2024.04.20, Szombat
Bokrétát tűztek a fehérvári multifunkcionális sportcsarnok tetejére

Bokrétát tűztek a fehérvári multifunkcionális sportcsarnok tetejére

magyarepitok.hu

2023.05.04. 15:22 - Füzi Nikolett

A Market Építő és a KÉSZ Csoport szakemberei 2021 novembere óta dolgoznak a székesfehérvári Alba Aréna kivitelezésén, melynek során elérte legmagasabb pontját a rendezvény- és közösségi központként is funkcionáló sportcsarnok. A fejlesztés elején a komplex mélyépítési feladatokat a HBM Soletanche Bachy végezte el.

Hirdetés

Újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a jégkorong mellett további számos teremsportágat is kiszolgálni képes székesfehérvári Alba Aréna kivitelezése: a Hydro Fehérvár AV19 jégkorong csapat leendő otthona elérte ugyanis szerkezetkész és egyben legmagasabb pontját, melyet a hagyománynak megfelelően, az épület tetején elhelyezett bokrétával ünnepeltek 2023. május 4-én.

 

 

A lapunk által is figyelemmel kísért beruházás a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg, a nagyszabású projektben pedig a KÉSZ Csoport több tagvállalata és stratégiai partnere is jelentős szerepet játszik: a nagyszabású beruházásban az acél tetőszerkezet, valamint a speciális lemezburkolat tervezéséért, gyártásáért és megvalósításáért is felelnek. A szerkezetépítési munkálatatokban kulcsszerepe volt a Market leányvállalatának, a Moratus Kft.-nek, a komplex mélyépítési feladatok megvalósításáért pedig a HBM Kft. felelt. Az épületet Tarnóczky Tamás Attila és Balázs Mihály építész tervezők tervezték.

A beruházáshoz a kormány nettó 35 milliárd forintos támogatást biztosít a Modern Városok Program keretében.

 

 

A létesítmény rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd, továbbá a fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz.

Az Alba Aréna mellett mindemellett jelentős útépítési munkák is zajlanak: egy P+R parkolót alakítanak ki az ipari park és a Budai út között, valamint egy új összekötő utat építenek a Seregélyesi és a Budai út között az Alba Ipari Zónán át, így összekapcsolva a két városrészt. Az építkezés 2021 novemberében vette kezdetét, és a tervek szerint 2023 év végére fejeződik be.

 

 

A leendő küzdőtéren megrendezett ünnepségen lapunk is részt vett, amely során köszönetet mondtak annak a több száz dolgozónak, akiknek munkája révén az Alba Aréna építése megvalósul. Az eseményen beszédet mondott

  • dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere,
  • Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója, valamint
  • Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésekért felelős helyettes államtitkára.

Az Önkormányzat és a kivitelező cég képviselőin túl részt vett az ünnepségen Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Galó Zsolt, a Sportért Felelős Államtitkárság Sportlétesítmény-gazdálkodási és -felügyeleti Főosztályának főosztályvezetője, valamint Törő Gábor, országgyűlési képviselő is.

A köszöntők után sor került az ünnepség leglátványosabb pillanatára:

feltűzték a szalagokat, majd a bokrétákkal feldíszített fát daruval emelték az épület legmagasabb pontjára.

 

 

11 hónap alatt készült el az épület monolit vasbeton szerkezete

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója beszédében bemutatta az építkezés eddigi fázisait és fontosabb lépéseit. A kivitelezés 2021 november elején vette kezdetét, ahol az első jelentős vállalkozó az OKM Kft. volt, akik a földmunkákat végezték el. "A munkálatok során 25.000 köbméter humuszt szedtek le a területről és szállítottak el a város által kijelölt helyre, továbbá az épület alól körülbelül 60.000 köbméter földet termeltek ki, elkészítve az épület alapozásához szükséges munkagödröt" - részletezte a műszaki igazgató.

 

 

A földmunkákat követően a mélyépítési munkálatokért felelős HBM Kft. lépett be a projektbe, akik elvégezték a cölöpalapozást. "Összesen 757 darab vasbeton cölöpöt fúrtak le, amit hogyha összeadnánk, körülbelül 6,2 kilométert tenne ki a hosszúsága. Közben 1800 köbméter betont és körülbelül 100 tonna betonacélt dolgoztak be" - hangsúlyozta Bajnok Sándor.

A kivitelezés következő fázisa az épület vázát adó, monolit vasbeton szerkezet építése volt, melyet a Market leányvállalata, a Moratus Kft. készített el. A műszaki igazgató ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, ez volt az egyik legnehezebb és legbonyolultabb része az építkezésnek.

"Mindez, amit itt látunk monolit vasbetonból, 11 hónap alatt készült el, mely idő alatt körülbelül 21 ezer köbméter betont és 2200 tonna betonacélt dolgoztak be 5 toronydaru segítségével."

 

 

A tetőszerkezet az ország legnagyobb mobildarujának segítségével került a helyére

Bajnok Sándor a komplexum acél tetőszerkezetének, valamint speciális lemezburkolatának megvalósítására áttérve elmondta, a tetőt borító, mintegy 1.860 tonnás acélszerkezet beemelése az egyik leglátványosabb és egyben legnagyobb precizitást igénylő munkafolyamat volt, melyet a KÉSZ Metaltech Kft. közreműködésével végeztek el.

A szerkezetre összesen 14.000 m² lemezfedés kerül, a többszintes épületet pedig 5.100 darab, 0.5 x 1.5 méteres árnyékoló lamella veszi majd körbe.

A szerkezetépítés során igazi szakmai bravúrt jelentett, hogy az ország legnagyobb mobildaruja dolgozott a 60 méter hosszú és 5 méter magas rácsos acélszerkezet beemelésén, melyet 6 nap alatt 3 darupozícióból emeltek be a szakemberek. A 15 darab rácsos tartóelem súlya összesen mintegy 650 tonnát nyom. A munkafolyamatok során kihívást jelentett az egyedi íves előregyártott lelátóelemek elhelyezése is, míg a monolitszerkezet rekordidő – mintegy 9 hónap alatt – épült meg, amely alkalmassá vált a rácsos tartószerkezet fogadására.

 

 

Számos közösségi és kulturális célt szolgál majd a komplexum

A létesítmény négy szintjén a csarnoktér mellett helyet kapnak többek közt irodák, kiszolgálóhelyiségek, étterem és rendezvényterem is. A projekt nem csak a multifunkciós aréna építését foglalja magába, de a környező területek infrastrukturális és közműfejlesztését, valamint a környezet rendezését is.

A beruházás megvalósításának célja a város sportéletének élénkítése, a helyi és térségi igények kielégítése. A csarnok alkalmas több sportág – jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, tollaslabda, ritmikus gimnasztika, női és férfi torna, birkózás, cselgáncs, lövészet (légfegyver), íjászat –igényeinek kiszolgálására, a létesítmény a székesfehérvári és közvetlen környezetében élők számára egész évben folyamatosan biztosítja a hasznos időtöltés lehetőségét.

A közművelődési intézmények bevonásával számos közösségi és kulturális célt szolgál, emellett biztosítja az óvodás és iskoláskorúak egészséges életmódra nevelését, a mindennapos testnevelés-oktatás feltételeinek javítását, az utánpótlás-nevelésen keresztül a fiatalok sportszakmai fejlődését.

 

 

A tető lemezelése és a szigetelés mellett már a szakipari munkálatok is haladnak

A tervek szerint június végére a tető lemezelésével az épület teljes „körbezárása" is megtörténik, valamint addigra az épület víz- és hőszigetelését is befejezik a szakemberek, jelenleg pedig már gőzerővel zajlanak a szakipari munkálatok – például a gipszkartonozás és festés –, mindemellett a gépészeti és elektromos alapszerelés nagy része is befejeződött már.

 

 

A beruházás a város fejlődéséhez és erősödéséhez is hozzájárul

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében hangsúlyozta, az Alba Aréna építése nagyon fontos a városnak és a város környezetének, nem csak a jelen, hanem a következő évtizedek vonatkozásában is. Mint fogalmazott, a multifunkcionális csarnok egy olyan közösségi tér lesz, ahol az emberek összejöhetnek, jól érezhetik magukat, és kikapcsolódhatnak. A komplexum további jelentőségével kapcsolatban hangsúlyozta,

"bízunk benne, hogy a létesítmény nem csak a Volánnak, hanem a magyar jégkorong válogatottnak is az egyik központja lesz majd a következő évtizedekben."

Hozzátette, az Alba Aréna építése hozzájárul a város fejlődéséhez és erősödéséhez, nemcsak munkahelyeket teremtve, hanem a szabadidő jó és méltó eltöltését is biztosítva.

Dr. Cser-Palkovics András végezetül köszönetét fejezte ki a projekt minden résztvevőjének, akik kitartóan és együttműködően dolgoznak a beruházás határidőre való megvalósítása érdekében. „Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, kifejezve külön hálámat a Market irányába, hiszen abszolút precízen, pontosan és korrekt partnerként tudunk együtt dolgozni, ennek köszönhetően pedig bőven a határidőn belül van az építkezés kivitelezésének jelenlegi szintje” - emelte ki.

 

 

Nyúl Zoltán helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, az Építési és Közlekedési Minisztérium két olyan ágazati törvényt készít elő, amelyek alapvetően meghatározzák majd a következő évtizedek beruházásait. Mint hangsúlyozta, ennek célja többek között az, hogy minden területen gazdaságosan és rendezetten legyenek olyan létesítmények, amelyek megfelelnek a közösségeknek, a vállalatoknak és a piacnak is egyaránt.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.KÉSZ CsoportAlba ArénaÉpítési és Közlekedési MinisztériumMoratus Kft.HBM Kft.Székesfehérvármultifunkciós központsportcsarnoksportberuházások

Hírlevél

Hirdetés