2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Komoly kihívásokat megoldva épült meg a budai hegyvidék új iskolája
ebhinvest.hu

Komoly kihívásokat megoldva épült meg a budai hegyvidék új iskolája

magyarepítok.hu, ebhinvest.hu

2023.09.25. 10:09 - Móré Levente

Multifunkcionális tanuló- és alkotótereket alakított ki az EB Hungary Invest Kft. a főváros egyik zsidó egyházi iskolája számára. A Tiba Építész Stúdió tervei szerint megépített iskolaépület 1,2 milliárd forintból valósult meg.

Hirdetés

A fővárosi 2. kerületben, a Budakeszi úton háromszintes épület jött létre: a négy egységét egy központi tengelyre fűzték fel a Tiba Építész Stúdió tervezői, amely a korábbi épülethez kapcsolódó 13 méter hosszú vasbeton hídszerkezet folytatása. A meredek telek adottságaihoz igazodva az épület közel fele térszint alatti, így komoly munkagödröt kellett ásnia a kivitelező EB Hungary Investnek, amelyet támfalszegezéssel és lőtt betonos technológiával támasztottak meg. Nagy kihívás elé állította a szakembereket a terepviszonyokhoz igazodó daru kiválasztása, szerkezetépítéshez szükséges helyének meghatározása és a megfelelő pozícióban történő felállítása is.

A földmunkák során körülbelül 5 ezer köbméter földet termeltek ki a domboldalból, amivel két olimpiai méretű úszómedencét lehetne teljesen feltölteni,

de az épület talán legnagyobb különlegessége mégsem ez, hanem a középtengely felé, aszimmetrikusan lejtő zárófödémek játékossága, amire a színes, szabályos négyzet alakú, ugyanakkor különböző méretű nyílászárók is ráerősítenek. A beruházó minőség iránti elkötelezettségét jól jelzi a homlokzatra került szálcement burkolat is, hiszen ennek költségei messze túlmutatnak a vakolt felületek kialakításán.

Mi épül?EBH INVESTTiba Építész StúdióLauder Javne Iskola

Hírlevél

Hirdetés