2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Turisztikai központtal és új bölcsődével gazdagodott Pásztó
illusztráció

Turisztikai központtal és új bölcsődével gazdagodott Pásztó

mti

2024.01.08. 08:45 - Hegedűs Gergely

Rekonstruálták a műemlék malmot, egy üres telkeken pedig fogadóépületet hoztak létre, valamint egy sétány is épült.

Hirdetés

Elkészült a "Varázsvölgy", a Nógrád vármegyei Pásztó interaktív turisztikai attrakciója: bemutathatóvá tették a középkori malmot, szabadtéri színpadot építettek, nyílt közösségi teret alakítottak ki és felújították a Rajeczky-házat is. A városháza arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a "Varázsvölgy Pásztón" elnevezésű projektre több mint 640 millió forint támogatást nyert el Pásztó önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Az interaktív turisztikai komplexumot több helyszínen, a Pásztói Múzeum és Romkert közvetlen közelében alakították ki. 

Az európai uniós támogatás segítségével rekonstruálták a műemlék malmot, a Szent Imre téren lévő üres telkeken pedig fogadóépületet hoztak létre, amely a látogatók számára információt nyújt a város és a környék látnivalóiról. A fogadóépület és a Szalai malom között sétány épült, amely lehetőséget ad helyi mesterségek bemutatására, kiállítások, vásárok rendezésére.   


Egy nevezetes lakóház is megújult, és kávézó is épült

Felújították továbbá az 1989-ben Pásztón elhunyt Rajeczky Benjamin zenetörténész és népzenekutató, ciszterci szerzetes egykori lakóházát; a város első díszpolgárának emlékkiállítását 1992-ben nyitották meg. A közelben kávézó épült, az épületek mellett kialakított teraszról a teljes műemléki terület belátható.

A turisztikai komplexumhoz kapcsolódik egy mobiltelefonos applikáció, amely bemutatja a Romkert nevezetességeit, a ciszterci kolostort, az "oskolamester" házát, valamint az Üveghutát. Mindemellett rendezvények és szabadtéri mozi lebonyolításához szükséges eszközöket, fény- és hangtechnikai berendezéseket is vásároltak. A projekt a Széchenyi 2020 program részeként valósult meg.


Beépítetlen területen épült új bölcsőde

Szintén az MTI híréből derült ki, hogy a településen egy új bölcsőde is épült. A 28 férőhelyes, akadálymentesített intézmény kialakítására 441 millió forint európai uniós támogatást nyert el a városi önkormányzat.

A bölcsődét egy önkormányzati tulajdonban lévő, eddig kihasználatlan, beépítetlen területen alakították ki. Létrehozták az ellátáshoz szükséges infrastruktúrát, valamint új eszközöket vásároltak.

Az európai uniós támogatás segítségével a bölcsődei ellátáshoz szükséges korszerű infrastruktúrát létesítettek, energiatakarékos megoldásokat építettek ki, megújuló energiát alkalmaztak és új munkahelyeket hoztak létre. Az egyenlő esélyű hozzáférés biztosításáért akadálymentesen lehet megközelíteni az épületet, a bölcsődében akadálymentes mosdót is kialakítottak. Ez a projekt is a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Mi épül?Pásztóbölcsődeműemlékfelújításturizmus

Hírlevél

Hirdetés