2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A Leier egyedi megoldásaival és előregyártott termékeivel újult meg a győri vízi élménypark

A Leier egyedi megoldásaival és előregyártott termékeivel újult meg a győri vízi élménypark

magyarepitok.hu

2023.06.20. 18:30 - Kolinek Nóra

A vállalat büszke arra, hogy győri cégként részese lehetett a város jelenlegi egyik legjelentősebb beruházásának.

Hirdetés

2023. június 17-én nyitotta meg kapuit az elmúlt évek egyik legjelentősebb győri beruházása a Rába Quelle Vízi Élménypark és Gyógyfürdő. A projekt kivitelezője az Euro-Generál Kft. és a FÉSZ Zrt. alkotta F-E Győri Vízi Élménypark Konzorcium. A győri székhelyű Leier Hungária Kft. és a konzorcium tagjai már több, jelentős volumenű projektben dolgoztak együtt az elmúlt években, többek között a kaposvári vagy a soproni uszoda építésén.

„A komplexum kivitelezése 2021 nyarán indult. Elsőként az egyik fő attrakciónak számító, 32 méter magas szódásszifont formázó csúszdatorony előregyártott lépcsőinek gyártása és szállítása volt a feladatunk.

 

A lépcsők esetében egyedi gyártási megoldást kellett alkalmaznunk: az építész elképzelésének megfelelően a lépcsőket nyersen maradó, látszó felülettel kellett kialakítanunk, emellett a csúszdatorony használati jellegéből eredően a legmagasabb csúszásmentességi osztály is elvárás volt. Ezt úgynevezett matricázott − érdesített − felülettel kellett megoldanunk, így a lépcsők az üzemi előregyártásnak köszönhetően a magas esztétikai igények mellett teljesítik a legmagasabb R13-as csúszásmentességi osztályt, valamint a vizes környezetre vonatkozó − ÉMI által bevizsgált − legszigorúbb feltételeknek is megfelelnek”

tájékoztatott Takács Gábor, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágvezetője.

A fürdő környezete is Leier termékekkel újult meg

Az élménypark árvízvédelmi töltés oldalába kültéri, íves lelátó épült, mely a későbbiekben szabadtéri előadásoknak, filmvetítéseknek ad majd otthont. A lelátóknál szintén fontos volt a csúszásmentes, nyersen maradó betonfelületek kialakítása, így a csúszdatoronyban már megismert megoldást alkalmazták. A lelátók szintén a Leier által gyártott előregyártott lépcsőkön keresztül közelíthetőek meg.

A Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál egy olyan árvízvédelmi gátrendszert is kiépítenek, amely megakadályozza azt, hogy árvíz idején víz alá kerüljön a komplexum. Az árvízvédelmi töltés közel 400 méter, több mint 300 méter hosszan létesült.

Az íves vasbeton falat − egyedi fém sablon felhasználásával − látszóbeton fedlapokkal zárták le. A mentett és nem mentett terület közötti közlekedéshez szükséges kulisszák kialakítása, valamint az egyedi sarokelemek gyártása sem okozott problémát a Leier Hungária Kft. győri üzemének.

Az egyedi és előregyártott vasbeton elemek mellett az élménypark felszíni és felszín alatti vízelvezetése szintén a Leier által gyártott mélyépítő elemekkel valósult meg.

A projekt befejező és egyben leglátványosabb része a parkolók, járdák, sétányok és közösségi terek burkolása volt. A burkoláshoz a Leier széles kertépítő kínálatából az újdonságnak számító Patria, valamint klasszikusnak tekinthető Quadro kiskockák és Solido nagy teherbírású térkőburkolatait építették be, összesen több mint 20.000 négyzetméter felületen. A parkolást biztosító 300 beállásos parkolólemezen további 100 db Leier virágládát helyeztek el.

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.GyőrfürdőfejlesztésEuro GenerálFertődi Építő és Szolgáltató Zrt.

Hírlevél

Hirdetés