2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Ötcsillagos szálloda nyitotta meg kapuját a budapesti belváros központjában
Főkép: Nagy Mihály/magyarepitok.hu, Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Ötcsillagos szálloda nyitotta meg kapuját a budapesti belváros központjában

magyarepitok.hu

2023.11.20. 11:20 - Szabó Ákos

Átadták a Vörösmarty térbe torkolló Dorottya utcáról nyíló Dorothea Hotelt, mely a Market generálkivitelezésével újjászülető, három részből álló értékes épületegyüttes megőrzésével és felújításával jött létre.

Hirdetés

Új luxusszálloda várja a vendégeket a fővárosban november 20-án délelőtt: a 216 szobával és lakosztállyal kialakított Dorothea Hotel a Marriott Bonvoy Autograph Collection láncába tartozik - derül ki a beruházó sajtóközleményéből. A főváros V. kerületében egy három, különböző korban és stílusban épült épületet összefogó háztömbben készült el az új hotel, mely nevét Mária Dorottya württembergi főhercegnőről, az 1800-as évek befolyásos közéleti személyiségéről kapta, aki férjével, Habsburg József nádorral együtt jelentős kulturális és gazdasági fejlődést hozott a fővárosnak.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu, Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Mint korábban is megírtuk, a Vörösmarty tér–Vigadó utca–Apáczai Csere János utca–Dorottya utca által körülhatárolt tömbben a BDPST Group és a Cretum Csoport tulajdonában lévő Dorottya Investment Zrt. megbízásából egy hotelből, exkluzív lakásokból és szolgáltatóegységekből álló épületkomplexummal gazdagodik a Vörösmarty tér.

Az építészeti koncepciót és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész stúdió, a Lissoni & Partners jegyezte. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a Market Építő Zrt. vállalta el a komplex kivitelezést, a szállodai rész tekintetében a magyar előírásokon túl a közel 1.000 oldalas, Marriott Autograph Collection Product Quality Standard szigorú előírásait is betartva.

 

 

A magyar művészettörténelmet három különálló módon is idézi az épületegyüttes

Az új szállodának is otthont adó tömböt alkotó három épület különböző korszakokban jött létre: a Weber-ház (1873), a Pesti Hazai Első Takarékpénztár egykori neoreneszánsz stílusjegyeket viselő székháza volt; a Mahart-székház (1913), a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság egykori szecessziós székházaként épült; míg a Münnich-ház (1937) modernista és art deco elemeket ötvöző épülete a Futura Rt. székházaként szolgált a kezdetekben. A fejlesztés során a helyi műemlékvédelmi szakemberekkel együttműködésben az egyes épületek történelmi elemeit megőrizték és felújították, köztük a figyelemre méltó műemléki lépcsőházat.

 

 

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection szálloda megnyitásával magyarországi egységgel bővíthetjük az egyedülálló Autograph Collection hotelportfóliónkat" – nyilatkozta az esemény kapcsán Sandra Schulze-Potgieter, a Marriott International európai, közel-keleti és afrikai prémium és válogatott márkákért felelős alelnöke. "Minden szálloda egyedülálló történetet mesél el, erre ragyogó példa a Dorothea Hotel, amely a város gazdag történelmét idézi fel szofisztikált és modern megközelítésben.”

 

 

Oszlopcsarnok és Zsolnay-csempefal

A szállodába belépve egy oszlopcsarnok fogadja a látogatókat. A tágas belső udvarban kialakított recepciónál egy hosszú csepp alakú üvegcsillár található, illetve innen jobbra fordulva már látható egy kék Zsolnay-csempefal mögött a teljeskörűen restaurált műemléki lépcsőház. A Dorothea Hotel 216 vendégszobája és lakosztálya két különböző dizájn kategóriába, a kortárs (Contemporary) és az örökségi (Heritage) kategóriába sorolható.

 

 

A szálloda központjában belső udvar ad otthont a Pavilon Étterem & Bárnak, itt a vendégek többek között egy burjánzó gyógy- és fűszernövényfalat is láthatnak. Mindemellett egy 650 négyzetméteres, úszómedencével, szaunával, gőzfürdővel és fitneszteremmel felszerelt wellness-központot is kialakítottak a Dorothea Hotelben.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.BDPST Zrt.TSPC Kft.szállodaberuházásBelváros-LipótvárosműemlékfelújításHotel DorotheaDorottya Hotel Budapest

Hírlevél

Hirdetés