2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Több mint 80 hulladékgyűjtő udvart építenek a következő évtizedben országszerte
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Több mint 80 hulladékgyűjtő udvart építenek a következő évtizedben országszerte

magyarepitok.hu

2023.11.15. 11:23 - Szabó Ákos

Az első, esztergomi létesítmény alapkövét már le is tették, a kivitelező a Strabag-csoport.

Hirdetés

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. már nyáron megkezdte fejlesztési programjának előkészítését. Azóta azt is bejelentették: a következő évtizedben a jelenlegi csaknem 280-ról 362-re növelik a hulladékudvarok számát (összesen 83 központ épül) .

Így minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással.

 

Szendrődi Márton László, MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

 

Májustól már ki is szolgálja Esztergomot az új központ

November 15-én délelőtt Esztergomban tették le az első új létesítmény alapkövét. Mint a cég közleményéből kiderül, a MOHU a hazai hulladékudvarok fejlesztése érdekében a következő 10 évben jelentős építkezési programot valósít meg. Az esztergomi hulladékudvar a Strabag-csoport kivitelezésében készül el, a modern létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát.

Az országos fejlesztéssorozatban Esztergom után hasonló létesítmények először Karcagon, Tiszaföldváron és Veresegyházán fognak épülni, ezt követően évente mintegy 10 hulladékudvar előkészítése, majd kivitelezése valósulhat meg.

Az esztergomi hulladékgyűjtő központ kialítása szerint egy négyezer négyzetméteres betonozott teret, több szociális épületet, hídmérleget és konténereket is magába foglal majd, modern korszerű környezetben.

 

 

Az új hulladékudvarokat egységesen heti 48 órás nyitvatartással, egy hétvégi napon is igénybe lehet venni, és sokkal szélesebb lesz a leadható hulladékok köre. A leadott hulladék mennyiségét és szállítását egy transzparens informatikai rendszer fogja ellenőrizni.

 

A most elrajtolt építkezés 60 ezer embernek teszi könnyebbé az életét

 

Az eseményen részt vett Hernádi Ádám polgármester, Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója, valamint szintén a céget képviselve Szendrődi Márton László, illetve Erős Gábor országgyűlési képviselő is.

Hernádi Ádám elmondta,

a városban és a környező településeken jelenleg nem működik hulladékgyűjtő udvar, Esztergom lakosságszáma pedig megközelíti a 30 ezret. Az új létesítmény a környező települések számára is elérhető lesz, vagyis a várossal együtt több mint 60 ezer ember veheti igénybe.

 

 

Pethő Zsolt hozzátette, a következő 10 évben a hulladékudvarok fejlesztésére tízmilliárd forintot meghaladó összeget fordít a MOHU. A társaság célja, hogy 65 százalékra növelje a települési hulladék újrahasznosítását.

 

Miben lesznek fejlettebbek az új hulladékudvarok a korábbiaknál? 

A cég közleményéből kiderült még: a korábbi, széttöredezett rendszerben nagyon megoszló és változó volt a leadható hulladékok típusa hulladékudvaronként. Volt, ahol fémet volt, ahol textilt nem lehetett leadni, és szinte minden udvar saját maga döntötte el, mit vesz át. Ez a rendszer nagyon megnehezítette a hulladékok leadását, és nyomonkövetését. A MOHU által fejlesztett rendszer működése sokkal egyszerűbb lesz, hiszen az új hulladékudvarok mindegyikében ugyanazokat a hulladéktípusokat lehet majd leadni.

 

Erős Gábor, Pethő Zsolt és Hernádi Ádám

Az udvarok kialakításában fontos szerepe lesz annak is, hogy a különböző hulladéktípusokat külön raktározzák, ne keveredjenek, és hogy a leadott anyagokat mérhetően gyűjtsék. A hulladék mennyiségét és útját az ún. Waste tracking rendszerben kell a hulladékudvarnak regisztrálnia.

A pontos adatszolgáltatás érdekében minden udvarban hídmérleg, illetve lapmérleg is működik majd. MInt írják, ez az egyik legfontosabb újítás, ennek köszönhetően országos szinten átlátható lesz a leadott hulladék típusa, mennyisége és útja. Az ebből nyerhető adat kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony legyen az újrahasznosítás.

 

 

A típustervek elkészítése során a MOHU kiemelt szempontként kezelte, hogy az új udvarok a helyszíni lehetőségek függvényében modern, lakosságbarát kialakításúak legyenek, a lehető legkönnyebb megközelíthetőséggel, parkolóhelyekkel és akadálymentes kialakítással. 

Galéria

Mi épül?StrabagEsztergomhulladékkezelőinfrastruktúra

Hírlevél

Hirdetés