2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Teljesen gépesített hulladékválogató üzemet épített Miskolcon a Mento és a Közgép
illusztráció - dareh.hu

Teljesen gépesített hulladékválogató üzemet épített Miskolcon a Mento és a Közgép

mti

2023.06.01. 14:20 - Hegedűs Gergely

A hulladékok anyag és szín szerinti szétválogatását ballisztikus, mágneses és örvényáramú, illetve optikai leválasztók végzik.

Hirdetés

Átadták Miskolc több mint négy milliárd forintból épült új, nagy kapacitású szelektív hulladékválogató üzemét, melyhez korszerű hulladékátrakó állomást is létesítettek - tájékoztatta az MTI-t a megyei jogú város csütörtökön. A projekt célja az volt, hogy területi optimalizációval teljesítsék az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben előírtakat.

A kivitelezési munkálatokat a Mento Környezetkultúra Kft. és a Közgép Zrt. végezte, a létesítmények jelenleg próbaüzemi körülmények között működnek. Július elsejétől az üzemeltetési tevékenységet a MiReHu Nonprofit Kft.  látja el.


Teljesen gépiesített technológiai sorral rendelkezik az új üzem

A közlemény szerint egy évi tizenötezer tonna szelektív hulladék feldolgozására képes válogató üzem létesült, továbbá felújították a várost és vonzáskörzetét kiszolgáló átrakóállomást is.

A cél az volt, hogy a hulladékgyűjtési rendszereket korszerű, nagyobb kapacitással bíró létesítmények szolgálják ki.

A hulladékválogató modern, teljesen gépiesített technológiai sorral rendelkezik, a hulladékok anyag és szín szerinti szétválogatását ballisztikus, mágneses és örvényáramú, illetve optikai leválasztók végzik.


Emberi munkára szinte csak a feldolgozási sor végén van szükség

Kialakítottak továbbá egy utóválogató kabint és a hulladék tömörítését elvégző bálagépet is. Ez a megoldás hatékonyabbá teszi a szelektív hulladék válogatását, mert a munka jelentős részét gépek végzik. Emberi munkára szinte csak a feldolgozási sor végén van szükség, a tisztaság ellenőrzése és biztosítása miatt - közölték.

Az átrakóállomás korszerűsítésével létrejött egy új, duplagarattal rendelkező létesítmény, amely a járművek ürítéskori várakozási idejét csökkenti, továbbá új préskonténereket is beszereztek.


A vármegye négy nagy hulladékgazdálkodási önkormányzati társulása közösen pályázott

A tájékoztatás szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye négy nagy hulladékgazdálkodási önkormányzati társulása - a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, illetve a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás - közösen pályázott, megalakítva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot.

A közlemény szerint az új szelektívhulladékválogató-csarnok és a kiszolgáló infrastruktúra a hatékonyabb működés érdekében épült meg a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében, amelynek tulajdonosai a vármegyei hulladékgazdálkodási konzorciumot alkotó társulások. A vármegyei hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését szolgáló KEHOP projekt 4.066 milliárd forint támogatási összegből valósult meg.

Mi épül?Közgép Zrt.Duna Aszfalt Zrt.Miskolchulladék

Hírlevél

Hirdetés