2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Jelentős munkát nyert el a WHB a CATL debreceni óriásberuházásában
catl.com

Jelentős munkát nyert el a WHB a CATL debreceni óriásberuházásában

magyarepitok.hu

2023.09.20. 08:01 - Hegedűs Gergely/Szabó Ákos

Az eddigi legnagyobb hazai fejlesztésben a magyar cég az akkumulátorgyár központi épületén és annak kiegészítő épületén kivitelez szerkezetépítési munkákat a CATL megbízásából, összesen 110 ezer négyzetméternyi csarnokterületen. Megmutatjuk, milyen kihívásokkal jár a WHB számára egy ekkora léptékű nemzetközi beruházás, és ezeket milyen eszközökkel oldja meg.

Hirdetés

Nagyszabású munkát nyert el a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. a Contemporary Amperex Technologies Limited (CATL) debreceni óriáskomplexumában – derült ki a cég lapunknak elküldött tájékoztatójából. A magyar vállalat kivitelezi a kínai vállalat központi gyártócsarnoka egyik felének (PC Package 2), valamint az ahhoz tartozó kiegészítő épületnek a szerkezetépítését.


Összesen 110 ezer négyzetméternyi csarnokterület szerkezetépítését végzik el

A CATL - a világ legnagyobb akkumulátorgyártó vállalata -, Debrecenben a valaha volt legnagyobb magyarországi beruházást hajtja végre, mintegy 3000 milliárd forint értékben. A cég jelentős, 30 százalék feletti nemzetközi piaci részesedéssel rendelkezik. Olyan ismert autógyártók is a CATL által gyártott akkumulátorokat használják termékeikben, mint a BMW, a Ford, Tesla és a Volkswagen.

A debreceni óriásberuházásban a WHB összesen 110 ezer négyzetméternyi csarnokterület szerkezetépítését kivitelezi, ennek részeként elvégzik:

  • a monolit vasbeton fejtömbök földmunkáit,
  • a monolit fejtömbök építését,
  • az előregyártott vasbeton elemek elhelyezését,
  • valamint a merevítő acélszerkezet szerelését is.

A WHB már megkezdte a munkálatokat a debreceni gyártócsarnok területén, beleértve a földmunkákat és a fent említett feladatokat is.


Ösztönző példa lehet más magyar vállalatok számára

A WHB beszámolójában hangsúlyozták, az ilyen jelentős beruházások hozzájárulhatnak a magyar gazdaság fejlődéséhez, és lehetőséget teremthetnek a hazai építőipari vállalatok számára, hogy nemzetközi szinten is megmutassák tudásukat és képességeiket. „A WHB részvétele a CATL debreceni beruházásában ösztönző példa lehet más magyar vállalatok számára is, hogy vállalkozzanak hasonló méretű és jelentőségű projektekre, és erősítsék Magyarország pozícióját az iparágban” – olvasható az összegzésben.

A cég a beruházás során több tényezőre is kiemelt hangsúlyt fektet. Ezek közül elsőként a skálázhatóságra tértek ki: a projekt már csak méretéből adódóan is magas szintű rugalmasságot igényel, ebből a szempontból a WHB alkalmazkodik is a beruházás mértékéhez és bonyolultságához, mivel az ehhez szükséges megfelelő erőforrásokkal és szakértő munkaerővel rendelkezik.

A nagy méretű beruházások jellemzően szigorú határidőkkel járnak, a WHB ezért gondosan megtervezi azt is, hogy minden munkafolyamat időben elkészüljön, és a projekt a tervezett ütemezés szerint haladhasson előre. A szigorú minőségi szabványoknak való megfelelés szintén elsődleges prioritást élvez. A CATL magas elvárásokat támaszt a beruházás minőségével kapcsolatban, és a WHB számára is kritikus fontosságú a kiváló minőségű munkavégzés.


Különböző kultúrák között is megtalálják a közös hangot

Mindezekből következik a logisztikai szervezés magas színvonala: egy óriásberuházáshoz kiterjedt logisztikai és infrastrukturális tervek szükségesek. A WHB gondoskodik arról, hogy az anyagok és felszerelések zökkenőmentesen érkezhessenek a munkaterületre.

Az ilyen nagy volumenű projektek során a munkavédelem és a biztonság is kiemelten fontos. A cég szigorú szabványokat tart be az egészség és a biztonság megőrzése érdekében, hogy elkerülje a munkahelyi baleseteket és a lehetséges környezetszennyezést.

Mindezek mellett azt is hangsúlyozták, hogy mivel egy ilyen fejlesztésben jelentős számú résztvevő és alvállalkozó vesz részt, minden fél hatékony kommunikációja és az együttműködése is kulcsfontosságú a sikeres lebonyolítás érdekében. A magyar cég örömmel fogadja a kultúrák közötti kommunikációból fakadó kihívásokat is: mivel egy nemzetközi projektben vesznek részt különböző országokból származó csapatokkal együtt, a különbségek megértése és az összehangolt munkavégzés biztosítása kritikus szerepet játszik a sikeres projektmenedzsmentben.


Ezeknek a részlegeknek kell együttműködnie

Mivel a fejlesztésben a WHB több részlege vesz részt, a vállalaton belüli kommunikáció hatékony működtetése is kulcsfontosságú a feladathoz. Az összegzés részletesen ki is fejtette, hogy mely részlegeknek kell szorosan együttműködnie:

  • A vállalkozási osztály a projekt előkészítését végezte, összhangban és egyeztetve a kivitelezéssel. A munkájuk azonban itt még nem ért véget: a projektet támogatva a háttérszereplők maradnak a CATL-építkezésben. Emellett a visszajelzések alapján a kivitelezés támogatja az osztályt a további tenderek és újabb beruházások elnyerésének előkészítéséhez.
  • A projektmenedzsment csapat felelős az összes tevékenység szervezéséért, a határidők betartásáért és az erőforrások hatékony felhasználásáért.
  • A mérnöki részleg tervezi és kivitelezi a különböző építési és szerkezetépítési feladatokat, valamint felügyeli a munkafolyamatokat és azok minőségét.
  • A WHB Group tagjaként a TSPC Tervezőiroda is komoly szerepet kapott a projektben, ők felelnek a tervkoordinációért, illetve az építészeti, műszaki és BIM alapú tervezés és kivitelezés szakértőjeként tudásukkal és tapasztalatukkal segítik a kivitelezés magas színvonalon történő megvalósítását.
  • A pénzügyi részleg biztosítja a szükséges finanszírozást és költségtervezést, míg a beszerzési részleg gondoskodik az anyagok és eszközök beszerzéséről a projekt számára.
  • A humán erőforrás részleg pedig felelős a megfelelő szakembergárda toborzásáért és a megfelelő szakképzettségű munkaerő biztosításáért.


A fenntarthatóság és az innováció kéz a kézben jár

Hangsúlyozták azt is, hogy az ilyen méretű projektek lehetőséget kínálnak az innovatív megoldások bevezetésére és a fenntarthatósági szempontok együttes figyelembevételére. „A WHB-nak lehetősége van új technológiákat alkalmazni az építés során, és olyan megoldásokat találni, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot.”

A beszámolót záró összegzés rámutatott, az építkezés folyamata összetett lesz, de a beruházás sikeréhez a magyar vállalat korábban – pl. a szintén kínai Semcorp vállalat debreceni kivitelezésén, illetve más külföldi projekten - szerzett tapasztalata, szakértelme és hozzáértése garanciát jelent. „Az ilyen gigaberuházások jelentős kihívásokat, de izgalmas lehetőségeket is kínálnak. A WHB megfelelő szakértelemmel, tervezéssel és együttműködéssel végzi el a szerződésben vállalt munkát, hozzájárulva ezzel a CATL debreceni gyártócsarnokának eredményes megvalósításához.”

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.autóiparDebrecencsarnoképítésüzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés