2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Közel harminc naperőművet épített fel javarészt barnamezős beruházásban az MVM Zöld Generáció
Illusztráció

Közel harminc naperőművet épített fel javarészt barnamezős beruházásban az MVM Zöld Generáció

mti

2023.10.04. 13:28 - Szabó Ákos

Több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elég energiát állítanak elő az országszerte átadott létesítményekben.

Hirdetés

Összesen 28 naperőművet épített 6,7 milliárd forintos beruházással 2021 és 2023 között az MVM Zöld Generáció Kft. Magyarország területén. A fejlesztéssorozatot annak október 4-én Pécsen tartott záróeseményén Bilinszky Péter, az állami társaság üzleti projekt igazgatója mutatta be. Szavaiból kiderült: a 2,1 milliárd forintos uniós támogatással megvalósult beruházásban 28 darab, egyenként 0,5 megawatt (MW) kapacitású naperőmű jött létre az ország különböző pontjain.

A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW, így az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energia megtermelésére képesek, ami több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elég.

A létesítmények működésével évente közel 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. Az egységek közül a legtöbbet, 15-öt Oroszlányban, a helyi hőerőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen építettek fel, de a többi naperőmű is jellemzően barnamezős beruházásként épült meg, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon.

 

Negyed évszázadig fogják termelni az energiát

A projekt keretében

  • az oroszlányi naperőműveken kívül
  • további öt létesült Pécsen,
  • egy-egy pedig Berettyóújfalun, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyon, Pusztaföldváron, Sükösdön és Vésztőn.

Az erőművek tervezett élettartama 25 év.

Mi épül?barnamezős beruházásoknapelemnapenergiaMVM CsoportOroszlány Pécs

Hírlevél

Hirdetés