2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Nagyszabású zöld beruházást jelentettek be Kecskeméten

Nagyszabású zöld beruházást jelentettek be Kecskeméten

mti

2023.09.27. 13:55 - Hegedűs Gergely

Az előrejelzések szerint 2030-ra a maihoz képest kétszeresére nő hazánkban a napenergiás fotovoltaikus létesítmények kapacitása.

Hirdetés

Közel 10 milliárd forintból új naperőművet épít az év végéig Kecskeméten a MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. - jelentették be szerdán Kecskeméten.    

Alföldy-Boruss Márk Dezső, az Energiaügyi Minisztérium energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára a bejelentés kapcsán elmondta: az eddigi telepítések révén eddig nagyjából 5300 megawattnyni napenergiás fotovoltaikus létesítmény van Magyarországon. Ebből 2000 megawatt háztartási méretű, míg 3300 megawatt körüli az üzleti, kereskedelmi naperőművi portfolió.     

Az előrejelzések szerint 2030 körülre ez további 12 ezer megawattra bővülhet, és ebbe a sorba illeszkedik be a Kecskeméten megépülő naperőmű is, amely a jövőképhez 23,8 megawattal járul hozzá - fogalmazott.


Az erőmű része lesz egy kapcsolóállomás, nyolc transzformátor és több mint 43 ezer napelem

A 9,748 milliárd forintos beruházsához 4,025 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.  A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 gigajoul villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.   

Az erőmű része lesz egy kapcsolóállomás, nyolc transzformátor és több mint 43 ezer napelem. Az általuk megtermelt villamos energia átalakításáról 67 inverter gondoskodik majd. Az erőmű tervezett élettartama 25 év, tehát a villamosenergia-ellátást várhatóan 2048-ig tudja biztosítani majd.

Mi épül?napenergiaKecskemétnapelem

Hírlevél

Hirdetés