2024.05.18, Szombat
Megépült Csobánka régóta várt bölcsődéje
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Megépült Csobánka régóta várt bölcsődéje

MTI

2023.11.08. 16:03 - Bíró Beáta

A Pest vármegyei település új intézménye 28 gyermeket tud fogadni.

Hirdetés

Két csoportszobás bölcsődével gazdagodott a 3700 lakosú Csobánka. A beruházással a település régi vágya teljesült. Az elmúlt három évben a háromévesnél kisebb gyerekek száma átlagosan 150 volt a településen, és ez már önmagában is indokolttá tette a bölcsődeépítést, amely az utóbbi évtizedek legjelentősebb fejlesztése a településen.

A Magocska Bölcsőde európai uniós támogatás és hazai finanszírozás segítségével jött létre. A Széchenyi 2020 program részeként megvalósult beruházásra a település 740 millió forint támogatást nyert el és 38 millió forint önerőt használt fel. A kivitelező a Comfort Építő Kft. volt. 

Az új 28 férőhelyes, 430 négyzetméteres alapterületű, két csoportszobás bölcsőde tervezése és megvalósítása során törekedtek az energiahatékonyságra és a fenntarthatóságra is.

Völgyes József, Csobánka polgármestere az átadó ünnepségen hangsúlyozta: minden társadalom, közösség minőségét meghatározza, hogyan bánik a fiatal és az idősebb tagjaival. Hozzátette: aki bölcsődét hoz létre, az bízik a fiatalok gyermekvállalási kedvében, a falu lakosságmegtartó képességében, bízik a jövőben.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára emlékeztetett: 2010-hez képest csaknem a duplájára, 32 ezerről mintegy 63 ezerre nőtt 2010-hez képest a bölcsődei Intézményből, szolgáltatásból pedig négyszer annyi van, mint 2010-ben: akkor 668 bölcsőde működött országosan, míg jelenleg mintegy 2790 intézmény és szolgáltatás biztosít ellátást.

A minibölcsődék is dinamikusan fejlődnek, 2017 óta a számuk megnyolcszorozódott az országban - mondta, jelezve, hogy jelenleg is több ezer bölcsődei férőhely kialakítása zajlik.

Mi épül?Csobánkabölcsődeoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés