2024.07.27, Szombat
Lindab légtechnikával újult meg a MÜPA orgonatere
Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu, Megvalósulási tervek: MÜPA

Lindab légtechnikával újult meg a MÜPA orgonatere

magyarepitok.hu

2023.10.04. 08:30

Az orgona terem szellőzésénél kiemelt cél volt a tökéletes akusztika, továbbá, hogy a lehető legjobb minőségű levegő legyen a helyiségben.

Hazánk egyik legismertebb művészeti épülete a budapesti MÜPA. Ikonikus orgonájának megóvásához elengedhetetlen a lehető legjobb paraméterekkel rendelkező kezelt levegő biztosítása, emiatt az idei évben jelentős épületgépészeti felújítások valósultak meg az orgonatérben, amelyekhez minőségi Lindab légcsatorna hálózatot választottak.

Fotók: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

2005 óta ejti ámulatba minden fellépőjét és látogatóját a MÜPA, hazánk méltán világhírű művészeti központja, amelynek koncertterme és akusztikája is egyedülálló. A Zoboki Gábor és munkatársai által tervezett komplexumban a gumibakokra ültetett, a termet héjként körülölelő épületben szinte lebegő Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a világ 10 legjobb akusztikájú koncerthelyszíne között tartják számon, amelynek akusztikai berendezéseit a Russell Johnson tervezte. A közel 1200 fő befogadására alkalmas, impozáns terem a legszínvonalasabb hazai és nemzetközi zenei produkcióknak ad otthont, így kiemelt jelentőségű a tökéletes beltéri komfort, aminek része a jó minőségű belső levegő és a kiváló akusztika.

A korszerűsítés égisze alatt idén júliusban az orgonatér jobb oldalának légtechnikai rendszerét újították meg, melynek során közel 6 hét alatt modernizálták a légcsatorna hálózatot.

 

Fókuszban az akusztika és légtömörség

A 2006-ban elkészült orgona Európa egyik legnagyobbja, 6804 sípból álló, 92 regiszteres, 5 manuálos hangszer, amely a MÜPA legfontosabb szimbólumaként egyesíti magában az építészetet és a zenét, hidat képez múlt és jelen között. A hangszer kiváló hangzását, valamint állapotának hosszú távú megóvását nagymértékben befolyásolja a belső levegő minősége. A részben faszerkezetű orgona légterének szellőzésénél tehát kiemelt cél volt egyrészt a tökéletes akusztika, másrészt hogy a lehető legjobb minőségű és precízen szabályozott mennyiségű levegő legyen a helyiségben. Így tehát komoly feladatnak bizonyult a jobb oldali orgonatér légtechnikai rendszerének korszerűsítése.

A tervezés során a fő feladat egyrészt a légtömörség javítása, másrészt pedig a lehető legjobb akusztikai megoldás kiválasztása volt. A légtechnikai terveket a B&K Épülettechnika Bt. (Böröcz Péter) készítette Lindab megoldásokat alkalmazva. Az eredetileg beépített négyszög légcsatornákat korszerű és kiemelkedő minőségű Lindab kör légcsatorna-elemekre cserélték, továbbá a Lindab szabályozók és hangcsillapító megoldások segítségével valósították meg a kiváló légtömörséget és legjobb akusztikát. A speciális igényekhez a C3 Technik Studio Kft. biztosította kiváló minőségű svédacélból készült Lindab termékeket a kivitelező Cheops Kft. részére, aki a szűk helyhez tökéletesen igazodva, különleges alpintechnológiával végezte a kivitelezést.

 

Energiahatékony és rugalmas megoldás

A kiváló minőségű Lindab Safe kör légcsatorna rendszer Eurovent tanúsítvánnyal rendelkezik és általa ATC2 (D) légtömörségi osztály elérhető, energiahatékony megoldásként támogatva az építőipari projekteket. Emellett kiegészítők széles tárháza áll rendelkezésre, komplett rendszerként funkcionál, mely biztosítja a rugalmasságot és az egyedi igényekhez való igazodási lehetőséget. A MÜPA orgonaterének korszerűsítése során a 630 mm-es átmérőtől fokozatosan szűkülő légcsatorna elemeket alkalmaztak a végpontokon lévő 160 mm-es átmérőig. Szintén fontosnak és szükségesnek bizonyult a Lindab egyedi gyártástechnológiájú gumitömítéses rendszere, amely minőségi kialakításának köszönhetően nem deformálódik, ezzel szintén javítva a légtömörséget.

A még pontosabb légtechnikai beállításokat a Lindab szabályozók segítik. A fenti célok támogatása miatt fontos volt, hogy minden végpontra annyi levegő jusson, amennyi pontosan kell. Így minden ágba került a csatorna méretéhez igazodó szabályozó, amely a lehető legjobb légelosztást biztosítja.

 

Kiváló akusztika

A kitűnő akusztikát Lindab hangcsillapítók támogatták. A Lindab Akusztika termékcsalád elemei csendes és kellemes belső környezetet biztosítanak. A termékcsoport egyenes, könyök és alacsony beépítésű hangcsillapítókat tartalmaz, melyek jól alkalmazhatók egyedi igényekkel rendelkező környezetben is, ahogyan ez az orgonatérben be is bizonyosodott.

A Lindab akusztikai megoldásai kiválóak mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban, ugyanis a termékfejlesztés és a gyártás is saját akusztikai laboratóriumban kimért, pontos eredmények alapján történik, biztosítva ezzel a legjobb minőséget.

A MÜPA esetén, mivel az egyik legtökéletesebb akusztikára volt szükség a rendezvénytérben a Lindab kör keresztmetszetű, könyök kivitelű hangcsillapítók kerültek beépítésére, mely kompakt megoldásként kiváló tervezhetőség mellett nyújt magas csillapítási értéket. Kevés hasonló megoldás van a hazai piacon. Előnynek bizonyult, hogy a termék könnyen és jól szerelhető. Az orgonatérben kis, szűk helyen kellett megoldani a beépítést, így ez a rugalmasság nagyban segítette a kivitelező szakemberek munkáját.

 

Nem mindennapi kivitelezés

Kivitelezésnél is nagy előnyt és könnyebbséget jelentett az egységes rendszer, hiszen a Lindab Safe légcsatorna könnyen és gyorsan szerelhető. Ez különösen fontos volt a MÜPA esetén, ahol rendelkezésre álló szűk hely és a hangszer megóvása érdekében különleges alpintechnológiával kellett végezni a korábbi légtechnikai rendszer bontását, majd az új kiépítését, ami már önmagában is látványos műveletnek bizonyult. A termékek pontos szállítása segítette a szakemberek munkáját és a projekt hatékonyságát. Az orgonatér bal oldalának légtechnikai korszerűsítése a tervek szerint 2024 nyarán várható, hasonlóan korszerű és minőségi megoldásokkal.

További részletekért látogasson el a Lindab online felületeire:

Weboldal, Facebook, LinkedIn, Instagram, Youtube

Galéria

Mi épül?LindabMÜPAépületgépészetinnováció