2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Csongrád-Csanád vármegyében kivitelezett új otthonokat a Bodrogi Bau
Képünk Illusztráció! - Fotó: Erdei MIhály/magyarepitok.hu

Csongrád-Csanád vármegyében kivitelezett új otthonokat a Bodrogi Bau

mti

2023.08.28. 09:47 - Hegedűs Gergely

Az 1,079 milliárd forint uniós támogatással megvalósult projektben Nagymágocson és Derekegyházon öt-öt korszerű, jól felszerelt és bútorozott ház épült.

Hirdetés

A Gesztenyeliget Kastélyotthon százhúsz ellátottja számára épültek lakóotthonok Nagymágocson és Derekegyházon. A fejlesztés csaknem 1,1 milliárd forintból, uniós támogatással valósult meg - tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Csongrád-Csanád vármegyei kirendeltsége az MTI-t. Az építési munkák kivitelezője a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft. volt.   

Az 1,079 milliárd forint uniós támogatással megvalósult projekt keretében az ellátottak részére Nagymágocson és Derekegyházon öt-öt korszerű, jól felszerelt és bútorozott ház épült. Az ingatlanokba egyenként tizenkét ellátott, összesen százhúsz ember költözött be.


A zsúfoltság megszüntetése és az akadálymentesítés is cél volt

A közlemény szerint a Gesztenyeliget Integrált Szociális Intézmény Derekegyházi Ápoló Otthonának "kiváltása már régóta megoldandó probléma volt, hiszen a 18. század második felében emelt, egykori Károlyi-Weiss-kastélyban működő intézmény nem volt alkalmas a korszerű ellátás biztosítására". A fogyatékossággal élő százhúsz emberről gondoskodó intézmény rendkívül zsúfolt volt, emellett nem lehetett akadálymentesíteni a műemléképületet.   

Emellett mindkét településen egy szolgáltatóközpontot is létrehoztak, ahol napközbeni ellátást nyújtanak. Így biztosított az itt élők számára a felügyelet, az étkezés, a gondozás, a készségfejlesztés, a tanácsadás, a pedagógiai és gyógypedagógiai segítségnyújtás, a szállítás. A nappali ellátást és a támogató szolgálatot nemcsak a lakók, hanem más rászorulók is igénybe tudják venni. Ez utóbbi ellátási formához két speciális járművet is beszereztek a projektben.  

A lakóotthonokban élők Nagymágocson kötött és hurkolt textíliákat gyártanak, parkgondozást és mosodai tevékenységet végeznek, Derekegyházon pedig a növénytermesztésben, parkgondozásban és mosodai tevékenységben vesznek részt - áll a közleményben.

Mi épül?NagymágocsDerekegyházBodrogi Bau Kft.építőipari cégekszociális otthon

Hírlevél

Hirdetés