyzetméter intenzív zöldterületet magában foglaló közpark is épülne.

Közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben. Az új campussal az egyetem széttagoltsága is csökken, így nem kell majd a diákoknak és oktatóknak annyit ingázni.

Mi épül?BudapestPázmány Campus

Hírlevél

Hirdetés