2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Baranyában új uszodát avattak

Baranyában új uszodát avattak

magyarepítok.hu

2023.10.04. 14:15 - Móré Levente

A szentlőrinci Ifjúság útján felépült uszoda nemcsak a fiatalok úszás­oktatását szolgálja, de a környéken élő úszni vágyók számára is lehetőséget kínál majd a sportolásra.

Hirdetés

Az egyszerűen tagolt, kétmedencés központi terű, 1,7 milliárd forintból megvalósított uszodaépületet a Szabadics Építőipari Zrt. kivitelezte a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium és Szentlőrinc önkormányzata megbízásából.

 

 

Az egész járást kiszolgálja majd

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megépített együttes átadóján részt vett Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke, Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár és Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke is.

80 fős létszámra tervezték a sportlétesítményt, amelyet oktatási időn kívül az úszni vágyó közönség is szabadon használhat majd. Erre a két úszómedence is lehetőséget biztosít, amelyek között a nagyobb 25 méteres, míg a tanmedence 10 méteres; ezekhez kapcsolódnak az uszodateret kiszolgáló öltözők és egyéb helyiségek. A két öltözőblokkot egy előtér választja el, ahonnan a medencetérbe is beláthatnak a látogatók.

 

 

A számos jelenlévő között Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke is részt vett a megnyitó ünnepségen, ahol az építés körülményeit és a fejlesztés hátterét is megismerhette a közönség.

 

 

Tanulás és sport egymás szolgálatában

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében méltatta a szerinte kiválóan sikerült és célszerű intézményt. Mint mondta: a kormányzat feltett szándéka, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni, hiszen mindannyiunk közös, kiemelt célja, hogy a gyermekeink egészégesek legyenek, amelyhez a sport az egyik legfontosabb eszköz. Az iskolában Hajnal Gabriella szerint három dolgot kell a diákoknak nyújtani:

tanulási lehetőséget, művészeti nevelést és sportokat. Ha mindhárom dolog már kiskortól hat a gyermekekre, azzal megadjuk számukra annak lehetőségét, hogy boldog, kiegyensúlyozott és egészséges felnőtté válhassanak. Mozgás nélkül pedig nem lehet teljes életet élni, hiszen rengeteg energiánkat vezethetjük le általa, erősíti az akaratot és segít átvészelni problémákat is.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a térség minden iskoláskorú fiatalja használhatja majd a létesítményt, ebben pedig az épület kialakítása is hasznukra lesz, hiszen van tanmedence az egész kicsiknek és egy 25 méteres medence, amelyben akár versenyeket is lehet rendezni. Biztos, hogy lesz, aki innen indulva válik majd élsportolóvá, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy minden gyermek – és felnőtt – mozgással teli, egészséges életet éljen, amihez ez az uszoda is érdemben járulhat hozzá.

 

 

A helyiek összefogását is példázza az épület minősége

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra: 2013-14 körül döntöttek arról, hogy járási szinten mindenhol lennie kell tanuszodának. Akkor még úgy gondolták, egy sátorral is megoldható a téli üzem, nyáron pedig lehet szabadtéri egy medence, így nagyon gyorsan megvalósítható lett volna az elképzelés. A tervezet mégis nagyon hamar átalakult és kiemelt cél lett, hogy 21. századi követelményeknek is megfelelő körülmények között tanulhassanak úszni a diákok. Lényeges, hogy a többi ilyen jellegű intézményhez hasonlóan az állam építette fel az uszodát és annak fenntartását is vállalja, amivel Szentlőrincen hét új munkahelyet teremtettek.

A program második sorába sikerült beemelni a szentlőrinci uszodát. A helyi önkormányzat feladata volt a helyszín kiválasztása, ami nem volt egyszerű döntés. Turi Attila Ybl- és Kossuth-díjas építész épülete végül a város központjában kaphatott helyet, közel az iskolához, amelynek minősége kiválóan példázza a helyiek összefogását is.

A képviselő a kivitelező Szabadics Zrt. munkáját is megköszönte, akik gyorsan és precízen végezték a feladatukat, ami a későbbi üzemeltetés szempontjából is fontos.

 

 

A teljes régiót szolgálja majd

Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az elmúlt időszakban sok lépés történt azért, hogy a magyar ne csak sportnemzet, de sportoló nemzet is legyen. Nagyon fontos, hogy a mozgás életünk részévé váljon, ehhez azonban sokszor kevés a kommunikáció: kell az élmény is. A program három ütemében 57 tanuszoda és 87 tornaterem születik, a sorban pedig szentlőrinci uszoda a 36-ként épült meg.

A helyettes államtitkár abban való bizalmát is kifejezte, hogy nem csak a diákoknak lesz hatalmas élmény az intézményben megtanulni úszni, versenyekre járni vagy csak kedvtelésből idelátogatni, de az idősebbek is látogatják majd, hiszen nem csak az iskolások számára épült, nyitva áll majd a lakosság előtt.

A helyettes államtitkár szárszóként figyelmeztetett: egy új létesítmény mindig felelősség is a közösség számára, hiszen azt szeretnék, ha az hosszútávon fennmaradna, ezen pedig közösen kell dolgoznia minden érintettnek. Ha mindenki odafigyel a másikra, az értékekre és azokra a fejlesztésekre, amelyeket közösen hoztak létre, sokáig szolgálhatják a közösséget, hiszen ez az uszoda is a teljes régiót szolgálja majd.

 

 

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.Építési és Közlekedési MinisztériumuszodaépítéstanuszodaSzentlőrincBaranya

Hírlevél

Hirdetés