2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A LATEREX által felújításra kerülő, városvezetési célokra szolgáló esztergomi épületek munkálatai alatt a sztenderd építőipari eszközök kommunikációs szerepet is betöltenek

A LATEREX által felújításra kerülő, városvezetési célokra szolgáló esztergomi épületek munkálatai alatt a sztenderd építőipari eszközök kommunikációs szerepet is betöltenek

magyarepitok.hu

2024.02.29. 15:45 - Szabó Ákos

A LATEREX újítja fel Esztergomban az ország legrégebben városházaként szolgáló épületegyüttesét, a Városházát és az ahhoz szervesen kapcsolódó Vármegyeházát, valamint a Megyeháza épületét is. Látványterv került a fő homlokzat építési állványát fedő hálóra, a munkaterületet körbezáró kerítéselemek fedésére szolgáló háló pedig az önkormányzattal és az építésztervezővel közösen előkészített kreatívval került legyártásra, így annak mentén az arra látogatók egy várostörténeti sétát tehetnek.

Hirdetés

Látványos rekonstrukción esik át Esztergomban a csaknem 300 éves Városháza és a hozzá kapcsolódó épületek. A beruházással megőrzik a műemlék barokk kori értékeit, miközben 21. századi ügyféltereket alakítanak ki. Az épület eredetileg Bottyán János házaként épült. Már az 1720-as évektől városházaként működött, többször átépítették, 1770-ben villámcsapás következtében leégett. A következő évekből származik a ma is látható, árkádos épület. A teljes felújítás várhatóan 2025 nyarán fejeződik be.

 

 

Már most is látható, hogy fog kinézni a Városháza megújult homlokzata

A LATEREX Építő Zrt. kivitelezésében megvalósuló projektről a magyarepitok.hu-n decemberben már beszámoltunk, amikor bemutattuk a - szintén esztergomi - ferences gimnázium bővítési munkálatait is. A városban zajló kivitelezésekről kérdeztük meg Koncsek Péter projekt főmérnököt.

A molinó, amely a Városháza főtéri homlokzati állványán található, az eltakart épület méretarányos látványtervét ábrázolja. Az 52 darab kerítéselem hálójára pedig történeti séta került, kiegészítve városi drónfotókkal és a LATEREX márkaépítő eszközeivel, valamint a vonatkozó kormányrendelet előírásainak megfelelően az építési információkkal.

Nemrég Hernádi Ádám polgármester is tájékoztatást adott a Városháza építkezéséről Cikkünkben ezekre az információkra is támaszkodunk.

 

 

A Vármegyeháza épülete hamarosan elkészül

A Vármegyeházával kapcsolatos munkálatokról Koncsek Péter elmondta, hogy hamarosan az átadás-átvételi szakaszban van az épület: a külső nyílászárócserék elkészültek, a belső felújítások a befejező munkáknál tartanak: a hidegburkolást elvégezték és a melegburkolás is a végénél jár. A belső ajtók várnak még elhelyezésre, illetve a szerelvényezésen dolgoznak. A vezető mérnök közölte: a projektet várhatóan a március 20-i határidő előtt át tudják adni.

 

 

Rámutatott még, hogy emellett egy utómegrendelés, a tető helyreállítása van még folyamatban. A Vármegyeháza felújításában eredetileg nem voltak ilyen jellegű munkák, de egy faanyag-védelmi szakvélemény a kivitelezés során feltárta, hogy az érintett szerkezet több helyen károsodott, így itt részleges faanyag-cserét, illetve tetőhéjazat és alátéthéjazat cserét is elvégeznek.

 

A Városházán a tetőszerkezet stukkók és az ablakok is külön figyelmet kapnak

 

 

A Városházáról a polgármester közleményéből kiderült: a munkálatok során a kétezer négyzetméteres tetőn - a szerkezet sérült, tönkrement elemeinek cseréje után - az azbeszt tartalmú, elöregedett síkpalafedést természetes anyagúra cserélik. Koncsek Péter hangsúlyozta: miközben ezt elvégzik, figyelni kell arra, hogy a középület működése zavartalanul folyhasson. Mindebben az is kihívás, hogy éppen azok a részek károsodtak nagyobb mértékben, ahol a tető kapaszkodik a falazatra.

A LATEREX felújítja az épület teljes homlokzatát is, a 2200 négyzetméteres téglafelület új páraáteresztő, lélegző vakolatrendszert kap. A kőfelületeken külön restaurátori terv alapján dolgoznak, valamint helyreállítják az ablakok fölötti stukkódíszeket is, melyek minden nyílászáróhoz egyedi mintával készültek. Itt számos munka megvalósult már, jelenleg az időjárás tavasziasra fordulására várnak.

 

 

Az örökségvédelmi hatóság által meghívott restaurátor és a Magyar Nemzeti Múzeum szakértői öt barokk ablakszerkezetet jelöltek ki, amelyeket vasalataikkal, tok- és szárnyszerkezetükkel együtt megőriznek és felújítanak a kivitelezők. A többi nyílászáró az eredeti szerkezetek pontos mintájára készül el.

 

Az árkádsor alatt üzleteket és múzeumhelyiségeket, a Bottyán utcában ügyfélfogadó teret alakítanak ki

A polgármester közleményéből az is kiderül, hogy a Városháza árkádsora alatt visszaállítják a korábban ott működő földszinti üzlethelyiségeket. A tervek szerint egy a testvérvárosok termékeit árusító üzlet, egy ötvösséget bemutató terem, egy gitár- és hangszermúzeum, illetve bolt, valamint egy Vertel József grafikus, bélyegtervező munkásságát bemutató terem kap itt helyet.

A Bottyán utcai épületszárny földszintjén korszerű ügyfélfogadó teret alakítanak ki, ahol mindent egy helyen lehet majd elintézni.

 

A belső udvarra is külön figyelmet fordítanak

A belső udvarban parkosítanak, az elöregedett burkolatot felújítják, és láthatóvá teszik a középkori Szt. Miklós-templom egykori falainak nyomvonalát.

A kapu előtt kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas, reprezentatív teret alakítanak ki, a közepén egy egyedi városcímerrel.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Esztergomműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés