2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Teljeskörűen renovált templommal gazdagodott Nógrád vármegye
MTI

Teljeskörűen renovált templommal gazdagodott Nógrád vármegye

MTI

2023.11.27. 14:30 - Kürti Krisztián

A vármegyében összességében több mint harminc templom, kápolna és imaház megújulására van kilátás.

Hirdetés

Teljeskörűen renovált katolikus templomot avattak a Nógrád vármegyei Mátranovákon kormányzati, mátranováki, illetve püspökségi forrásokból. A beruházásokat a Váci Egyházmegye bonyolította le.

A kívül-belül újrafestett mátranováki templomban felújították a 14 freskót, új padokkal gazdagodott az épület, amelyet padlófűtéssel láttak el, újrakövezték és bővítették a szentélyt, új lefolyókat és ereszcsatornákat építettek ki, továbbá megoldották a csapadékvíz elvezetését is.

Több tucatnyi szent hely felújítására számíthatnak a nógrádiak

630 éve megkínozták, majd a Moldva folyóba dobták Nepomuki Szent Jánost, a templom névadóját. A vasárnapi hálaadó szentmisét követően Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy a vértanú élete mindannyiunknak példát mutatott.

A liturgia után Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke megáldotta az 1800-ban épült egyhajós, késő barokk stílusú felújított templomot, valamint az új oltárt/ambót, azaz a szentély és a templomhajó határán lévő emelvényt. 

Modern városok programnak köszönhetően a mátranovákin túl 28 katolikus templom, valamint 8 református, evangélikus, baptista és zsidó templom, kápolna és imaház megújulására van kilátás Nógrád vármegyében. Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy 2017. március 21-én írták alá a Modern városok programhoz kötődő megállapodást, amely szerint Salgótarján mellett további 18 településen vannak kilátásban egyházi fejlesztések Kelet-Nógrádban, több mint 5 milliárd forintos költségvetésből.

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

5.jpg

(image/jpeg)

64.96 kb

Mi épül?Nógrád vármegyetemplomfelújításMátranovák

Hírlevél

Hirdetés