2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Fejlődési pályán Biatorbágy: átadták az ország legmodernebb középiskoláját 
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Fejlődési pályán Biatorbágy: átadták az ország legmodernebb középiskoláját 

magyarepitok.hu

2023.08.30. 10:30 - Bíró Beáta

Az intézményben 21. századi környezetben, keresztény értékek mentén, a legfejlettebb digitális eszközökkel tanulhatnak a diákok.

Hirdetés

Újabb oktatási beruházással lép szintet a Budapest agglomerációjához tartozó Pest vármegyei város. 2023. augusztus 29-én átadták az ország legmodernebb középiskolájaként számon tartott Biatorbágyi Innovatív Technikum és Gimnáziumot.  A létesítmény épülete, a felszereltsége és a hozzá kiépített infrastruktúra teljes mértékben kormányzati támogatásból valósult meg, melynek összértéke 23 mrd forint. A beruházást a Fejér-B.Á.L. Zrt. kivitelezte.

A zöldmezős beruházásként megépült 11 ezer négyzetméteres középiskola épületét a legkorszerűbb oktatási formákhoz igazodó terek, és a legmodernebb 21. századi digitális technika teszik  egyedülállóvá. Az Ökumenikus Segélyszervezet fenntartásában működő technikum és gimnázium a jövőben 600 diák számára kínál piacképes szaktudást a logisztika, pénzügy és informatika területén, két tanítási nyelvű gimnáziumi osztályokat indít.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A középiskola túl azon, hogy a térségben élők diákok számára versenyképes alternatívát kínál az ingázással járó budapesti iskolákhoz képest, sokfunkciós épületével hosszú távon szolgálja majd a térség kulturális, sport és oktatási igényeit.

 

A sportcsarnok a teljes agglomeráció sportigényeit is ki tudja elégíteni  

Az iskolaépület építészeti belső és külső kialakítása tükrözi az Ökumenikus Segélyszervezet alapelveit és alapértékeit, egyben követi a használók igényeit, igazodva a legkorszerűbb oktatási formákhoz.

A tantermeket oktatási blokkokba szervezték, informális tanulási tereket hoztak létre, melyek a tanórán kívüli tanulást és az együttműködést is támogatják.

 

 

A terek kialakításának további alapelve volt a rugalmasság, vagyis hogy az épület igény szerint több célnak is megfeleljen: az oktatáson túl tere legyen a közösségi együttlét különböző eseményeinek, otthont adjon sport- és kulturális eseményeknek, a helyi közösség rendezvényeinek, ünnepségeinek.

A 200 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, a tágas aula, az 1000 nm-es sportcsarnok, az edzőterem és a kézilabda, röplabda, teqball, tollaslabda, floorball pályákkal kialakított sportudvar mind ezt a célt szolgálják.

 

 

A tervezés és kivitelezés során nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságot támogató technológiai megoldásokra. A tetőn 150kW-os napelemparkot helyeztek el, továbbá kiemelten figyeltek a megújuló energiára alapuló gépészet kialakítására, az épület tájolására, az árnyékolási, valamint a fűtési-hűtési megoldásokra, és a természetes megvilágításra. Az iskola kertjében 15 ezer növényt ültettek.

Az épületet a legmodernebb digitális technikával látták el, mely elsősorban az intézményben folyó oktatást támogatja, de az iskolában a tanításon túl minden kiszolgáló tevékenység, így például a beléptetés és a menzarendelés is digitalizált.

A beruházásban a környezet infrastruktúrájának jelentős fejlesztése is megvalósult.

 

 

A jövő nemzedékének uralnia kell a mesterséges intelligenciát

 A 18 osztályteremmel, 16 csoportteremmel, 9 szaktanteremmel és sportkomplexummal létrejött iskolaépületet Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át. A térség nevében köszöntőt mondott Menczer Tamás országgyűlési képviselő, valamint Tarjáni István Biatorbágy város polgármestere.

A nagyszabású átadóünnepségen az építési és közlekedési miniszter kiemelte: a kormány a társadalom szervező és építő munkája kapcsán fontos küldetésnek tartja, hogy a történelmi egyházakkal, a hozzájuk kötődő egyházi és civil szervezetekkel kapcsolatban maradjon, társadalmi missziójukban segítse őket.

 

Lázár János építési és közlekedési miniszter

 

Lázár János hozzátette: Biatorbágyon egy olyan szakképzőcentrum, gimnázium létesült, amely a keresztény elvek mentén, világos értékrenddel és üzenettel bocsátja útjára a fiatalokat a munkaerőpiac számára. A miniszter követendő példának tartja, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet bekapcsolódott a kormány szakképző centrum építési programjába és egyházi szellemiségben képezi a szakmunkásokat a jövőben. Mint mondta: „Itt a szellemiségen, elhivatottságon, értékrenden túl a technológiai megújulás, a gyerekek adaptációja is fontos. Az iskola szakmai programja alkalmass arra, hogy a gyerekek megszerezzék azokat az informatikai ismereteket, amivel később az egyre nagyobb teret nyerő mesterséges intelligenciát is uralni tudják.” 

 

 

Az intézmény fenntartójának nevében Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek az összefogásban: Magyarország Kormányának, térség és a település vezetőinek, az épület CÉH Zrt., illetve Annus Marina vezette tervezőcsapatának, a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. munkatársainak. Lehel László kiemelte az előkészítésben részt vevő szakértők meghatározó szerepét. Köszöntőt mondott még Frész Attila, iskolaigazgató és Járai Zsigmond az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Galéria

Mi épül?Fejér-B.Á.L. Zrt.Ökumenikus SegélyszervezetBiatorbágyoktatási beruházásszakképzés

Hírlevél

Hirdetés