2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Az építőiparban is lehet cél a környezetvédelem és a fenntarthatóság
Fotó: magyarepitok.hu

Az építőiparban is lehet cél a környezetvédelem és a fenntarthatóság

magyarepitok.hu. whb.hu

2023.05.03. 14:30 - Kolinek Nóra

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. 26 éve tevékenykedik Magyarországon, ez idő alatt számos, nagyléptékű beruházásnál volt jelen, de közben nem feledkezett meg a környezeti és a természeti értékek megóvásáról sem.

Hirdetés

Az építőipar tudvalevőleg nem tartozik a környezetbarát iparágak közé, ezért egy felelősen gondolkodó cégnek ehhez mérten még tudatosabban és előre mutatóan kell gondolkodnia a jövő szempontjából.

Szabó Dusán, a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. területi igazgatója a vállalat környezetvédelmi hitvallásával kapcsolatban elmondta:

„Egy új kivitelezés feltérképezésekor az elsődleges szempontok közé kell, hogy tartozzon az adott terület természeti értékeinek védelme, az erre vonatkozó hatástanulmány kidolgozása.

A WHB saját környezetvédelmi, mélyépítési divízióval rendelkezik, az azbesztmentesítés és energetikai korszerűsítés mellett számos hulladékgazdálkodással, rekultivációval és szennyvízelvezetéssel -és tisztítással kapcsolatos projekten is dolgoztam már, ahol mindig fontos volt számomra, hogy a sikeres, határidőben történő, magas minőségben elvégzett kivitelezést úgy valósítsuk meg, hogy közben a lehetőségekhez mérten minél jobban óvjuk a környezetet is. Ezt az irányvonalat a munkám során mindig szigorúan és következetesen betartottam és betartattam.”

 

A környezettudatos építkezést nemzetközi minősítési rendszerek szabályozzák

„Szerencsére hazánkban is használják már a LEED és BREEAM minősítéseket a környezettudatos építési tevékenységre vonatkozóan, mivel ezek a nemzetközileg elismert önkéntes minősítési rendszerek jó iránymutatást adnak az építőipar szereplői számára a fenntarthatóság tekintetében”

– tette hozzá a szakember.

Az említett minősítési rendszereknek számos kritériuma van, aminek meg kell felelni és öröm látni, hogy egyre nagyobb a „minősítési kedv” a piac szereplőinél. Ennek számos oka van, mint például a környezeti lábnyom csökkentése, külső követelmények (beruházói és / vagy befektetői igény), marketing és PR szempontok, jelen és jövőbeli piaci igények stb.

Természetesen tudatos odafigyeléssel a minősítési rendszerektől függetlenül, kis lépésekkel is megvalósítható a környezettudatos kivitelezés. A szelektív hulladékgyűjtés a legalapvetőbb, szinte már magától értetődő tevékenység ezen a területen, de emellett már az is jelentős előrelépés, ha például az építőanyagok szállítási távolsága és újra felhasználhatósága a megfelelő módon zajlik, és az építési területeken, a bontási munkák során külön történik az újrahasznosítható anyagok gyűjtése, a bontott faanyagok hasznosítása, a bontott fémanyagok külön gyűjtése és leadásra történő feldolgozása, illetve a bontott betonok darálása és felhasználása töltéseknek és útalapoknak.

 

A folyamatban kiemelt szerephez jut az edukáció és a példamutatás

A területi igazgató hangsúlyozta:

„Nagyon fontos az időben elkezdett edukáció, nálunk például a duális szakképzésben részt vevő fiatalok nem csak elméleti oktatás formájában, hanem az építési területen személyesen, gyakorlati oktatás keretein belül is megtapasztalhatják a környezetünk védelme érdekében tett szigorú és követendő intézkedéseket. A szakképzésben részt vevő tanulók irányítása, szakmai oktatása során mindig nyomatékosan felhívjuk a fiatalok figyelmét ennek a fontosságára, hangsúlyozva, hogy a szakmai elhívatottság mellett ugyanolyan fontos a környezetvédelemre irányuló elhivatottság is.

Persze ehhez az is kell, hogy mi magunk − a vezetők − tudatosan és elszántan bővítsük ismereteinket − a szakipari ismeretek mellett − a környezetvédelmi technológiák megismerésére. Ez különösen igaz a speciális igényű (atomerőművi rendszerek, nukleárisépítmények) beruházások megvalósítása során, én például számos tanulmányúton vettem és veszek részt a mai napig is, hogy a lehető legátfogóbb tudással rendelkezzek ezen a területen, amit a munkám során kamatoztatni tudok.”

 

Tudatossággal, elhivatottsággal és felelősségvállalással hatalmas eredményeket lehet elérni

Szabó Dusán úgy tájékoztatott:

„Számos hulladéklerakó rekultivációját végeztük már el, és úgy gondolom, hogy munkánkkal hozzájárultunk, hogy ezeknek a létesítményeknek csökkenjen a környezeti veszélyessége. Szerencsére, a korszerű technológiáknak köszönhetően, ma már modern hulladék válogatóműben van lehetőség szakszerűen elvégezni a hulladékkezelést.”

Az igazgató, a West Hungária Bau Kft. Nukleáris Divíziójának területi vezetőjeként úgy tartja, hogy még nagyobb a felelőssége, éppen ezért a törvényileg előírt szabályzások mellett a saját maga által felállított szigorú követelményrendszer szerint vezeti az irányítása alá tartozó csapatot.

„Azt gondolom, hogy megfelelő, tudatos hozzáállással, szakmai és környezetvédelmi elhivatottsággal nem csak a vállalat életét és működését tesszük jobbá, hanem megóvjuk a minket körülvevő környezetet és – természetesen a fenntartható fejlődés biztosítása mellett - lehetőséget adunk a következő nemzedéknek is a természeti értékek megóvására” – fűzte hozzá végezetül.

 

Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.fenntarthatóságfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés