2024.04.28, Vasárnap
Országos szintű rekordok jellemzik a Zuglói Városközpont kivitelezését

Országos szintű rekordok jellemzik a Zuglói Városközpont kivitelezését

magyarepitok.hu

2023.08.31. 15:52

A Bayer Construct Zrt. kivitelezésében megvalósuló komplexum földmunkái során több mint félmillió köbméter földet termelnek ki, és a betont helyben keverik a zuglói építkezésen.

Lapunkban kiemelten foglalkozunk a Zuglói Városközpont kivitelezésével. A Bosnyák tér és a Rákos-patak közötti területen a Bayer Construct Zrt. vállalatcsoport saját beruházásában épül fel Zugló új városnegyede.

Az átfogó fejlesztés keretében a mintegy hét hektáros területen nyolc épületet – egy lakó- és hét irodaépületet – hoznak létre. Közöttük tágas közösségi- és pihenőparkok, sétáló utca szolgálja majd az itt élők és dolgozók kényelmét, nyugalmát.

A komplexum alatt mélygarázsokat alakítanak ki, melyeknek a kivitelezéséhez óriási földmennyiség kitermelése szükséges. Ezt a munkafolyamatot országos viszonylatban is számos rekordadat jellemzi.

Az összetett munkafolyamat alapos koordinációt igényel

A földmunkákról Tószegi Dániel, a Bayer Construct Zrt. mélyépítési üzletágának projektvezetője adott tájékoztatást lapunk részére.

Jelenleg az O3-O4 irodaépületek mélyépítése zajlik, ezek helyén egy nagy munkagödör található. A fotókon jól látható a munkák előrehaladása, folyamata.

„A földmunkák a geodéziai kitűzéssel veszik kezdetüket, majd a gyökérzóna letermelése következik. A projekt részét képezik természetesen a régészeti feltárások is, így el kell végezni a feltárást elősegítő óvatos földmunkát. Ezután következhet a nagytömegű földmunka, a bevágás készítése és a kiszoruló föld elszállítása.

A munkatér határolás és víztelenítési munkák részeként kialakítjuk a réselési lavírsíkot, és a rézsűt, melyet szükség esetén torkrét betonozással stabilizálunk. A résfal építés és horgonyzás után jön a nagytömegű földkiemelés és ezzel párhuzamosan a víztelenítés.

A cölöpözési lavírsík kialakítása, a fúrt CFA cölöpözés és a fejtömbök, daru alapok földkiemelése után az alaplemez alatti ágyazat és szivárgó hálózat kiépítését végezzük el. A rámpák visszaszedése után jöhet a szerkezetépítés és az épületek melletti visszatöltések, tömörítések. A befejező fázisban az épületek körüli út- és térépítés történik meg.”

Tószegi Dániel, a Bayer Construct Zrt. mélyépítési üzletágának projektvezetője
Fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A kitermelt földet felhagyott bányák feltöltéséhez használják fel

A munkafolyamatot a terület méretéhez, és aktivitásához mérten – hiszen egyszerre akár 4-5 szakág dolgozik már ebben a fázisban is a munkaterületen – hatalmas géppark igénybevételével végzik el. A projektvezető tájékoztatása szerint 4-5 db 25-30 tonnás láncos forgó kotró, 1 dózer, 3-4 db négytengelyes billencs teherautó, 40-50 db nyerges billencs teherautó, 1 db kombi kotró, 3 db 5 és 8 tonnás forgó kotró, 2 db tömörítő henger dolgozik a nagy tömegű föld kitermelésén és elszállításán.

A kitermelt talaj összetételét akkreditált laborral folyamatosan vizsgáltatják és a megfelelő minőségű szemcsés anyagokat anyagminőség szerint külön deponálják. A bontási munkákból származó beton anyagokat is a helyszínen kezelik, törőgéppel feldolgozzák, majd minősítik. A fenntarthatóságot is szem előtt tartva az újrahasznosított anyagokat visszaépítik, így csökkentve a környezetterhelést és az építkezés nyersanyagigényét. Az építkezésen fel nem használt földmennyiséget több lerakóba szállítják el. Ezek jellemzően felhagyott, rekultivációra szoruló bányák. Tószegi Dániel kiemelt néhány extrém adatot is, melyek jól szemléltetik a feladat méreteit:

„Egy nyerges billencs kb. 15-17 köbmétert tud elvinni az adott föld fajsúlyától függően, az eddigi legnagyobb fordulószámunk napi 250 volt. Az ütemtervünk az épületek tervezési és engedélyezési, valamint a munkatérhatárolás, mélyalapozás és szerkezetépítés üteméhez igazodik, de 2 év alatt ki kell termelnünk körülbelül 600.000 köbméter földet.

További érdekességként megosztotta velünk: az R1 lakóépület legmagasabb (32 méter) és O1 irodaépület legmélyebb (18 méter) pontja között 50 méteres magasságkülönbség volt az adott építési állapotban. 906 méter hosszan épült résfal, melynek legnagyobb mélysége 22 méter. Az egybefüggő résfal felület összesen 17 200 négyzetmétert tesz ki. A réselt területen a terepszint alatt 380 000 légköbméter egybefüggő munkatér áll rendelkezésre.

Összefoglalva több mint félmillió köbméter földmunkát kell elvégeznie 2 év alatt a Bayer csapatának, ebből 350 000 köbmétert 1 éven belül kell teljesíteniük.

Helyben keverik a betont a zuglói negyed épületeihez

Számos előnye van annak a mobil betonkeverő üzemnek, amely az építési területen állítja elő a szükséges betont az épülő Zugló Városközpont létesítményeihez.

Az ökológiai lábnyom csökkentését szolgálja az építkezésen felállított mobil betonkeverő üzem is.

A mobil betonkeverő üzem több szempontból is hasznos:

  • Csak a szükséges alapanyagokat (a víz kivételével) szállítják a telephelyre, így jelentősen csökken a környék forgalomterhelése.  
  • A berendezés teljesen zárt, nem kerül por a levegőbe.   
  • Csökkenthető a kész beton minőségromlása, mivel minimális a gyártás és a bedolgozás között eltelt szállítási idő.
  • Az üzem nem jelent plusz zajt az építkezés környezetében, hiszen zajkibocsátása rendkívül alacsony.

A kivitelezésen összesen 130.000 köbméter beton, 16.700 tonna betonacél kerül beépítésre. Épül 8600 köbméter beton résfal 700 tonna betonacéllal, 600 tonna betonacél cölöp. Összesen 34.000 méter cölöp kerül elhelyezésre.

Az épületek szerkezete 101.000 négyzetméter előregyártott kéregfödém és 151.000 négyzetméter előregyártott körüreges födémből áll össze, amelyet 15 darab toronydaru emel be a megfelelő helyekre.

További építészeti érdekességek

Az épületeken 54.000 négyzetméter szerelt homlokzat, 54.200 négyzetméter elemes homlokzat, 13.100 négyzetméter függönyfal tervezett. A mintegy 130.400 négyzetméter irodaterület, a közel 2000 db parkoló építéséhez az alábbi tételek beépítése szükséges.

  • Álpadló 117.300 négyzetméter
  • Szőnyeg 126.200 négyzetméter
  • Kerámia 29.100 négyzetméter
  • Műgyanta 90.200 négyzetméter
  • Gipszkarton fal 106.600 négyzetméter
  • Álmennyezet 131.200 négyzetméter
  • Pórusbeton és mészhomok fal 49.200 négyzetméter
  • Üvegkorlát 8.200 méter
  • Belső ajtók 7.400 db
  • Felvonó 61 db
  • Transzformátor 11kV/0,42kV, 1600kVA 18 db
  • Elektromos kábel 1.700 kilométer
  • Lámpatestek 38.000 db

 

Galéria

Mi épül?Bayer Construct Zrt.Zugló VárosközpontBudapest