2024.04.17, Szerda
Dimenziót vált a Debreceni Egyetem műszaki kara: nagyszabású fejlesztés indult
unideb.hu

Dimenziót vált a Debreceni Egyetem műszaki kara: nagyszabású fejlesztés indult

mti

2023.07.24. 13:41 - Hegedűs Gergely

A négy ütemben megvalósuló beruházásban az Ótemető utcai komplexum jelenlegi területe több mint 12 ezer négyzetméterre nő.

Hirdetés

Megkezdődött a Debreceni Egyetem (DE) műszaki kara épületének felújítása és bővítése; a beruházás során a komplexum új épületszárnnyal bővül és csaknem 4500 négyzetméterrel nő a területe - közölte az intézmény sajtóközpontja hétfőn az MTI-vel.


A beruházással igazodni szeretnének a város meghatározó járműipari szerepéhez

A műszaki kar fejlesztése során az Ótemető utcai komplexum jelenlegi területe több mint 12 ezer négyzetméterre nő. A modernizálás a BMW debreceni gyárépítéséhez kapcsolódó Debreceni Autóipari Központ kialakítása keretében a beruházás előrehaladásához ütemezetten biztosított kormányzati forrásból, csaknem 11 milliárd forintból valósul meg.

Azt írták, az Ótemető utcai oktatási egység modernizálásának az a célja, hogy az egyetem legmagasabb szintű infrastrukturális hátteret biztosítson a műszaki mérnökképzés gyakorlati és elméleti oktatásának, igazodva Debrecen járműiparban betöltött meghatározó szerepéhez.


Új épületszárny épül az első ütemben

A közlemény szerint a DE műszaki karának modernizálását négy ütemben végzik: a közművek jelenleg folyó felmérése és áthelyezése után a fejlesztés első szakasza heteken belül megindul. Megépül a Virág utca felőli új oktatási épületszárny és új főbejárati blokkot alakítanak ki.

Az épületrészben elsősorban oktatási egységek, laboratóriumok, hallgatói közösségi terek és irodák kapnak majd helyet. A gépészmérnöki és az építőmérnöki laborba tervezett galériák beépítése azonban már a következő tanév kezdetére elkészül.


Többek közt egy hídszerkezet is kiépül

A beruházás második ütemében hídszerkezettel kötik össze a kar "u" alakú, hatszintes "A" épületét és a mechatronikai mérnöki tanszéknek helyet adó háromszintes létesítményét. Utóbbit teljes egészében felújítják, az emeletráépítésnek és a hozzáépítésnek köszönhetően jelentősen nő a területe is.   

A harmadik ütemben újul meg az "A" épület, a korszerűsítés befejező szakaszában pedig teljes körűen átalakítják az Ótemető utcai déli épületszárnyat.


Folyamatosan újul a képzési portfolió

Husi Gézát, a műszaki kar dékánját idézték, aki azt mondta, a bővítést a kar hallgatói létszámának jelentős növekedése is indokolta: az oktatási paletta 2006-ban indult bővítésekor az intézménynek még kétezer hallgatója volt, most több mint háromezer.

Azt is elmondta, hogy a városba betelepülő autóipari és járműipari beszállító vállalatok igényeire alapozva a műszaki kar képzési portfóliója folyamatosan megújul a megfelelő szakmai tudással és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkaerő érdekében. A dékán szerint vizsgálják a műszaki logisztika és az egészségügyi mérnök képzések elindításának lehetőségét is.  


A bővítés négy év múlva fejeződik be

A megkezdett nagyszabású korszerűsítés révén a hallgatók olyan új terekhez jutnak, amelyek lehetőséget biztosítanak önálló vagy csoportos projektek végzésére. Emellett több új, korszerű eszközt is beszereztek, amelyek jelentősen javítják majd az oktatás körülményeit, hatékonyságát. Ez hosszú távon hozzájárulhat a beiskolázási számok további növeléséhez - ismertette a közlemény szerint Husi Géza.

A kar épületeinek korszerűsítése, átépítése és bővítése a tervek szerint négy év múlva fejeződik be; az építési munkákat úgy ütemezik, hogy azok a lehető legkisebb mértékben akadályozzák az oktatást.     

Mi épül?Debreceni Egyetemoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés