2024.07.20, Szombat
A régi tömlöc falait is megtalálták a veszprémi Várbörtön kiállítás kialakítása során
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A régi tömlöc falait is megtalálták a veszprémi Várbörtön kiállítás kialakítása során

magyarepitok.hu

2023.12.15. 07:58 - Bíró Beáta

Tavasszal nyílhat meg a VEB2023 EKF egyik kiemelt fejlesztése, a Várbörtön kiállítás. A tárlatot a Jókai utca 8. szám alatt megújított Ruttner házban kialakított látogatóközpont és múzeum shop érintésével a belső udvarba épített liften át közelíthetnek majd meg a látogatók.

Hirdetés

A Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyeként 2015 májusában nyílt meg a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön legendás, nem sokkal korábban még börtönként működő mínusz harmadik emeletén egy börtönkiállítás. Az 1855-ben épült, 2003 óta a Veszprémi Törvényszék kezelésében álló létesítmény legalsó szintje most a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programnak köszönhetően újulhat meg, hogy egy lehengerlő, új állandó kiállításnak adjon otthont ott, ahol 2003-ig, 20 évvel ezelőtt még fogvatartottak éltek.

A kivitelezést a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a VEMÉV-SZER Kft. konzorciuma végzi.

 

Várfalsétány teszi vadregényessé a börtönlátogatást

A VEB2023 EKF ezen fejlesztése is – sok más hasonló idén elkészült veszprémi kulturális beruházáshoz hasonlóan - olyan helyszínen valósult meg, amelyet korábban egyáltalán nem, vagy nem megfelelően lehetett hasznosítani: rozsdafoltként, üresen, vagy gyengén kihasználtan létezetek a városban. A projekt arra is lehetőséget adott, hogy a kiállítóteret leválasszák a törvényszéki épületről.

A mínusz harmadik szintre eddig csak a Vár utca irányából, a törvényszéki belső udvarról nyíló lépcsőházakon lehetett lejutni, a Várbörtön kiállítóterét azonban a munkálatok befejezése után a völgy felőli oldalon, a várfal alatt újonnan felújított és országosan védett műemlék épületből, a Ruttner ház belső udvarában épített szabadon álló liften keresztül lehet majd megközelíteni. A tárlatot ezt követően a várfal oldalába újonnan létesített gyalogos sétányon át lehet majd elhagyni.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A zárkák hangulata nem vész el a felújítással

A múzeum 432 m2-en teljes belső építészeti felújításon esik át oly módon, hogy a bemutatandó 150 évnyi, sokrétű helyi történelem a mai kor követelményei szerint megmutatható legyen.

A rekonstrukció célja az állagmegóvás, falszigetelési- és átalakítási munkákkal. A „történeti értéket képviselő elemeket” konzerválják, szükség esetén restaurálják, emellett felfrissítik a Várbörtön kiállítási funkcióját is. A megfelelő szellőzés érdekében légtechnikai berendezéseket építenek be.

A rekonstrukció során számos körülmény nehezítette a munkálatokat – számolt be lapunknak Csehi Lóránt a VEMÉV-SZER Kft. projektvezetője. A Törvényszéki épület védett közfunkciója miatt az épület udvarát, lépcsőházait nem lehetett a felvonuláshoz és megközelítéshez igénybe venni, emiatt alternatív árumozgató és személyforgalmi útvonalakat kellett kidolgozni. A kivitelezéshez szükséges organizációt végül a szomszédos épület felől, azok tulajdonosaival egyeztetve sikerült megszervezni.

 

 

Ezek az útvonalak azonban csak gyalogos közlekedésre voltak alkalmasak, így szállítószalagok üzembe helyezésével, ideiglenes rámpa és lépcsőépítésekkel tudták a helyszín fizikai megközelítését biztosítani. Az anyagokat így is 100-150 méter hosszon kellett kézi erővel mozgatni és 3 szint mélységbe lejuttatni, a törmeléket pedig felvinni az elszállításhoz.

Mint a projektvezető tájékoztatott: a 2023 márciusában kezdődött kivitelezés során elkészültek a múzeumi tartalomszolgáltató által telepítendő installációs elemek telepítéséhez szükséges munkálatok.

Utolsó fázisként a kiállítóteret kiszolgáló gépészeti és elektromos rendszerek kiépítése zajlik, melyeknek egy része egy szinttel feljebb, egy zárt udvari részen találhatóak.

 

 

Az eltemetett múlt: megtalálták a régi tömlöc falait

A régészeti kutatások és dokumentumok szerint feltételezhető volt, hogy a Várbörtön helyén már megépülése előtt is tömlöcépület állt, így a hely története jóval korábbra nyúlik vissza. 

Ezért is volt óriási öröm, amikor a tervezett oktató helyiség padozatának bontásakor a régész munkatársak rábukkantak az addig csak feltételezett régi tömlöc alapfalaira. Emiatt át kellett tervezni a területre vonatkozó elképzeléseket, mert a Veszprém Megyei Jogú Város mint beruházó úgy döntött, hogy a kiállítás keretében bemutatja a feltárt régészeti leleteket.

 

 

A kivitelezőnek ezen kívül más, nem várt feladata is akadt: az aljzatok felbontásakor szembesült azzal, hogy a szennyvíz, - és csapadékvízelvezetés is teljes rekonstrukcióra szorul, amelynek fedvénytervét (módosított terv) is el kellett készítenie. A falak nedvességtartalma miatt a teljes szintet utólagos szigeteléssel kellett ellátni, valamint teljes vakolat cserét hajtottak végre.

A műszaki átadás megkezdése 2023. november végén, lezárása pedig 2024 januárjában várható, mivel az elektromos munkákat csak a tartalomszolgáltató installációs elemeinek integrálásával lehet száz százalékban befejezni.

 

Az együttműködés eredményt hozott

A projekt viszonylag kis alapterületen valósul meg, de az erősen korlátozott organizációs lehetőségek, a műemléki környezetből és régészeti munkából származó kihívások, valamint az előre nem látható,  bontáskor kiderülő műszaki feladatok (pl. csatornarendszer) egy méretében és költségvetésében nagyobb projekthez elegendő feladatot adtak a VEMÉV-SZER csapatának. Mint Csehi Lóránt projektvezető elmondta: a sikert segítette a hatékony, problémamentes együttműködés a konzorciumi partner Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel.

A beruházás megvalósulásához a megrendelő Veszprém Megyei Jogú Városa által megbízott, teljeskörű lebonyolítási feladatokat ellátó Veszprém 2030 Kft. lelkiismeretes hozzáállása, a műszaki ellenőr V-BER Kft. szakembereinek segítő szakmaisága, valamint a vezető építésztervezők: Ránki Soma és Eke Dániel, illetve szakági tervezőik lelkes munkája is szükséges volt.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.műemlékfelújításVeszprém

Hírlevél

Hirdetés