2024.05.22, Szerda
Az új sportközpontjához kapcsolódva egy új mentőállomást is nyert Buda
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Az új sportközpontjához kapcsolódva egy új mentőállomást is nyert Buda

magyarepitok.hu

2023.10.27. 13:29 - Bíró Beáta

A korábbi Csörsz utcai leromlott állapotú épületet a Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztése keretében újították fel.

Hirdetés

 Az ország egyik legnagyobb és talán legszebb mentőállomása lett az Országos Mentőszolgálat Budai Mentőállomása, a felújítást összehangolták a Testnevelési Egyetem bővítésével. A XII. kerületi Alkotás úti beruházás 2,5 milliárd forint kormányzati forrásból valósult meg.

A korábban a Csörsz utcában üzemelő mentőállomást 2022 novemberében költöztették a Testnevelési Egyetem kampuszára, mert az egyetemi fejlesztés újabb fázisába lépett és az építkezés érintette a mentősök munkaállomásának környezetét is. Ahogy a Testnevelési Egyetem multicsarnoka, úgy a mentőállomás épülete is a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezésében készült. A terveket a TSPC készítette. 

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A Koltai Jenő Sportközpont építése során a budai mentőállomás kiemelkedő színvonalú lett a gépészettől a pihenőhelyek kialakításán át a garázsig, az épületet a legmodernebb technikával szerelték fel. A fejlesztés keretein belül a korábbi 1300 m2-es létesítmény 1800 m2-esre növekedett, melyben megújult a 11+1 mentőautót befogadó garázs, továbbá az öltözők, irodák, közösségi terek, pihenők és a behajtó is. Az épületben nyolc mentőegység teljesít szolgálatot.

 

 

 

A mentőállomást az atlétikai pálya alá integrálták

A projekt keretein belül jelentősen megnövekedett Budai Mentőállomás BAH csomóponti egysége korszerű hőszivattyús gépészettel, és a Testnevelési Egyetem atlétika pályája alá integrált szerkezeti kialakítással újult meg.

A mentőállomás garázsa és kiszolgáló területei a futópálya alatt fekszenek, a tartózkodó helyiségek pedig új utcai homlokzati megnyitást kaptak - olvasható a TPSC mérnökiroda oldalán. 

A garázs alapterülete megmaradt, illetve mentőautó-mosóval egészült ki, a garázsbehajtó megújult ás átépítésre került. A gépészet, a raktár és az öltözők a középső zónában kaptak helyett. A korábbi női és férfi öltözők kibővítésre kerültek, 140 db új, fekete-fehér öltöző biztosítja a három műszakban dolgozó, több mint 45 mentős kényelmes átöltözését. Az irodák, közösségi terek és pihenők létesítésének alapfeltétele a természetes fény, így a tervezők ezeket az utcára néző zónában helyezték el. A homlokzaton az ablakkiosztást egy strukturált vakolatsáv fogja össze, valamint a létesítmény ezen részének különleges megjelenést kölcsönöz a Testnevelési Egyetem köré épített úgynevezett kolonnád is.

 

 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az átadón azt mondta: ez nemcsak egy mentőállomás, itt minden adott, hogy a mentők két riasztás között feltöltődjenek, ami rövid időt jelent, hiszen a főváros egyik legforgalmasabb mentőállomása a budai - fogalmazott. Hozzátette: az elmúlt húsz évben több mint félmillió emberen segítettek a budai állomás munkatársai.

 

 

Az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb mentőállomása jött létre, s külön öröm, hogy gyorsan, összehangoltan zajlott az átépítés és kreatív megoldások születtek – erről beszélt az átadón Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a felújítással minden olyan igény megvalósult, amellyel a mentési munka a legmagasabb színvonalon végezhető.

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Országos MentőszolgálatmentőállomásBudapestTSPC Kft.

Hírlevél

Hirdetés