2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Üvegfalakon át beszűrődő természetes fényben ebédelhetnek majd a Budai VakVarjú vendégei
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Üvegfalakon át beszűrődő természetes fényben ebédelhetnek majd a Budai VakVarjú vendégei

magyarepitok.hu

2023.09.29. 15:01 - Szabó Ákos

A Horváth Építőmester kivitelezésében bővülő étterem megőrzi újbudai hangulatát és platánfáit, viszont közel kétszer annyi vendéget tud fogadni majd a jövő év elejétől, mint korábban.

Hirdetés

Szeptember közepén a fővárosi XI. kerületi Érem utcában a VakVarjú Buda étterem 2023 májusában indult és várhatóan 2024 januárjában lezáruló fejlesztésén időkapszulát helyeztek el. A kapszulába

  • a régi VakVarjú Buda törzsvendégeinek több mint 150 üzenete;
  • az étterem felújításával kapcsolatos gyermekrajzok és LEGO;
  • az Újbuda újság legfrissebb, és a felújításról korábban hírt adó száma;
  • a vendégektől kapott több mint 100 életkép,
  • valamint az elmúlt 15 év meghatározó pillanatairól készült fotók kerültek.

 

Semsei Rudolf tulajdonos

Semsei Rudolf tulajdonos így foglalta össze a projekt jelentőségét: „Tizenöt év után megérett egy komoly átépítésre vendéglőnk, amely a VakVarjú étteremcsalád legelső egysége volt. Újbudán nőttem fel és itt is élek, így a budai egységünk különösen közel áll a szívemhez. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy amikor megérett az idő a felújítására, pénzt és energiát nem sajnálva azonnal belevágtunk modernizálásába” – idézi a turizmusonline.hu. Az eseményen részt vett még Dr. László Imre újbudai polgármester, Görög András, a körzet önkormányzati képviselője, valamint Simon Károly, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 

Ennek megfelelően a modernizálás során hű marad az újbudai hangulathoz az étterem, miközben igen jelentős beruházásról van szó, melynek értéke közel 1 milliárd forint. A projektet a restaurációkon és modern stílusú épületeken is rendszeresen dolgozó Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezi, lapunkat a munkálatokról a cég képviselői tájékoztatták.

 

Az eredeti épületet megőrizték

 

 

Mint megtudtuk, a jelenleg is álló, 1900-as évek elején épült 95 négyzetméteres épületet megőrzik és teljeskörű felújítást követően a régi-új VakVarjú Buda részeként működik majd. A toldaléképületek elbontásával 414 négyzetméternyi, acélszerkezetű, lapostetős új épülettel bővítik a vendéglőt.

A VakVarjú belső terét a kerttel hatalmas, nyitható alumínium ajtók és ablakok üvegfelületei fogják összekapcsolni, biztosítva a kertvendéglői hangulatot.

 

Különleges építészeti megoldás védi a platánokat

 

 

Fontos szempont volt a tervezés során az értékes platánok megőrzése. Az új épület Érem utcai oldala átkarolja a terjedelmes fákat: ennek megvalósításához speciális épületszerkezeti megoldásokat kell alkalmazni.

A vendéglő a fákhoz közel eső részének alapozásához horganyzott acél talajcsavarokat választottak, ezek képesek megtartani egy acélgerendakeretbe foglalt, a terepszint felett mintegy lebegő födémet. Így a platánok gyökereit megóvják és a fák zavartalan életterét is biztosítják.

 

 

A projekt átadásakor az újbudai VakVarjúban a férőhelyek száma közel kétszer annyi lesz, mint korábban. A régi épület teljes területén étteremként működik majd, és összesen 245 négyzetméternyi vendéglátásra szánt teret alakítanak ki a bárral együtt. 70 négyzetméteres modern konyhát is átadnak és nyáron tágas terasz várja a vendégeket. Mindemellett ez lesz az első teljesen akadálymentesített VakVarjú, ahol a kerekesszékes vendégek is teljesen komfortosan közlekedhetnek.

 

 

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.ÚjbudaszabadidőBudapest

Hírlevél

Hirdetés