2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Elkészült a nagyszabású beruházás – megújulva, kibővítve fogadja ismét vendégeit a közkedvelt újbudai étterem
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Elkészült a nagyszabású beruházás – megújulva, kibővítve fogadja ismét vendégeit a közkedvelt újbudai étterem

magyarepitok.hu

2024.02.06. 10:16 - Sándor Csilla

Átöleli a platánfákat az újbudai Vakvarjú Étterem új épülete, a kivitelező Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) speciális technológiai megoldása megóvja az értékes fák életterét.

Hirdetés

Tíz hónappal ezelőtt vágott bele a XI. kerületi Érem utcában lévő Vakvarjú Étterem fejlesztésébe a cég tulajdonosa, Semsei Rudolf, mint ahogy a január végén tartott megnyitón is kifejtette. A Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezésével megvalósult projektről lapunkban már korábban is beszámoltunk.

A cégtulajdonos elmondta, hogy amikor a vendégek a tíz hónapos bezárásról értesültek, kételkedtek abban, hogy a meglévőnél hangulatosabbá tudják majd tenni az éttermet, majd megjegyezte hogy közgazdasági szempontból sem tűnhetett megfontolt döntésnek az, hogy egy bérleményben hajtsanak végre 900 millió forintos beruházást, miközben közel egy évig nem hoz bevételt a vendéglő. Ráadásul akkor kezdtek bele az építkezésbe, amikor az a korábbi időszakokhoz képest is jóval nehezebbé vált - fejtette ki.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Semsei Rudolf hangsúlyozta: „Étteremtulajdonosként mindezek ellenére–szerelmesekre jellemző szenvedély, az az érzés, amikor a sajátunk helyett a másik gondolatai, érzései – jelen esetben a vendégeké – válnak a legfontosabbakká.” Hozzátette: "üzletfilozófiájuk szerint minden betérőre törzsvendékként tekintenek, arra is, aki először jár a Vakvarjúban és arra is, aki ötévente itt tartja az érettségi találkozóját, a vendég a legfontosabb.”

Ebben a szellemiségben alakították ki Szabó Attila belsőépítésszel a tereket: az új étteremben különböző stílusvilágok találkoznak: a burkolatok a modernitást, a rejtett fények, a stukkók a múlt század elejének polgári világát tükrözik.

Az átadón jelen volt László Imre, Újbuda polgármestere és képviseltette magát az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft., valamint a kivitelezést végző Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) is.
 

 

Régi és új harmonikus találkozása

A HÉP munkájának révén az étterem megőrizte a jellegzetes, az otthon melegségét sugárzó hangulatát.

A modernizálás során kiemelt figyelmet szenteltek annak, hogy megóvják az 1900-as évek eleji 95 négyzetméteres épületet és azt a teljeskörű felújítás után az étterem részévé tegyék.

A kivitelezés során elbontottak egy toldaléképületet és a helyére 414 négyzetméternyi acélszerkezetes lapostetővel fedett új épületet emeltek.
 

 

Platánfák az épület ölelésében

A kertvendéglői hangulatot a vendégtér és a kert összekapcsolásával érték el. A tervezés és a kivitelezés során kiemelt feladat volt az óriási platánfák védelme és életterük biztosítása. Ezt speciális épületszerkezeti megoldások alkalmazásával oldották meg a HÉP szakemberei:

az épület platánokhoz közel eső részének alapozásához horganyozott acél talajcsavarokat alkalmaztak. Ezek teherbírása alkalmas arra, hogy megtartsák az acélgerendakeretbe foglalt födémet. Ugyanakkor nem akadályozzák a fák gyökérzetének növekedését, az étterem új, Érem utca felé néző része átkarolja a platánokat. 

 


Játéksarok és kertvendéglői hangulat

A beruházással az újbudai VakVarjú a korábbihoz képest kétszer annyi vendéget képes egyidejűleg fogadni. A régi épület teljes, 245 négyzetméternyi területén éttermet, játéksarkot és bárt alakítottak ki. Kellemes idő esetén tágas teraszon is helyet foglalhatnak a vendégek. A családbarát étterem játéksarkában hétvégenként bébiszitter segíti, hogy a szülők is kikapcsolódhassanak az étteremben. A felújítás során elkészült egy modern 70 négyzetméteres konyha is, illetve a vendéglátóhely a kerekesszékes vendégek számára is akadálymentes közlekedést biztosít.

 

Konyári Gergely, Gyenes Balázs, Szilágyi Antal és Penderik Balázs

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.ÚjbudaVakvarjú Étteremátadó

Hírlevél

Hirdetés