2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Átadták a Széchenyi István Egyetem új kutató- és előadóépületét Zalaegerszegen
Fotó: Katona Tibor/MTI

Átadták a Széchenyi István Egyetem új kutató- és előadóépületét Zalaegerszegen

MTI, zaol.hu

2023.12.01. 09:13 - Kürti Krisztián

A Zalaegerszegi Innovációs és Technológiai Parkban létesült oktatási épületben a legfejlettebb technológiák kutatására van lehetőség.

Hirdetés

A ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban eddig már megvalósult a 28 személyt fogadni képes szállásépület, amit ez év elején adtak át, valamint a tavaly elkészült, 681 négyzetméteres  innovációs épület - adta hírül a zaol.hu.  A négymilliárd forint költséggel megvalósult beruházás utolsó eleme az 502 négyzetméter összterületű, két emeleti szinttel rendelkező előadó-épület. Ennek földszintjén található a 270 négyzetméteres, 100 fő befogadására alkalmas oktatóterem, ahol az ünnepséget is megtartották.

A tudományos és innovációs park eredményei hozzájárulnak az ország versenyképességének és tőkevonzerejének növekedéséhez, továbbá a high-tech piacon betöltött pozíciója is javulhat.

 

Fotó: Pezzetta Umberto/zaol.hu

 

A fejlesztési központok évtizedét éljük, segítve az oktatást és a munkaerőpiacot

Az átadási ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy a 2010-es évek a "gyártás évtizedét" jelentették, majd megjelentek a fejlesztési központok. Hozzátette, hogy az autóiparban a Széchenyi István Egyetem, valamint a ZalaZone is ezt a vonalat képviseli. A frissen átadott oktatási épületben a legfejlettebb technológiák kutatására van mód, egyebek mellett a drónos járműkövetésre, az önvezető közlekedésre, továbbá az elektromobilitásban alkalmazott hajtásláncokra.

Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese közölte, hogy az újonnan átadásra került létesítménnyel teljessé vált a zalaegerszegi innovációs park. A fejlesztés egyrészt hozzájárul a magas színvonalú szakemberképzéshez, másfelől az intézmény fenntarthatóságát szem előtt tartó kutatásfejlesztési tevékenységéhez.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere összefoglalta a zalai vármegyeszékhely elmúlt 10 évben elért gazdasági eredményeit. A városban 5 ezer új munkahely jött létre, 7,5 százalékról 2,5 százalékra csökkent a munkanélküliség aránya, miközben 3 milliárd forintról 7 milliárd forintra nőtt a helyi iparűzési adóbevétel.

 

A Széchenyi István Egyetem egyre több rangos listán szerepel

A Széchenyi István Egyetemet Európában az első 400, világszinten pedig a legjobb 1200 egyetem között jegyzik.

Az elmúlt évek eredményeinek tükrében az Egyetem már 6 jelentős felsőoktatási világranglistán is szerepel, melyek közül négyre idén került fel először. Emellett a mérnöki területen is a legjobbak között tartják számon a győri székhelyű egyetemet.

Az eredmények alapja, hogy európai színvonalú infrastruktúra, valamint a legkorszerűbb technológia szolgálja a képzéseiket és kutatóik munkáját.

Mi épül?ZalaegerszegSzéchenyi István EgyetemZalaZONE

Hírlevél

Hirdetés