2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Megújult az Avasi kilátó, Miskolc látványos jelképe

Megújult az Avasi kilátó, Miskolc látványos jelképe

magyarepitok.hu

2023.12.16. 13:34 - Szabó Ákos

Az Épkar Zrt. munkájának köszönhetően adhatták át a projektet, amely a 72 méter magas szimbólum és környezete átfogó fejlesztését foglalta magába.

Hirdetés

Viszlai József Ybl Miklós-díjas építész, Miskolc város korábbi főépítészének tervei szerint és az Épkar Zrt. kivitelezésében készült el az Avas kilátó felújítása, melyről többször is beszámoltunk az építkezés során. A projektet december 16-án szombaton ünnepélyesen át is adták.

Az 1963-ban épült, eredetileg Hofer Miklós és Vörös György által tervezett, 72 méter magas monolit vasbeton kilátó a város jelképének számít, a munkálatok így szintén jelképes értékűek voltak a miskolciak számára.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Mint azt korábban is megírtuk, a beruházás része volt többek között

  • az épület statikai megerősítése,
  • a teljes épületgépészet lecserélése,
  • az antennák eltávolítása az építményről,
  • a vízszintes burkolatok cseréje,
  • a falak kijavítása,
  • valamint a lépcsők megerősítése is.

Mindezen túl a kilátó kávézójának felújítása is a projekt részét képezte.

 

 

A város új kulturális központja lesz

A kilátó oszlop letisztult, világos fedést is kapott, mely által még jobban felismerhető lesz a városban élők és az azt megközelítők számára. A létesítmény földszinti része, valamint a presszója megújulásának köszönhetően és új világítórendszerével pedig különösen alkalmas lesz szabadtéri programok, vagy akár fogadások megszervezésére.

 

 

A megvalósult átfogó fejlesztési programnak köszönhetően nem csupán az újjászületett kilátóval, hanem a környezetében is több megújult helyszínnel várja Miskolc szimbóluma a helyieket és látogatókat a jövőben, így többek között:

  • egy sétánnyal közvetlenül a torony alatt;
  • a rekonstruált Győri Nagy Lajos lépcsősorral és Toronyalja utcával;
  • illetve új díszburkolattal, utcabútorokkal és utcai lámpatartók elhelyezésével.

 

Hat évtizede a miskolciak iránytűje

 

 

Veres Pál, Miskolc polgármestere felszólalása elején hangsúlyozta: a kilátó immár 60 éve egy jelkép, egy iránytű, mely megmutatja a miskolciaknak, hogy hazaértek. „Amikor Budapest felől érkezik az ember és először meglátja a sziluettjét a távolban, akkor megdobban a szíve, hiszen Miskolc már közel van” – fogalmazott.

Hozzátette: a kilátó egy projektcsomag részeként újult meg, 7-8 éves munka eredményeként. Hangsúlyozta, hogy a megvalósulása ciklusokon átívelő, és egyszerre köszönhető mindenkinek, aki részt vett az ötlet megszületésében, a tervezésben, a pályázatban, valamint a kivitelezésben, illetve köszönhető minden miskolcinak is.

 

 

A kilátó megérdemli a szeretetet, és megérdemelte, hogy megújulhasson – fejtette ki, majd beszédje végén felhívta a figyelmet, hogy az átadás napjának estéjén az új díszkivilágítást is ünnepélyesen felkapcsolják.

Az eseményen az Épkar Zrt. több munkatársa is részt vett, a céget hivatalosan Kolozsvári Zoltán területi igazgató képviselte.

 

Időkapszulával üzentek az utókornak

 

 

Az átadó végén Hangóné Birtalan Linda református lelkipásztor áldotta meg a kilátót, majd az az előtt található, szintén megújult téren is szimbolikus jelentőségű lépésre került sor. A közterület december 16-tól kezdve Hofer Miklós nevét viseli, így a polgármester a neves építész lányaival, Hofer Orsolyával és Zsófiával közösen illesztette helyére az új utcanévtáblát.

 

 

A résztvevők szintén jelképes értékkel időkapszulát is elhelyeztek a kilátónál, melyben a 2023-as év üzenetét újabb 60 évvel küldték tovább: a kapszulát a tervek szerint 2083-ban nyitják fel majd.

 

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.AvasMiskolckilátók

Hírlevél

Hirdetés