2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Bármilyen vasúti pályára egyszerűen telepíthető, felhasználóbarát ütközőbakokat fejlesztett a VAMAV Kft.
Főkép: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu, további fotók: VAMAV

Bármilyen vasúti pályára egyszerűen telepíthető, felhasználóbarát ütközőbakokat fejlesztett a VAMAV Kft.

magyarepitok.hu

2022.12.30. 07:30 - Kolinek Nóra

A vállalat által tervezett és gyártott ütközőbak családot az egyszerű kialakítás mellett maximális funkcionalitás és megbízhatóság jellemzi.

Hirdetés

A gyöngyösi székhelyű, vasúti felépítményi szerkezetek gyártásával foglalkozó VAMAV Kft. 2022. második félévében több mint 2 milliárd forint értékben szállított kitérőket, váltódiagnosztikai rendszereket, ütközőbakokat és egyéb vasúti felépítményi szerkezeteket a leendő BMW gyár vasúti megközelítését szolgáló projekthez.

A 108-as, Debrecen−Füzesabony vasútvonalon zajló fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg több mint nettó 65 milliárd forint értékben. A munka során – többek között – a meglévő 11,6 kilométeres nyomvonal felújítása mellett elvégzik a szükséges korrekciókat közel 3,6 kilométer hosszan. Debrecen és Tócóvölgy állomások között a meglévő mellé egy második vágányt is építenek. A projekt eredményeképp lehetségessé válik a 80-100 km/h sebesség és a 22,5 tonna tengelyterhelés.

Fotók: VAMAV

A letisztult kialakítást maximális megbízhatósággal ötvözték

Felépítmény szerkezeti szempontból a projekt érdekessége, hogy ez az egyik első olyan helyszín, ahol már a VAMAV Kft. által közelmúltban fejlesztett fix ütközőbak család elemeit építették be.

Az ütközőbak elsődleges feladata a vágányok végének lezárása, végső esetben a szabálytalanul közlekedő járművek vagy járműcsoportok biztonságos megállítása.

Az új konstrukciós kialakítást a korábban gyártott ütközőbak típusokhoz felhasznált alapanyagok és egyéb szerkezeti elemek beszerzési nehézségei, az elavult konstrukciós megoldások és a körülményes gyártástechnológia tették szükségessé.

Az új típusú fix ütközőbakok főbb jellemzői az egyszerű kialakítás − így a költséghatékonyság−, a megfelelő alapanyag választásból adódó letisztult gyártástechnológia, továbbá a szerkezeti megbízhatóság és maximális funkcionalitás.

Az ütközőbakok bármilyen rendszerű vasúti pályára telepíthetők

A VAMAV Kft. szakemberei a tervezés során a kizárólag gyártásközpontú megközelítés helyett rendszerszemléletben gondolkodtak. A komplex megközelítésnek köszönhetően az ütközőbakok olyan modulokból épülnek fel, amelyek kevés alkatrésztípus megfelelő kombinálásával lefedik a vasúti pályaüzemeltetés területén felmerülő összes igényt.

Az ütközőbakok többféle módon telepíthetők az országos közforgalmú (MÁV, GYSEV) és a helyi közforgalmú vasutakon, illetve a különböző ipartelepek vagy éppen a keskeny nyomtávolságú vasutak vágányhálózatán.

 

A tervezés során a kivitelezés és az azt követő üzemeltetés követelményeit is figyelembe vették. Az új generációs ütközőbakok bármilyen rendszerű vasúti pályára egyszerűen telepíthetők, csökkentve ezzel a vágányzári munkák időszükségletét.

A vállalat szakemberei a gyorsabb beépítés és üzembe helyezés érdekében helyszíni műszaki és szerelési támogatást is nyújtanak. Az ütközőbak család nem igényel különösebb fenntartást, csereszabatos alkatrészekből áll, ami azt jelenti, hogy a sérült, de forgalmi vagy üzemviteli szempontból frekventált helyen lévő ütközőbak a helyszínen könnyen helyreállítható egy másik hasonló szerkezet elemeinek felhasználásával.

 

Galéria

Kötött pályaVAMAV Kft.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)vasúti kitérőkitérőgyártásvasútfejlesztésDebrecenFüzesabony

Hírlevél

Hirdetés